Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikeldinsdag, 2 januari 2018

Rijkdom moet in 2018 goed worden gebruikt
Als we de economische voorspellingen van de gerenommeerde instituten mogen geloven, gaan we dit jaar een bloeiende economische periode tegemoet. Net als vorig jaar zal er sprake zijn van uitbundige groei, die is gebaseerd op drie dingen: een nog steeds groeiende wereldhandel, een toenemende vraag naar spullen en diensten van Nederlandse consumenten vraag en een groot vertrouwen onder producenten. Dat laatste zorgt voor meer investeringen die op hun beurt meer bedrijvigheid genereren.
De schaduwkant van de groei is krapte op de arbeidsmarkt. In bijvoorbeeld de bouw, de vervoerssector en de techniek is nu al een tekort aan personeel merkbaar. Dat zal dit jaar voor steeds meer beroepen gelden, verwacht het UWV.
De werkloosheid is al gedaald van bijna 700.000 begin 2014 naar minder dan 400.000 vorige maand. Verwacht wordt dat het aantal vacatures dit jaar groeit naar meer dan 1 miljoen. Dat gebeurde voor het laatst in 2008, voor de crisis.
Een van de gevolgen hiervan is dat werkgevers creatieve manieren zullen moeten vinden om aan geschikt personeel te komen. Er zullen dit jaar wel weer allerlei stunts worden bedacht om nieuwe menskracht te werven. Maar zou het niet een beter idee zijn mensen banen te bieden met meer zekerheid dan nu het geval is?
Werkgevers zijn gek op de flexibele arbeidsmarkt zoals die nu in ons land functioneert. Want zonder veel pijn kunnen bedrijven dan afscheid nemen van hun werknemers. Daardoor is de arbeidsmarkt scheefgegroeid, zeer ten gunste van werkgevers. De grote krapte die dit jaar zal ontstaan, biedt een uitgelezen mogelijkheid om de zaak weer in balans te brengen. Natuurlijk blijft een zogenoemde flexibele schil belangrijk als smeermiddel in zowel goede als slechte tijden, maar de flexibilisering is hier totaal doorgeschoten.
We gaan naar alle waarschijnlijkheid een goed jaar tegemoet, economisch gezien. Maar ook op het sociale vlak zal het prima gaan als de trend die het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs signaleerde doorzet. We vormen met elkaar een tevreden volk en scoren wereldwijd positief op allerlei ranglijsten, zoals de kwaliteit van onderwijs en de kwaliteit van de gezondheidszorg.
Toch kan het op veel fronten nog beter, bijvoorbeeld op de terreinen van de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de salarissen van leraren. Meerdere belangrijke onderdelen van onze samenleving hebben de afgelopen jaren te maken gehad met forse bezuinigingen. Het zou van regeringswijsheid getuigen als de verwachte voorspoed in 2018 wordt aangewend om bezuinigingen op sociaal belangrijke onderdelen van de samenleving ongedaan te maken. Dat is beter dan douceurtjes verlenen aan grote internationale concerns die het toch al prima doen. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties