Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Achtergronddinsdag, 12 juni 2018

Net voldoende voor kwaliteit van slootwater
De kwaliteit van het Nederlandse slootwater is net voldoende. Dit meldde IVN Natuureducatie gisteren op basis van het eerste Nationale Slootjesonderzoek. Op meer dan 120 plaatsen, waaronder zes in Fryslân, hielpen dit weekend kinderen en hun (groot)ouders mee met inzamelen van de testresultaten.
Deelnemers telden de waterdiertjes en deden waterproefjes, en gaven de resultaten online door. Ze troffen vooral veel diertjes aan die het goed doen in 'slecht’ water zoals het bootsmannetje, een insect in de orde van de wantsen. Het water krijgt mede daardoor een gemiddeld cijfer van 6,3. Nog net een voldoende, maar in werkelijkheid kan het cijfer nog wel eens lager uitvallen, denkt het IVN. Volgens de organisatie is vermoedelijk afgelopen weekend vooral in mooie slootjes gemeten, wat een vertekend beeld kan geven.
IVN gaat de komende tijd zelf nog verder onderzoek doen, onder meer met proeven die temperatuur, licht en afbraakprocessen in de sloot meten voor een completer beeld van de waterkwaliteit. Ook zullen zij dan meer sloten onderzoeken om het mogelijk vertekende beeld recht te trekken. Het slootjesonderzoek wordt de komende jaren herhaald zodat wetenschappers trends kunnen signaleren.
In verbinding
In Nederland ligt ruim driehonderdduizend kilometer aan sloten. Sloten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Vogels die leven van insecten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van de natuur in en rondom sloten. Bovendien vormen sloten een belangrijk onderdeel van verschillende natuurgebieden die met elkaar in verbinding staan. Het netwerk van sloten en slootjes is ook belangrijk in verband met klimaatverandering. Het voorkomt versnippering en zorgt ervoor dat diersoorten kunnen migreren tussen de gebieden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties