Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelmaandag, 16 april 2018

Cambuurstadion gaat heel Leeuwarden aan
De ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion en het WTC-gebied daaromheen liggen stil. De ontwikkelaars zien een voortzetting voorlopig niet zitten. Er zijn problemen met de invulling van de detailhandel door de komst van Bauhaus op steenworp afstand en de beoogde nieuwe eigenaar van het WTC wil over afspraken met de gemeente Leeuwarden opnieuw onderhandelen.
Het stopzetten van het project heeft direct gevolgen voor de voetbalclub en het WTC-complex, maar raakt indirect ook andere plannen in de stad. Dat moet in het oog worden gehouden bij het zoeken naar een oplossing. Het is namelijk kostbaar als het ‘treintje’ - zoals op de woningmarkt vaak als metafoor wordt gebruikt als een woning wordt verkocht met andere transacties tot gevolg - niet in beweging komt en de stad economische en planschade lijdt door het afblazen van het stadionproject.
De hoofdvraag is uiteindelijk: wat is de totale ontwikkeling van Leeuwarden, die gekoppeld is aan het stadion, waard? De gemeente heeft op dit moment opgeteld zo’n tien miljoen euro toegezegd voor het stadion en WTC-gebied.
Het WTC-complex is erbij gebaat dat de bedrijvigheid in het gebied toeneemt met de komst van twee supermarkten, een leisuredome en een bioscoop. Ook de wijk zelf kan voordeel hebben van een opknapbeurt en door aansluiting op warmte uit een geothermieproject. Belangrijk is wel dat parkeren geen probleem wordt.
De herhuisvesting van een van de twee supermarkten zal ervoor zorgen dat het winkelcentrum aan de Snekertrekweg grotendeels leeg komt te staan. De eigenaar wil er graag appartementen voor terug. Dat kan een impuls voor dit stukje Leeuwarden zijn. Ook ontwikkeling van de huidige ‘Cambuurwijk’, via investeringen in winkelgebied, sociale projecten en woningen, hangt aan het vertrek van de voetbalclub naar een nieuw stadion.
De beoogde nieuwe eigenaar van het WTC wil dat Leeuwarden een lening à vier miljoen nu al schrapt - en niet als de exploitatiecontracten rond zijn - en de ontwikkelaars tezamen vragen nog eens enkele miljoenen voor parkeerterreinen rond het stadion. Het lijkt er sterk op dat de commerciële partijen aan het heronderhandelen zijn geslagen. Wellicht zijn gestegen bouwkosten daar mede reden voor. Ook zien zij de impuls die het nieuwe stadion de stad kan opleveren en spelen daarop in.
De gemeente Leeuwarden moet zich niet laten uitspelen. Een nieuwe doorrekening van de plannen onder het huidige gesternte is echter wel noodzaak. Er zijn namelijk nogal wat zaken veranderd sinds de presentatie van de plannen in juli 2017. En in de slotafweging moet de rest van de stad worden meegenomen. PH

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties