Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldonderdag, 22 februari 2018

Steun Formule 1 niet zonder voorbehoud
Het is goed voor Fryslân als men in Assen erin slaagt een Formule 1-race te organiseren. Dat was de strekking van de boodschap die de voorzitters van de VVD-fracties in de Provinciale Staten van Fryslân, Groningen en Drenthe maandag in deze krant lieten horen.
Hun argumenten: met een Formule 1-race op het TT-circuit in Assen krijgt het Noorden een ‘fantastische motorsportfaciliteit’, wat kan helpen om bedrijven naar hierheen te trekken. Bezoekers die op een race afkomen geven de noordelijke economie een boost. Daarbij is de Formule 1 dan wellicht geen ‘groene sport’, geven de drie fractievoorzitters toe, maar veel van de vernieuwingen en technische hoogstandjes die wij nu in auto’s zien, komen uit deze sport.
Dat laatste kan waar zijn, maar is op zichzelf geen argument voor een Formule 1-race in Assen. De vele bezoekers vormen dat wellicht wel. Maar dat argument dient wel kritisch bekeken worden. Want de Formule 1 mag zich dan in Nederland op dit moment verheugen in een groeiende populariteit vanwege de goede prestaties van Max Verstappen; wereldwijd neemt het aantal bezoekers van een race de laatste jaren juist af. Mede om die reden - en ook vanwege de andere hoge kosten die verbonden zijn aan de organisatie van een Formule 1-race - is de Grand Prix van Maleisië dit jaar van de kalender verdwenen. De organisatie achtte de race niet langer rendabel. Dat moet ook de liefhebbers van een race in Assen te denken geven.
In dat licht is het niet verwonderlijk dat Liberty Media, eigenaar van de Formule 1, wel oren heeft naar een Grand Prix in Nederland, als een van de weinige landen waar de populariteit van de Formule 1 groeit. Maar die populariteit is sterk verbonden aan de prestaties van één coureur. Dat is een kwetsbare basis, zeker afgezet tegen het enorme bedrag dat Liberty Media vraagt voor de organisatie van een Grand Prix: twintig miljoen euro. Per jaar.
Hoe dat bedrag precies op tafel moet komen, vermelden de VVD-fractievoorzitters in hun bijdrage niet. Ook de provincie Fryslân, die al wel haar steun uitsprak voor de poging om de Formule 1 naar Assen te halen, zet die woorden vooralsnog niet om in een reëel geldbedrag.
Maar zelfs dan is die hardop uitgesproken steun, komend van een provincie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, opvallend te noemen. Want ondanks alle innovaties van de laatste jaren - zuiniger motoren, strengere regels - staat de Formule 1 nog steeds niet bekend als duurzame sport. Alleen al de enorme verplaatsing van de teams inclusief materiaal naar Grand Prixs overal ter wereld kost tonnen aan CO2-uitstoot. Aan die sport je naam verbinden, hoe voorzichtig ook, werpt een smet op elk duurzaam streven dat de provincie de komende jaren wil ondernemen. Is dat deze steun waard? TO

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties