Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Triatlon niet alleen nog uitdaging
Inhaalrace Tiedo Tinga leidt alsnog naar brons
BRAM BURUMA
Assen - Voor Lemster Tiedo Tinga was het zaterdag de derde keer dat hij genoegen moest nemen met brons bij het Nederlands kampioenschap wintertriatlon in Assen. Na 20 kilometer hardlopen, honderd kilometer fietsen en nog eens veertig kilometer schaatsen, bleken Machiel Ittmann (Hilversum) en Guido Gosselink uit Enschede die vorig jaar ook al tweede werd, gewoon sneller. Tiedo Tinga dankte een plaats op het erepodium aan een inhaalrace, die hij in de tweede omloop van vijftig kilometer op de fiets inzette. Van wanhoop was onderweg nog net geen sprake. Maar Tiedo Tinga realiseerde zich op de fiets plotseling dat hij op een zesde plaats reed, terwijl hij toch na tien jaar deelname nog altijd in zijn hoofd heeft om de wedstrijd in Assen een keer te winnen. ,,Ik ben nu heel blij met de derde plaats. Het lopen was twee minuten sneller dan vorig jaar. Maar als ik nog een keer wil winnen, dan zal ik toch echt met lopen en fietsen minder tijd moeten verliezen’’, realiseerde hij zich na afloop. Tiedo Tinga vond zaterdag pas in de tweede omloop van vijftig kilometer fietsen echt zijn draai. ,,In de eerste ronde zat ik niet echt lekker op de fiets en kon ik niet goed doorrijden. Pas in de tweede vijftig kilometer kon ik mannen inhalen en daar kreeg ik toch weer moraal van. Achteraf is het misschien mijn geluk geweest dat ik niet te snel ben vertrokken. Het werd door de harde wind heel zwaar en ik had in het laatst toch genoeg over om nog iets goed te maken. De podiumplaatsen werden dan ook pas in de tweede omloop verdeeld.’’ Tinga begon als vierde het laatste onderdeel met meer dan een kwartier achterstand op Ittmann en Gosselink.

‘Nieuwe uitdaging’

Tiedo Tinga richt zich tot dit seizoen nog het meest op de ‘echte’ triatlon in de zomer. Voor volgend jaar zou dat allemaal wel eens anders kunnen worden, liet de Lemster zaterdag weten. Hij heeft inmiddels de hele triatlon van Almere driemaal afgewerkt, deed onder meer mee aan befaamde internationale triatlons in Nice en Hawaï. ,,Dat waren voor mij de doelen en die heb ik dit jaar bereikt. Ik denk dat het steeds moeilijker wordt om vijftien tot twintig uren trainen nog op te brengen naast mijn werk. Ik ga daarom op zoek naar nieuwe uitdagingen, misschien wordt dat hardlopen, met bijvoorbeeld over twee jaar de Slachtemarathon.’’
De wintertriatlon in Assen is voor de 29-jarige Tiedo Tinga ieder jaar een leuke afsluiting van het seizoen. ,,De basis is er nog van de wedstrijden in de zomer, ik ga voor Assen alleen nog een paar keer schaatsen om me specifiek te richten op de wintertriatlon. En dat blijkt genoeg om goed mee te doen. Maar ik weet nu ook dat het net niet genoeg is om te winnen. Het probleem is alleen dat ik al een heel lang seizoen heb en de motivatie we is om me nog een keer helemaal op Assen voor te richten. Maar misschien dat de wintertriatlon volgend jaar voor mij ook echt een doel wordt.’’
Op de ijsbaan werd zaterdag in ieder geval duidelijk dat de Lemster aan kop één van de betere schaatsers was. Tinga maakte gemakkelijk het verschil met Addy Ruiter (Sliedrecht) en Rob Barel uit Overberg goed, maar de achterstand op Ittmann en Gosselink bleek te groot. De wedstrijd werd uiteindelijk in 5 uur, 25 minuten en 12 seconden gewonnen door de 33-jarige Machiel Ittmann, op ruim zeven minuten gevolgd door Guido Gosselink. Tiedo Tinga eindigde uiteindelijk op ruim veertien minuten van de winnaar, terwijl titelverdediger Arjen Kuper (Exloo) vijfde werd.

Middenafstand

De wedstrijd op de middenafstand werd gewonnen door Eelke van der Wal uit Holwerd. Na tien kilometer hardlopen, vijftig kilometer fietsen en nog eens vijftig ronden schaatsen, had Van der Wal in zijn eerste jaar bij de senioren ruim twee minuten voorsprong op Arjan Elferink uit ten Boer. De wielrenner uit Holwerd herhaalde daarmee de stunt die hij vorig jaar al uithaalde in de klasse tot 21 jaar. Achter Van der Wal bezette zijn trainingsmaat Johan Heslinga uit Hegebeintum op een achterstand van bijna twaalf minuten de zevende plaats.
Bij de vrouwen ging de titel in 2.59.26 naar titelverdediger Marianne Vlasveld uit Rohel, op ruim dertien minuten gevolgd door marathonschaatsster Bianca Duursma uit Lemmer.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties