Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 26 februari 2018

Privé-concertzaal in hartje Leeuwarden
Leeuwarden - De Hofkamer in de Grote Kerkstraat is de nieuwste concertzaal annex theater in Leeuwarden. Vooralsnog zijn er tweemaal in de maand optredens, op zondagmiddag.
Gistermiddag trad het Art Ensemble op met het programma Van tango tot techno . Het ensemble bestaat uit drie jonge talentvolle musici uit de Randstad: Ilse Eijsink op klarinet, Karin Jochems op fluit en Laura Hölzenspies op piano. Ze speelden onder meer werk van de Argentijnse componist Astor Piazzolla, die beroemd is vanwege zijn tango’s, maar ook composities van Saint-Saëns, Ravel en Brahms. Als uitsmijter hadden ze de Techno parade van Connesson.
Een volgende keer krijgt ongetwijfeld jong Fries talent de mogelijkheid om op te treden in de Hofkamer, vertelt eigenaar Jacques Malschaert. Want dat is waarnaar hij streeft: jonge talenten, zeker uit Fryslân, de kans geven om zich te presenteren. ,,Een podium als De Harmonie is te hoog gegrepen voor jonge talenten. Dan is zo’n intieme zaal als de Hofkamer veel geschikter”, meent Malschaert.
Begin vorig jaar kocht Malschaert, die oorspronkelijk uit Dordrecht komt, het beeldbepalende, donkerrood geschilderde pand in de Grote Kerkstraat. Malschaert is sinds 2011 directeur van Bibliotheekservice Fryslân, de organisatie die de Friese bibliotheken ondersteunt. Daarvoor had hij een loopbaan in de consultancy. In zijn vrije tijd is klassieke muziek zijn passie. Hij zit onder meer in het bestuur van het Oranjewoud Festival.
De benedenverdieping van zijn nieuwe woning was ingericht als een vergaderlocatie en dat bracht hem op het idee om er een theatertje annex concertzaaltje van te maken. Malschaert kocht een Yamaha-vleugel en de eerste pianoconcerten zijn inmiddels gehouden. Met 42 man zat de Hofkamer helemaal vol.
Met zijn privé-concertzaal wil Malschaert iets betekenen in Leeuwarden en Fryslân. Hij noemt het ook wel een ‘kring voor cultuur, kunst en dialoog’. ,,Niet voor debat”, voegt hij toe. ,,Ik wil dat mensen hier met elkaar in gesprek gaan. Na afloop van een concert gaan de flessen jus d’orange en wijn open en hebben we nog een goede tijd met elkaar.”
Op de openingsavond van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa had Malschaert zijn theatertje ingericht als een Eritrese huiskamer. Statushouders uit Eritrea vertelden hun (levens)verhaal. In drie uur tijd kwamen zo’n 250 mensen voorbij om naar hen te luisteren. ,,Dat was zo verbluffend leuk”, zegt Malschaert. ,,Eritrese mensen zijn moeilijk bereikbaar. Ze zijn vaak erg getraumatiseerd, meer dan andere vluchtelingen en de lange arm van de Eritrese politiek is tot in Nederland voelbaar. Eritreeërs integreren moeilijk, maar op die openingsavond was er over en weer contact. Dat is wat ik wil met deze accommodatie.”
Met de Friese stichting Haring & Hummus, die culturele activiteiten opzet tussen vluchtelingen en Friezen, heeft Malschaert inmiddels enkele projecten uitgevoerd en nog op stapel staan. Ook is hij van plan om een klassiek concours voor jonge muzikanten te gaan organiseren in de Hofkamer. De winnaars zouden dan een podium krijgen op het Oranjewoud Festival. Malschaert zit vol idealen. Hij denkt ook na over het oprichten van een fonds waaruit kinderen uit arme gezinnen muziekinstrumenten kunnen kopen. Het geld van het fonds moet komen uit de kaartverkoop van de concerten.
Mere informatie is te vinden op de website hofkamer.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties