Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikeldonderdag, 11 januari 2018

Steun ter voorkoming van echt artsentekort
Inmiddels is het tekort aan huisartsen in Fryslân zo groot dat ook de verzekeraars in enkele tientallen gevallen niet meer kunnen bemiddelen in het vinden van een eigen huisarts. Er schijnen allerlei plannen van aanpak in de maak te zijn. Ondertussen groeit de wachtrij van huisartsloze inwoners. Heel ernstig lijkt het niet: wie geen eigen huisarts heeft kan altijd op een spreekuur terecht, zo verzekert de verzekeraar zijn ongeduldige Friese patiënt.
Bij huisartsen gaat het nog om een relatief tekort, maar bij de Nederlandse tropenartsen gaat het er inmiddels om dat zij dreigen te verdwijnen. De noodklok wordt geluid voor het verdwijnen van hun opleidingen tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde.
De vorige minister van Volksgezondheid, de VVD’er Edith Schippers, vond de opleiding niet bijdragen aan de ‘eigen verzekerde zorg in Nederland’. Ziekenhuizen krijgen dus geen vergoeding meer voor deze opleiding en stoppen er langzamerhand mee. Het gaat om een investering van enkele miljoenen per jaar. De artsen gaan na deze opleiding voornamelijk in het buitenland werken. De minister had twee argumenten om deze opleiding niet langer te financieren: er is geen nationaal belang om tropenartsen op te leiden en de ontwikkelingslanden zijn zelf verantwoordelijk voor de gezondheidszorg.
Dit staat dan in de krant op dezelfde dag dat een andere oud-minister - uit datzelfde kabinet - een internationale prijs krijgt voor haar bijdrage aan SheDecides. Dit initiatief van 400 miljoen euro betreft een programma van internationale organisaties die geboorteregeling en met name abortus mogelijk maakt in ontwikkelingslanden. Kennelijk wordt het belang van veilige abortus in ontwikkelingslanden wel gezien en niet die van het meehelpen bestrijden van tropische ziektes. Nederlandse tropenartsen zijn onontbeerlijk in het redden van levens daar.
Het initiatief van de ChristenUnie met hopelijk steun van CDA, SP en PvdA om de tropenopleiding weer te gaan financieren, moet worden gesteund. De nieuwe liberale minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, kan dit rechttrekken, samen met particuliere organisaties (ngo’s) die artsen willen uitzenden.
’s Wereld beroemdste tropenarts, theoloog en Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer, vervatte zijn artsenethiek in het begrip Eerbied voor het Leven. Die term kwam als een ‘blikseminslag’ bij hem binnen toen hij over de rivier naar zijn ziekenhuis in Gabon voer: ,,Het is goed om leven te behouden en leven te bevorderen, het is kwaad om leven te vernietigen en leven te belemmeren.”
Hij wist dat westerlingen nauwelijks bekend waren met de tropische ziekten om hem heen. Daarom kwam hij regelmatig naar Nederland om voor te lichten en fondsen te werven. Hij wilde de blik van de westerling verbreden. Hij liet hen inzien wat het betekent om een echt artsentekort te hebben. Dat moeten we van hem ter harte nemen. HB

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties