Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelvrijdag, 9 maart 2018

Kennis beste remedie tegen nepnieuws
Het woord nepnieuws is een terugkerend begrip geworden in het officiële beleid van veel landen. Het wordt niet alleen gebezigd voor intern gebruik, zoals in de VS. Nieuws dat president Trump niet aanstaat krijgt al snel het voorvoegsel ‘nep’. Ook in relaties tussen staten onderling speelt het woord een grote rol. In Nederland en de EU wordt met de vinger gewezen naar Rusland. De lange arm van het Kremlin zou ervoor zorgen dat veel berichten die in westerse landen verschijnen niet stroken met de waarheid. Ze zouden zijn bedoeld om gebeurtenissen een voor Moskou gunstige kant uit te laten sturen. Over hoe dat dan precies werkt hoor je trouwens nooit iets. Een speciaal Europees bureau moet nepnieuws niettemin detecteren, onderzoeken en burgers en regeringen waarschuwen.
De Kamer ziet net als onder meer het Genootschap van Hoofdredacteuren niets in het anti-nepnieuwsbureau dat de naam EUvsDisinfo heeft gekregen. Niet geheel onterecht zijn er zorgen over persvrijheid als overheidsinstellingen zich gaan bemoeien met de vraag of nieuws ‘nep’ is of niet. Want door iets als ‘nep’ te bestempelen ben je als overheid al gauw immuun voor kritiek. En de uitspraken van het bureau over een aantal publicaties stemmen niet hoopvol over het juiste beoordelingsvermogen ervan. Er loopt terecht nog een rechtszaak die door een aantal Nederlandse mediaorganisaties is aangespannen.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil niet beloven dat ze haar best gaat doen voor het opdoeken van het anti-nepnieuwsbureau van de EU. De Kamer heeft daarom gevraagd, maar ze houdt voorlopig vol dat EUvsDisinfo nuttig kan zijn. Ze gaat nu eerst met het kabinet bespreken wat ze met de oproep van de Kamer aan moet.
Nepnieuws is niets nieuws. Al honderden jaren proberen bedrijven, organisaties en staten de publieke opinie te beďnvloeden. Vooral in tijden van spanningen, conflicten en oorlog: niet voor niets wordt gezegd dat tijdens een oorlog de waarheid de eerste is die sneuvelt. En hoeveel staten kennen niet een ministerie van Informatie?
Er wordt door tegenstanders van het anti-nepnieuwsbureau wel snel geschermd met de vrijheid van meningsuiting. Aantasting daarvan moet nog maar blijken. Het is vooral zaak burgers zelf weerbaar te maken. Kromme verhalen, leugenachtige beweringen, complottheorieën en valse foto’s op sociale media zijn legio. Het zijn niet alleen de boze vreemde mogendheden (hoewel die ook actief zijn) maar vooral burgers onderling die elkaar bedonderen. Hoe je leert te onderscheiden is de grote vraag. Het leren van parate, echte feitenkennis door jongeren en beoordelingsvermogen over welke sites wel of niet betrouwbaar zijn, is in het onderwijs een eerste antwoord. Tegen de tijdgeest van het laptoponderwijs, maar wel een prima wapen. PAdV

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties