Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurdonderdag, 12 april 2018

Henk Helmantel praat Passage-dames bij
De meeste Passage-dames uit de drie noordelijke provincies zijn al eens bij hem geweest in Westeremden. Gistermorgen was kunstenaar Henk Helmantel bij hen op bezoek, in Drachten.
Het is druk op de noordelijke kunstdag Kunst en Religie van Passage, de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, in de Bethel-kerk in Drachten. Het zijn er geen 800 maar 825, verbetert Els van Os uit Hommerts, die in de organisatie zit. Om het jaar wordt de kunstdag opgezet en elke keer zit het weer tjokvol.
Thema van de kunstdag is dit keer ‘met hart en ziel’. Spreker op de ochtend is Henk Helmantel. Muziek is er van Noortje Middelkoop en Marcel Tiemensma op respectievelijk panfluit en gitaar. ’s Middags valt Anne Marie van der Wilt, theoloog/beeldend kunstenaar, uit vanwege ziekte, maar Rieteke Hogendoorn uit Leerdam is een goede vervanger met haar religieuze dan wel Bijbelse quilts. Muziek is er dan van zangeres Celine Weerts en pianist Rob Mennen, die een ode brengen aan Toon Hermans.
In de pauze praten de dames volop na over het relaas van Helmantel, die de zaal verscheidene malen aan het lachen weet te krijgen. ,,Hij vertelde dat hij niet zo’n prater was, maar dat viel wel mee”, vindt Van Os. ,,Hij maakt heel begrijpelijke kunst. En ik heb me erover verbaasd dat hij in vier dagen tijd zo’n schilderij van Rembrandt namaakt; ik dacht daar doet hij wel een halfjaar over”, voegt ze toe.
Geen spijt
Ook Gea Offringa uit Drachten is onder de indruk van de presentatie van Helmantel, die aan de hand van tientallen foto’s van zijn kunstwerken op een groot scherm zijn verhaal vertelde. ,,Ik wist net dat hy ek safolle yn it bűtenlân eksposearde. Yn Taiwan sels”, klinkt het vol bewondering. Offringa is voor het eerst op de kunstdag en heeft daar geen spijt van. Op de maandelijkse bijeenkomsten van Passage in Drachten komen gemiddeld zo’n 85 dames. ,,It rint hjir noch aardich. Alles is no wol ien yn Drachten.”
Een clubje van drie dames uit Uithuizen - ze zijn in totaal met zijn achten naar Drachten gekomen - praat druk na over Helmantel. Wia Kunder weet te melden dat de kunstenaar vroeger ook uitvaartverzorger is geweest. ,,Had hij zo’n hoge hoed op”, merkt ze op, terwijl ze haar handen omhoog doet. ,,Een bijzonder man. Weet u dat hij geen rijbewijs heeft? Ik denk dat zijn vrouw rijdt.”
Voor Kunder is het al de derde maal dat ze de noordelijke kunstdag bezoekt. ,,Je hoort hier dingen die doen je even boven je uit stijgen. Helmantel draagt zijn geloof uit zonder dat hij er mee te koop loopt.”
Tijdens zijn presentatie vertelt Helmantel dat hij een groot bewonderaar is van Rembrandt, maar dat hij zich meer verwant voelt met Johannes Vermeer. Een belangrijk motto voor hem is Psalm 24:1. ,,Het dagelijks leven is net zo christelijk als de Bijbel zelf. Het is mooi en belangrijk dat de bron waaruit we leven niet buiten beeld blijft. Door je houding kun je een geloofsgetuige zijn”, aldus Helmantel.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties