Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 28 oktober 2002

VCL snoept punt af door enthousiasme in doldwaze tweede set
Derby levert DIO niet het volle pond op
SIJBE JOOSTEMA
Leeuwarden - Rink Haanstra, trainer van de damesvolleybalploeg van DIO uit Oosterwolde begon bijna relaxed achteroverleunend als toekijkend coach van de Friese derby tegen VC Leeuwarden. Gezien de stand van de ranglijst een spelletje van kat en muis. Het verklaarde de gespitste oren en scherpe blik van trainer Simon Middendorp van underdog VCL.

VCL – DIO/O 1-3

De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor DIO uit Oosterwolde, na de setstanden 19-25, 26-24, 17-25 en 19-25. Op het moment dat de laatste bal werd geslagen en zelfs al ver daarvoor was de houding van Rink Haanstra danig veranderd. Ziedend kon hij nog worden van de onverklaarbare omslag in de tweede set. ,,We stonden 20-12 voor, of was het zelfs 20-11? Dan mag je die set natuurlijk nooit meer uit handen geven. Het was allemaal te laconiek, te gemakkelijk opgevat. Zo’n ploeg moet je met 3-0 oprollen.’’
Voor de Friese derby pepte VCL zich in de thuiswedstrijd op. ,,We spelen altijd goede wedstrijden tegen DIO met alles aan spanning en sensatie erin, maar we verliezen ook altijd’’, merkte Jolanda Hobma op met enige spijt in haar stem over het kansloze verlies. De aanvalster - ditmaal aan de buitenkant ingezet vanwege een enkelblessure van Annemiek Bosma - was aanvallend gezien de absolute uitblinkster aan Leeuwarder kant. In vier sets boekte ze aan het net gemiddeld viermaal directe winst met haar venijnige smashes. Eerst bediende spelverdeelster Rianne Jansen haar, vervolgens de iets gewiekster invalster Geertje de Vries.
Aan de kant van DIO/Oosterwolde was er ook één speelster die meer dan gemiddeld scoorde: Carla Post. Na een uitstapje naar Sudosa van drie jaar terug, gedijt ze weer goed op eigen bodem. In Leeuwarden was ze in vier sets goed voor twintig harde smashes waarop VCL echt het nakijken had. ,,Ze is zo goed dat ze ook een redelijk tweemansblok nog passeert’’, wist de geroutineerde spelverdeelster De Vries aan Leeuwarder kant.
DIO-trainer Haanstra verwonderde zich over deze centrale eenmansblokken van VCL aan het net. ,,Daar moet je honderd procent van profiteren en dat gebeurde lang niet altijd.’’ Zelden bleek een eenmansblok afdoende, als Willemien Wieling zich voor de smashes wierp. De DIO-speelsters Carla Post en Thea Suur kwamen er niet van onder de indruk. Suur was goed voor een vijftiental doeltreffende smashes. DIO-spelverdeelster Heidi van Dijk wist de aanvalsters keer op keer goed in stelling te brengen. In de goede passing richting Van Dijk zat ook het grote verschil.
Het was onbegonnen werk, zo bleek in de eerste, de derde en de afsluitende vierde set. Soms spelen andere krachten in de sport echter een rol. Zo ook in de tweede set. Bij de achterstand van 9-5 werd spelverdeelster Geertje de Vries ingezet. Zij maakte even het verschil. VCL veerde op. Ook bij een 20-12 achterstand gaf de Leeuwarder volleybalclub het niet op. Trainer Simon Middendorp gebruikte twee time-outs om de Leeuwarder speelsters De Vries, Wieling, Andrea Hobma, Gea van der Veen en Nynke de Vries op scherp te krijgen in die doldwaze set. Een goede opslagbeurt van Geertje de Vries verkleinde de achterstand. DIO stond serverend te schutteren. ,,Er was helemaal geen beleving, althans niet bij iedereen. Het fanatisme was even weg. Het moet kennelijk altijd van dezelfde speelsters komen’’, morde aanvoerster Suur. Astrid van Loon miste aanvallend tweemaal een dot van een kans om het tij te keren, maar ook zij was zichzelf niet in de tweede set. VCL kreeg het bijna verwarrende idee dat er toch wel eens iets te halen zou zijn bij DIO. Nynke de Vries en Jolanda Hobma ontweken de blokkering dermate slim, dat bij 21-17, het moment dat Haanstra in zijn enige time-out in de tweede set zijn speelsters vroeg waar zij mee bezig waren. ,,We speelden te ongeconcentreerd’’, vond ook Carla Post. - ,,Het is zo jammer dat we nooit alles uit deze ploeg halen’’, voegde aanvoerster Thea Suur daar aan toe. De time-out van Haanstra had niet het gewenste succes en de Leeuwarder formatie presteerde het onmogelijk geachte, winst in de tweede set.
DIO bleek allerminst gebroken en VCL kreeg niet de symbolische vleugels, waardoor de hiërarchie werd hersteld in de navolgende sets. ,,We hebben niet slecht gespeeld, maar wat mij betreft gingen we voor de twee punten’’, durfde Geertje de Vries te stellen. Gezien het wedstrijdbeeld bleef echter overeind dat VCL een punt afsnoepte, waar DIO een punt liet liggen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties