Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiewoensdag, 7 maart 2018

Fryslân achterop bij groei
Leeuwarden - Binnen Nederland hoort het noordelijke deel van Fryslân bij de gebieden met de minste economische groei van de afgelopen twintig jaar. Dat blijkt uit een langjarig overzicht dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend heeft gepubliceerd. In bruto binnenlands product (bbp) was er een toename van minder dan 20 procent waar het landelijk gemiddelde uitkomt op 50 procent tussen 1996 en 2016. In het zuidoosten en zuidwesten van de provincie ligt de groei rond het gemiddelde (tussen 35 tot 61 procent). Ook in het noorden van de provincie Groningen en het zuidoosten van Drenthe ligt de toename onder de 20 procent.
In het noorden en zuidwesten van Fryslân was er in de afgelopen twintig jaar sprake van een toename van de werkgelegenheid van 0 tot 7 procent waar dat landelijk gemiddeld 17,3 procent was. In het zuidoosten van de provincie nam de werkgelegenheid toe tussen de 23 en 35 procent.
De bevolking nam in de onderzochte periode nog wel toe, ondanks de berichten over dreigende krimp. In het noorden van Fryslân gaat het om een toename van 0 tot 4,5 procent. In de zuidelijke helft betreft het 4,5 tot 16,5 procent meer mensen. In het oosten van Groningen was er al sprake van een krimp van de bevolking tussen 1996 en 2016.
Randstad
Verreweg de snelst groeiende regio in Nederland was Almere. De economie in dat gebied was in 2016 bijna 2,5 keer zo groot als twintig jaar eerder. Andere regio’s met een sterke groei waren Haarlemmermeer en omgeving, Flevoland-Midden, Amsterdam, Zuidoost-Noord-Brabant en Zuidwest-Gelderland.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties