Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurwoensdag, 20 december 2017

Het fascinerende terrarium van kartonkunstenaar Couzijn van Leeuwen
Galerie de Vis in Harlingen toont met Birds een terrariumachtige opstelling van vogels die Couzijn van Leeuwen recent maakte. De dieren zijn kleurrijk, levensgroot en virtuoos opgebouwd uit uitgesneden stukken karton.
Een terrarium is een kunstmatige biotoop voor planten en dieren waar ze tot op zekere hoogte een beschermd maar ingeperkt leven kunnen leiden. Couzijn van Leeuwen (Hoevelaken, 1959) creëert als het ware een eigen biotoop in zijn atelier in Driebergen. In letterlijke zin maakte hij al een hele reeks van kleine terrariums van keramiek. Hij ziet het terrarium als een begrensde wereld, die als grenzeloos voelt wanneer je erin verkeert. Het is wonderlijk dat deze kunstenaar ervan droomt om ooit een enorm terrarium te maken met talloze dieren en planten van papier en karton waarin hij zelf als terrariumbewoner kan rondlopen en werken. In feite heeft hij dat in zijn atelier al bereikt.
Zijn manier van een eigen wereld creëren zou als een voortzetting gezien kunnen worden van zijn leven als kind op de boerderij van zijn ouders. Daar kon hij in alle rust verkeren tussen de dieren en planten en hield hij zich bezig met hutten bouwen en slootje springen. Daarnaast tekende en kleide hij al ontzettend veel. De kunstacademie was voor hem een logische keuze waarbij de ruimtelijke vormgeving meteen al zijn voorkeur had. Daar leerde hij veel technische vaardig-heden zoals brons gieten en het maken van keramiek.
Lees hier meer over in de papieren krant van 20 december

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties