Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Cultuurdinsdag, 17 april 2018

Cultuur Jarig Da Capo Leeuwarden komt met eigen compositie
Leeuwarden - Harmonieorkest Da Capo uit Leeuwarden presenteert zaterdag de compositie Sic parvis magna van componist Geert Jan Kroon.
De Leeuwarder componist Kroon werd gevraagd om een openingsstuk te schrijven over het orkest. ,,Het moest een gedragen werk worden dat ook geschikt zou zijn als inspeelwerk op een concours”, legt Kroon uit. Hij liet zich inspireren door de naam van het orkest, dat betekent terug naar het begin. Bovendien gebruikte hij de vier beginletters van de naam, die ook muzieknoten zijn.
De naam sic parvis magna betekent: hoe grote dingen ontstaan uit iets kleins. Het verwijst naar de verzelfstandiging van het orkest in 1995. Zeventig jaar geleden werd het opgericht als PTT Harmonie. Voor Kroon was het zijn eerste werk voor een harmonieorkest. ,,Ik schrijf meestal voor brassband en fanfare. In een harmonie heb je meer verschillende instrumenten. Meer kleur dus. Dat was een mooie uitdaging voor me”, aldus Kroon. Naast componist is hij dirigent van orkesten in Akkrum, Ureterp (De Bazuin), Oldemarkt en Emmeloord (Flevobrass).
Het feestelijke concert zaterdag betekent de vuurdoop voor dirigent Floris de Wever die sinds enkele maanden op de bok staat. Het harmonieorkest komt uit in de derde divisie. Tijdens het concert treedt ook het jeugdorkest op en het klarinetkwartet. Het orkest oefent altijd in de Kurioskerk in Leeuwarden, maar concerteert in de Fontein. Het ruim veertig leden tellende orkest speelt ook The Lord of the Rings en het stuk Symphony no. 1 van Johan de Meij.
>Verenigingsconcert Da Capo, zaterdag 21 april, De Fontein, Leeuwarden, 19.30 uur

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties