Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Hoofdartikeldonderdag, 24 mei 2018

Op de fonteinen mag Fryslân best trots zijn
Ze staan er en spuiten nu, als het goed is, bijna allemaal: tien van de elf fonteinen die Fryslân in het kader van 11Fountains zou krijgen, zijn vorige week feestelijk in gebruik genomen. Wat men verder ook mag vinden van de verschillende fonteinen - mooi, wel of niet geslaagd of misschien wel lelijk - feit is dat ze er nu staan en voorlopig blijven staan. Ondanks eerder verzet, ondanks vele kritische geluiden en zelfs tegenstand, is Fryslân sinds vorige week in één keer tien (internationale) kunstwerken rijker. Dat is hoe dan ook bijzonder. Want welke Nederlandse provincie kan dit Fryslân nazeggen?
De eerste tekenen dat de fonteinen ook een steeds verkondigde belofte gaan vervullen - toeristen trekken - lijken positief. Er waren in het eerste weekend na de opening al meerdere bezoekers voor de fonteinen. De vraag is of zij ook na 2018 blijven komen, als Leeuwarden geen Culturele Hoofdstad meer is en de (internationale) aandacht voor Fryslân zal afnemen.
Wat daarbij kan helpen, is de deze week ook bekendgemaakte primeur van Fryslân als topdriebestemming in de lijst van tien beste Europese bestemmingen, volgens de toonaangevende reisgids Lonely planet. Of deze hoge notering de provincie daadwerkelijk extra toeristen zal opleveren, is niet zeker omdat cijfers ontbreken. Maar goed voor het imago van Fryslân is het zeker. En tegelijk is het ook een ontwikkeling die kritisch gevolgd moet worden. Want men hoeft maar naar de problemen te kijken in bijvoorbeeld Amsterdam, rondom de uitdijende toeristenstroom aldaar, om te weten dat ‘meer toeristen’ op zichzelf niet altijd positief hoeft te zijn.
Zover is het in Fryslân nog niet. Vooralsnog kunnen we hier gewoon genieten van de fonteinen en discussiëren over de vraag welke wel of niet mooi is. Want dat het mogelijk is om daarover van mening te verschillen, mag duidelijk zijn.
Daarom zou het ook goed zijn als eventuele kritiek van omwonenden, die per slot van rekening elke dag met de fonteinen moeten leven, niet wordt afgedaan als protest van ‘de provincie’ tegen opgelegde kunst uit ‘de Randstad’, zoals het in sommige media wel werd voorgesteld. Dat is te simplistisch: het ging bijvoorbeeld ook heel praktisch over de vraag waar mensen straks elke dag op uitkijken en hoe een fontein past in de inrichting van de eigen stad.
Kunst in de openbare ruimte levert bijna per definitie spanning op. Niet iedereen vindt het mooi of passend of begrijpt het idee dat de kunstenaar had. Dat er discussie was over deze fonteinkunstwerken is dus niet typisch ‘provinciaals’, maar geeft vooral aan dat de inwoners van de elf steden zich betrokken voelen bij hun stad. Dat het daarbij, ondanks de verschillen, is gelukt deze fonteinen neer te zetten, is voor Fryslân ook iets om trots op te zijn.TO

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties