Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 19 februari 2018

Lijden kun je leren, ook binnen een geluksindustrie
De geluksindustrie draait de afgelopen jaren op volle toeren. Je kunt geen tijdschrift openslaan of slogans als ‘Geluk is een keuze’ of ‘Geluk vindt jou lief’ komen je tegemoet. Niet te missen. De boekhandels liggen vol mindfulnesstitels en ook via de sociale media word je doodgegooid met goedbedoelde tegeltjeswijsheden voor als het even tegenzit. Want chagrijnige, ongelukkige en depressieve types; daar houden we niet van. En Facebook al helemaal niet. Foto’s die daarop verschijnen van met name jongeren - vooral blank - laten altijd zien hoe fijn ze het hebben, wat een lol het leven hen wel niet biedt en dat de wereld om hen heen alleen maar uit mooie en gelukkige mensen bestaat.
Maar wat als het leven je toch tegenzit? Dat je niet kunt voldoen aan al die schoonheidseisen? Dat je het geluk niet vindt? Wat moet je dan? Welke keuzes moet je dan maken om het toch nog wat leuk te hebben? Het toneelstuk Geluk van Toneelschuur Producties laat dat op een bijna deconstructieve wijze zien. Dat wil zeggen: zij demonstreren met cynisme en ironie hoe die geluksindustrie verlammend en uiteindelijk destructief werkt. Dat levert een voorstelling op die niet lineair is. Geen rond en compleet romantische verhaal over de queeste naar het ultieme geluk. Integendeel. Geluk bestaat uit uiteenlopende scènes die zich afspelen in een decor dat vrij snel na de openingsscène transformeert van ongerepte natuur vol met bloemen, planten en bomen naar een glitter- en glamourwereld.
Ge luk spiegelt ons voor hoe we in de greep zijn van de drang naar geluk en hoe we daar mee om moeten gaan. Of juist niet. Want dat is de achterliggende boodschap: lijden kun je leren en wees niet bang om aan de andere kant van het geluk te staan. Een soort groene, moraliserende amorf wijst ons erop dat ongelukkig zijn geen schande is. Alleen dat past even niet en dus wordt er voortdurend in de voorstelling op haar gejaagd.
Deze voorstelling schuurt, entertaint en confronteert je met een gevoels- en denkwijze die het je even ongemakkelijk maken. Vier jonge mensen, vier karakters, vier zoektochten naar geluk als bewijs van ongeluk. Toneelschuur Producties laat ook in deze productie weer zien dat jongeren wel degelijk bezig zijn met onze wereld en die van henzelf. In Geluk doorgronden zij de macht van de geconstrueerde en artificiële schoonheid die het uiteindelijk toch ook niet redt. Keuzestress en de paniek onder jongeren, burn-outs en depressies zijn enorm toegenomen. Geluk pakt dat onderwerp aan ter lering en vermaak.
Geluk door Toneelschuur Producties in De Harmonie in Leeuwarden, 145 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties