Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikeldinsdag, 13 februari 2018

Een klein leugentje en een groot probleem
Halbe Zijlstra maakte in 2016 op een partijcongres mooie sier met een anekdote waarin hij, als lid van een Shell-delegatie, de Russische president Vladimir Poetin in zijn buitenhuis hoorde spreken over zijn streven naar een Groot-Rusland - een Rusland dat ook Wit-Rusland, Oekraďne en de Baltische staten zou moeten omvatten.
Zijlstra vertelde dit toen hij nog fractievoorzitter was, als illustratie van de Russische dreiging. Immers, nog geen twee jaar eerder had Rusland het Oekraďense de Krim geannexeerd, vochten pro-Russische rebellen een burgeroorlog uit in datzelfde Oekraďne, was de MH17 neergehaald en vreesden NAVO-bondgenoten Estland, Letland en Litouwen de aspiraties van Moskou.
Zijlstra’s grootspraak zou allang vergeten zijn als hem in de formatie een andere ministerpost was toebedeeld. Maar hij ging naar Buitenlandse Zaken. Omdat deze benoeming vragen opriep - Zijlstra had zich politiek nooit echt met het buitenland beziggehouden - werd deze anekdote vanuit VVD-kringen gerecycled: kijk eens welke buitenlandervaring Zijlstra heeft.
Gisteren kwam het hoge woord eruit. Zijlstra is nooit in een datsja geweest met Poetin en Shellmensen. Hij zegt het verhaal gehoord te hebben van iemand die er wčl bij was, maar wiens identiteit hij niet bekend wilde maken. En dus maakte hij zich de anekdote eigen, omdat het volgens hem zo treffend de dreiging van Rusland omschreef.
Een kleine leugen dus, gemaakt uit lichtzinnige ijdelheid, die groter en groter werd. Tot hij niet meer te ontkennen viel. Want deze week gaat Zijlstra langs in Moskou. Aangezien de Russische ambassade in Den Haag niet op zijn handen zit, weet het Kremlin heus wel wat de nieuwe Nederlandse minister over Poetin gezegd heeft. En ook dat hij nu erkent dat dit niet waar was.
Rusland is een lastig dossier voor een minister van Buitenlandse Zaken. Om openheid over het MH17-dossier te krijgen zal Rusland toch tot beweging gebracht worden. En op dit moment zijn Nederlandse militairen in NAVO-verband gelegerd in Litouwen. En juist de minister van Buitenlandse Zaken verzon een omstreden ontmoeting met Poetin. Wie beschuldigt nu wie van het maken van nepnieuws, hoor je het Kremlin al lachend opmerken.
Zijlstra was net bezig om alle scepsis over zijn ministerschap te logenstraffen nu hij wordt ingehaald door een typisch voorval uit zijn fractievoorzitterschapstijd, toen hij nog bekendstond als de botterik met de duidelijke taal. Uiteraard steunen premier Rutte en de coalitiepartijen hem publiekelijk - zo snel wordt een minister niet openlijk afgevallen. Zeker niet vlak na de beëdiging van een kabinet en vlak voor gemeenteraadsverkiezingen. Maar Zijlstra heeft wel degelijk een groot probleem, zijn aanvankelijk klein leugentje zal hem zo lang als hij minister van Buitenlandse Zaken is achtervolgen. HvdL

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties