Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiezaterdag, 23 december 2017

Afwijzing 1144 boeren als knelgeval fosfaatplan
Leeuwarden - Van de 1647 melkveebedrijven die dit jaar een beroep hebben gedaan op de knelgevallenregeling in het fosfaatreductieplan zijn er 304 gevallen erkend. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die deze krant heeft opgevraagd.
Dit jaar moest de melkveehouderij de veestapel fors reduceren om weer aan de Europese mestproductieafspraken te voldoen. Zeker 160.000 dieren werden geslacht of geëxporteerd om de hoeveelheid fosfaat in mest met minimaal 8,2 miljoen kilogram terug te brengen. De sector lijkt in die missie te slagen, zo bleek bij de laatste meting in oktober. Daarmee kan een nieuw stelsel van fosfaatrechten in 2018 worden ingevoerd en behoudt Nederland waarschijnlijk ook de derogatie - het recht meer mest uit te rijden.
In het fosfaatreductieplan werd de peildatum van 2 juli 2015 gehanteerd om per bedrijf het aantal stuks vee te bepalen waarop fosfaatrechten worden toegekend én om daarover een - sectorbrede - korting van ruim 8 procent te berekenen. Vele melkveehouders kwamen in problemen omdat ze op 2 juli 2015 al hadden geïnvesteerd, in onder meer uitbreiding van stallen, maar nog geen extra koeien hadden gekocht. Ook werden andersoortige boeren hard geraakt.
De RVO heeft het afgelopen jaar 1647 aanvragen voor de knelgevallenregeling behandeld, en daarvan dus 1144 afgekeurd. Bij de 304 melkveehouders die geheel of gedeeltelijk als knelgeval zijn erkend heeft de RVO eventuele boetes voor het aanhouden van te veel vee al terugbetaald.
Voor fosfaatrechten dient een boer zich opnieuw aan te melden als knelgeval tussen 1 januari en 1 april 2018. De fosfaatrechten worden naar verwachting begin januari officieel toegekend.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 23 december

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties