Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelmaandag, 8 januari 2018

Noord-Korea, Trump en de botte bijl
Eindelijk lijkt er een kleine doorbraak in zicht in een van de ernstigste bedreigingen voor de wereldvrede. Kernwapenmacht Noord-Korea - die de laatste tijd grossierde in nucleaire bedreigingen aan het adres van Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten - gaat morgen praten met Zuid-Korea over verbetering van de relaties. Hoog op de agenda van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat deelname aan de Olympische Winterspelen van zijn land in Zuid-Korea. Het lijkt erop dat pariastaat Noord-Korea, dat gebukt gaat onder zware internationale sancties vanwege het kernwapenprogramma, een laagdrempelig thema als de Winterspelen benut om het internationale isolement te doorbreken. Of dit net zoals de ‘pingpongdiplomatie’ tussen de VS en China in de jaren zeventig zal uitmonden in een verregaande ontdooiing van de relaties is de vraag, maar elk begin is meegenomen.
Het hoeft niemand te verbazen als de Amerikaanse president Donald Trump via zijn geliefde medium Twitter zal laten weten dat het aan zijn harde opsteling is te danken dat er beweging in het conflict zit. Met zijn dreiging van ‘vuur en furie’ jegens Noord-Korea, zijn kleinering van ‘Kleine Raketman’ Kim Jong-un en zijn onverholen waarschuwing dat hij een ‘grote nucleaire rode knop op zijn bureau heeft staan’, zou Trump het Noord-Koreaanse regime tot inschikkelijkheid hebben bewogen. Het valt natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen of dit wel of niet zo is, maar de kanttekening kan worden gemaakt dat het persoonlijk maken van een conflict met een belediging als ‘Kleine Raketman’ niet bijdraagt aan enige ontspanning. Emoties kunnen de boventoon gaan voeren en dat kan akelige gevolgen hebben. Een gekrenkte Kim zou om zijn geloofwaardigheid te behouden en gezichtsverlies te voorkomen, kunnen worden verleid tot escalerende stappen.
Het is dus waarschijnlijk eerder ondanks, dan dankzij Trumps oorlogsretoriek dat de Noord-Koreaanse crisis iets minder brisant is geworden. Trump geeft vaker blijk van dergelijke diplomatieke ongevoeligheid. Zijn aanmoediging van anti-regerings-betogers in Iran werkte averechts, omdat het regime in Teheran daardoor de gelegenheid kreeg te wijzen op ‘verderfelijke buitenlandse invloeden’ achter de protesten.
Het onbezonnen getweet van Trump heeft de verhoudingen tussen de beide Korea’s gelukkig niet verder op scherp gesteld. Mogelijk neemt Kim inmiddels de berichten op sociale media van de Amerikaanse president met een korrel zout, net zoals een groot deel van de wereld overigens. Dat komt in dit geval wel goed uit, maar het stemt toch tot enige zorg dat de leider van de vrije wereld door vriend en vijand niet al te serieus wordt genomen. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties