Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikeldonderdag, 7 december 2017

Ziekenhuisfusie moet verboden worden
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger beoordelen of fusies tussen ziekenhuizen al dan niet moeten plaatsvinden. Volgens de toezichthouder zijn er aanwijzingen dat zorg in fusieziekenhuizen duurder is. Ook is de kwaliteit van zorg in deze ziekenhuizen niet beter. De kosten van fusieziekenhuizen stijgen sneller dan zelfstandig gebleven hospitalen; de kosten nemen vooral toe in het eerste jaar na de fusie.
Volgens de ACM is het ziekenhuislandschap de laatste jaren veranderd. Veel ziekenhuizen gingen samenwerken of kozen voor een fusie. De toezichthouder zegt dat de fusies voor discussie heeft gezorgd. Daarbij leven er volgens de ACM vragen zoals waar de fusie goed voor is en of de patiŽnt erop vooruit gaat. De waakhond gaat vanaf nu fusieplannen veel kritischer bekijken.
Het standpunt van de ACM is een stevige weerlegging van het hardnekkige en wijdverbreide geloof dat fusies van organisaties goed uitpakken: samensmelting zou goedkopere, efficiŽntere en kwalitatief betere diensten opleveren. De afgelopen decennia zijn met deze argumenten ook veel scholen en (nuts)instellingen tot fusies bewogen of gedwongen.
De conclusies van de ACM zijn koren op de molen van de critici van ziekenhuisfusies. Aan de ene kant zijn dat de zorgverzekeraars. Zij vinden dat de grote ziekenhuizen te machtig worden en dat zij daardoor de zorgprijzen naar hun hand kunnen zetten.
Uit eerder accountantsonderzoek blijkt bovendien dat de financiŽle huishouding van ziekenhuizen die fuseren er niet per definitie gezonder op wordt.
Aan de andere kant leven er in de samenleving en bij patiŽnten steeds grotere bezwaren tegen megaziekenhuizen. De Ďmenselijke maatí zou erdoor verdwijnen. Bovendien maakt een fusie inbreuk op de keuzevrijheid van patiŽnten en lopen niet zelden de wachttijden voor specialistische behandelingen op.
Een fusie van ziekenhuizen is vanwege de grote maatschappelijk belangen veel meer dan het optellen van de plussen en minnen op het gebied van efficiency, financieel beheer en kosten. Om ook de maatschappelijke belangen te kunnen overwegen in de beoordeling van fusieplannen, moeten door de politiek duidelijke eisen worden gesteld waarmee effecten voor de patiŽnten en de kwaliteit van de zorg in kaart kunnen worden gebracht. Nu is de beoordeling van fusieplannen vaak een papieren tijger.
Het beste zou echter zijn dat in Nederland verdere ziekenhuisfusies door de politiek gewoon worden verboden. Zo lang niet kan worden aangetoond dat de zorgkosten door samensmelting van hospitalen significant dalen - dat kan blijkbaar dus niet - zijn fusies slechts vehikels van zorgbestuurders om meer macht te vergaren en wellicht hogere salarissen te verwerven. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties