Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikelwoensdag, 10 januari 2018

Blinde vlek EU op buitenlands terrein
Het protest in Iran lijkt te zijn geluwd, maar niet omdat de onderliggende oorzaken van de onvrede zijn aangepakt. Integendeel, met het geweld waarmee het regime de betogingen heeft gebroken, bewijst de heersende islamitische elite nog maar eens hoe repressief zij is.
Het gebrek aan politieke vrijheid, de corruptie en het ontbreken van economisch perspectief bracht veel IraniŽrs de laatste tijd ertoe de straat op te gaan. Het is te gemakkelijk om het protest louter te verklaren uit woede over het uitblijven van economische vooruitgang, zoals hier en daar in het Westen is opgemerkt. Ook de verstikkende theocratische dictatuur brengt de in meerderheid jonge en moderne Iraanse bevolking zo langzamerhand tot wanhoop.
Opvallend is dat de Europese Unie slechts heel voorzichtig en omfloerst het optreden van de Iraanse regering veroordeelt. Het is niet nodig om zoals de Amerikaanse president Donald Trump meteen de betogers aan te moedigen het bewind om ver te werpen, maar een iets kritischer houding had de Europese regeringen en Brussel niet misstaan. Temeer daar de Europese Unie zich presenteert als een waardengemeenschap die de verspreiding van vrijheid en democratie over de wereld hoog in het vaandel heeft staan.
Een reden dat Brussel zich niet te scherp over de repressie in Iran heeft uitgelaten, is dat het vreest dat anders de nucleaire deal met Iran in gevaar komt. Teheran heeft beloofd het nucleaire programma op te schorten in ruil voor opheffing van de internationale sancties. De EU, die het voortouw nam in het bereiken van dit akkoord, is bang dat Iran er zich uit terug trekt als het Westen zich te hard opstelt jegens Teheran. Dat zou de stabiliteit in de toch al roerige regio verder doen wankelen en de economische vooruitgang voor de gewone Iraanse burgers bedreigen.
Het is de vraag of dat zo is. Zolang Teheran meent dat de nucleaire deal in het eigen voordeel werkt, houdt het zich aan de voorwaarden daarvan, ongeacht welke druk het buitenland uitoefent. En de EU hoeft haar eigen invloed ook niet te overschatten, want in de ogen van de ayatollahs zijn buitenlandse machten sowieso de kwade genius achter binnenlandse onrust. Nog voordat Trump zich ermee bemoeide, wees Teheran al op de ,,VS, Groot-BrittanniŽ, de zionisten, Saudi-ArabiŽ, de hypocrieten en aanhangers van de sjah" die het protest zouden hebben aangejaagd.
Of de EU zich nu wel of niet had uitgesproken, zou feitelijk weinig hebben uitgemaakt. Maar daar gaat het niet om. De EU heeft gemarchandeerd met de eigen, zelfverklaarde hoogstaande principes. Daarmee heeft ze niet alleen de om politieke vrijheid roepende Iraanse burgers in de steek gelaten, maar ook de eigen morele autoriteit ondergraven. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties