Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Hoofdartikelwoensdag, 21 februari 2018

Referendum is juist iets dat referendabel is
De regering mag het referendum afschaffen met een wet die niet referendabel is. Dat concludeerde de Raad van State vandaag in een advies over de intrekkingswet. Dat advies is geen verrassing, want dit adviseerde de Raad van State al eerder.
De Raad van State schuift de bal in feite terug naar het parlement. Wat het kabinet doet mag, want een nieuwe wet mag een oude wet ‘overrulen’. Het toestaan van een referendum-referendum is daarom geen juridische maar een politieke vraag.
Het kabinet heeft de coalitie, en daarmee een Kamermeerderheid, achter zich: de afschaffing staat in het regeerakkoord. Dus het wordt exit referendum. Voor het kabinet is dat belangrijk omdat de raadplegende referenda snelle besluitvorming in de weg staan. En het kabinet heeft haast: het weet niet zeker of het na juni 2019 nog wel een meerderheid in de Eerste Kamer heeft.
Erg koninklijk is de weg van het kabinet niet. Het raadplegend referendum is er nog maar net, en slechts één keer gebruikt. De wet is nog niet eens geëvalueerd. Natuurlijk zijn er dingen mis met het raadplegend referendum: zo wekte de opkomstdrempel de verwachting dat de uitkomst toch bindend was.
Maar ervaring en onderzoek leert dat als een referendum succesvol wil zijn, bestuur en kiezers gewend moeten raken aan het proces. Bovendien leert onderzoek dat referenda een goede aanvulling kunnen zijn op het democratische proces, omdat vooral lager- en middelbaar opgeleiden zich op deze manier beter gehoord voelen in het overheidsbeleid dan via de vertegenwoordigende democratie alleen.
Tegelijk zijn er ook goede argumenten tegen deze referendumwet. Een raadplegend referendum wekt de illusie van inspraak, terwijl het kabinet de uitslag ervan achteloos naast zich neer kan leggen. Bovendien is een referendum een fremdkörper in ons systeem van vertegenwoordigende democratie, waarbij kiezers hun steun geven aan volksvertegenwoordigers om namens hen te spreken en te stemmen in het parlement en hen bij regelmatige verkiezingen ook hierop kunnen aanspreken en afrekenen. Bovendien zijn veel wetten dusdanig ingewikkeld en veelomvattend, dat het veel tijd en kennis vergt om er een goed oordeel over te geven.
Maar het referendum is nu juist een onderwerp dat zich leent voor een referendum. De kwestie is simpel, er is ook duidelijk ja of nee tegen te zeggen en bovendien gaat het alle kiezers evenveel aan.
Het zou verstandig zijn als het kabinet de intrekkingswet voor het referendum wel referendabel laat zijn. Dan weten we hoe groot de directe burgerparticipatie is en hoe groot de behoefte er aan is. Een beetje meer vertrouwen in de kiezer en iets minder bestuurderskramp voor assertieve burgers zou het kabinet sieren. Laat ons burgers maar meepraten over of we wel of geen referendum willen. HvdL

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties