Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Hoofdartikelvrijdag, 2 maart 2018

Brexit, een pijnlijke scheiding voor Londen
Tekenend voor de stuurloosheid van de Britse regering die er maar niet in slaagt een heldere brexit-politiek te formuleren, is dat oppositieleider Jeremy Corbyn er deze week in slaagde het debat over het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie te domineren. Premier Theresa May probeert tot een akkoord te komen met Brussel over de brexit, maar een deel van haar achterban blijft liever in de EU. Daarnaast heeft Londen nog geen einddatum voor de brexit vastgesteld, laat staan dat het weet hoe de overgangsperiode er uit moet zien.
Labourleider Corbyn gebruikt de chaos binnen de Conservatieve Partij om de positie van May, die ook te kampen heeft met opstandige ministers, verder te ondermijnen. Corbyn bepleit een douane-unie met de EU. Met deze zogeheten Ďzachte brexití blijven de economische banden met de EU grotendeels intact. Het Britse bedrijfsleven is afhankelijk van aanvoer uit het buitenland en zonder douane-unie kan de import aardig in de papieren lopen. De brexiteers willen echter pertinent geen Ďzachte brexití, omdat Groot-BrittanniŽ dan niet vrij zou zijn om zelfstandig te onderhandelen over nieuwe handelsovereenkomsten met machtsblokken buiten EU, zoals de VS en de snel groeiende economieŽn China en India. Zij willen een Ďharde brexití, omdat volgens de brexiteers bijna alle economische groei deze eeuw zal plaatsvinden buiten Europa. De vraag is echter gerechtvaardigd of het sluiten van handelsovereenkomsten met andere landen dezelfde voordelen zal opleveren voor de Britten als het lidmaatschap van de EU, de grootste en succesvolste vrijhandelszone ter wereld.
In schril contrast met het alle kanten opvliegende debat over de brexit in het Verenigd Koninkrijk, staat de heldere lijn van Brussel: als er op 30 maart volgend jaar nog geen akkoord is over de scheidingsvoorwaarden volgt er een harde brexit. Nederland, als belangrijke handelspartner van Groot-BrittanniŽ, is ongeveer de enige EU-lidstaat die geen radicale breuk wil met Groot-BrittanniŽ, maar de rest is het volkomen eens met Brussel. De Europese Commissie gunt het de Britten niet dat zij wel de economische voordelen willen plukken, maar weigeren om de lasten en verantwoordelijkheden te dragen die bij het EU-lidmaatschap horen. Daarnaast wil de Europese Commissie een zo hoog mogelijke prijs zetten op het verlaten van de unie, als waarschuwing aan het adres van de andere EU-lidstaten. Als een uitstap zoveel kost, zal minder gemakkelijk zoín ingrijpende stap worden overwogen.
De Britse premier May houdt vandaag een toespraak over haar brexit-politiek. Brussel zal er met aandacht naar luisteren, maar meer ook niet. Londen moet niet menen dat het de scheidingsvoorwaarden kan dicteren. Het is Brussel dat het laatste woord heeft. NvdM

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties