Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurdinsdag, 13 februari 2018

Matthijs Leffers toont verrassende veelzijdigheid van de tuba
Het Groninger talent won afgelopen weekeinde in de Amsterdam NedPhO-Koepel het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Alle Nederlandse conservatoria hadden hun beste studenten afgevaardigd voor de finale.
Matthijs Leffers is geen Fries, hoewel er voornamelijk Fries muzikaaal bloed door zijn aderen stroomt. De geboren en getogen Leenser speelde tuba op de fanfare Wilhelmina in zijn dorp toen hij werd ontdekt door Bienze IJlstra. Die nam de elfjarige knaap, die eerder piano en bugel had gestudeerd, mee naar muziekschool De Wâldsang in Buitenpost en liet hem spelen in het koperensemble van de school. Een paar jaar later speelde Matthijs in het A-orkest van topbrassband De Bazuin in Oentsjerk.
Afgelopen week studeerde Matthijs af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen waar hij onder meer les kreeg van Ane Travaille, Fries om utens. ,,Het was een bijzondere week. Ik moest examen doen en zat in de finale van het Grachtenfestival. Ik heb één stuk op beide uitvoeringen gedaan. Dat was het stuk met het strijkersensemble. Ik heb ze, alle negen muzikanten, gevraagd of ze zondag met me mee wilden naar Amsterdam in de trein. Dat was okee”, legt Matthijs uit. ,,Onze uitvoering ging prima. Op zijn Fries zou ik zeggen: ‘it koe minder’. We hebben genoten.
Om indruk te maken op de jury van het Grachtenfestival had Matthijs onder meer twee stukjes uit de Tweede Orkestsuite van Bach, waarbij hij de fluitpartij speelde. ,,Dat klinkt dan een oktaaf lager. Anders dan normaal, maar daar hou ik van. De tuba is nou niet bepaald een solo-instrument. Dus je moet laten zien en horen wat je met de tuba allemaal kunt doen. En dat is meer dan oem-pa”, aldus Matthijs. Hij speelde verder onder meer muziek van Oystein Baadsvik, ‘Fnugg’ en combineerde beatbox met zang en tuba-muziek.
De vakjury van het Grachtenfestival wees Matthijs Leffers als winnaar aan voor het concours. Dat betekent dat hij van 10 tot en met 19 augustus mag optreden op het Grachtenfestival. Bovendien zit er nog een tournee in langs zeven Nederlandse concertzalen en is er een lunchconcert op 6 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.
Juryvoorzitter David Faber is erg te spreken over de Groninger tuba-speler. ,,Matthijs is iemand die met heel veel soevereiniteit op het podium staat. Hij maakt zich niet druk om wie en wat er van hem gevonden wordt. Met heel veel liefde voor zijn instrument enthousiasmeert hij het publiek en zijn medemusici. Door zijn gevarieerde programma laat hij alle kanten van de tuba horen.”
Matthijs Leffers won vorig jaar de VNO-NCW Noord Talent Award 2017. Naast een trofee en een oorkonde ontving hij een studiebeurs ter waarde van 2.500 euro. Na de zomer hoopt Matthijs in Hannover in Duitsland te gaan studeren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties