Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Snekers verzuimen te scoren in derby tegen Heerenveense Boys
ONS Sneek maakt status niet waar
BERT KALTEREN
Sneek – ONS Sneek maakte zaterdag op eigen veld de status als voornaamste titelkandidaat in de eerste klasse E niet waar. In de Friese derby tegen Heerenveense Boys had de Sneker ploeg van trainer Marcel Valk wel de overhand, maar ontbeerde de koelbloedigheid om het zelf af te maken. En dat was niet voor het eerst dit seizoen.

ONS Sneek – H’veense B. 0-0

De thuisclub slaagde er niet in het optisch overwicht en de vele kansen in treffers uit te drukken. Een probleem waarmee de ploeg van Valk ook in de thuiswedstrijd tegen Staphorst (0-0) mee te maken had. ,,Ik ben er van overtuigd dat als het eerste doelpunt valt, het dan ook gewoon 4-0 wordt. Maar het gaat om die eerste treffer. Dat is bij dit soort wedstrijden nu eenmaal zo. Maar we hebben kansen genoeg gehad’’, realiseerde Valk zich.
Het was zaterdagmiddag op het Zuidersportpark in Sneek bepaald niet een hoogstaande wedstrijd. Maar voor een onderhoudende pot voetbal heb je twee ploegen nodig en wat dat betreft gaf Heerenveense Boys in de Friese tweestrijd niet thuis. Dat vond ook trainer André Onclin. ,,Dit was zeker onze slechtste wedstrijd die we tot nu toe hebben gespeeld. Dat is een verdienste van de tegenstander, want zij zijn er in geslaagd de opbouw bij ons er uit te halen.’’
Onclin had er voor gekozen om gewoon met drie spitsen te gaan spelen. Maar zijn aanvallers kwamen in het stuk niet voor. ,,Ik had verwacht dat het heel druk zou worden op het middenveld en er bewust voor gekozen om dat station over te slaan. Maar we zijn er niet in geslaagd de ballen naar de spitsen te krijgen. Daar waren we niet sterk genoeg voor’’, aldus Onclin.
Toch prees de Leeuwarder oefenmeester zich blij met het doelpuntloze gelijkspel. ,,ONS Sneek heeft de beste kansen gehad, maar ze maken ze niet. Het was weliswaar zwaar bevochten, maar dan moet je tevreden zijn met een punt.’’ Toch was niet zo dat Heerenveense Boys ook met die insteek naar Sneek was gekomen. ,,Wij zijn hier gekomen om te voetballen, maar dat is niet gelukt. Op basis van wilskracht hebben we een punt gepakt, niet op basis van kwaliteit.’’
Die kwaliteit was wel aanwezig bij de Snekers, maar dat werd niet uitgedrukt in cijfers. Sandor van der Heide kreeg voor rust een dot van een kans, maar faalde alleen voor doelman Maurice Wemekamp. Uit een vrije trap van diezelfde Van der Heide schoot Leo Wijnsma uit de draai net naast. Op slag van rust liet Van der Heide zich nogmaals gelden, maar zijn schot van 25 meter afstand kon door Wemekamp maar ternauwernood tot hoekschop verwerkt worden.
De thuisclub mocht in totaliteit elf hoekschoppen nemen, tegen één voor de gasten uit Heerenveen. Daarmee kwam het krachtsverschil tot uiting. Na rust ging de thuisclub nog nadrukkelijker op jacht naar de openingstreffer, maar Heerenveense Boys bleef met kunst en vliegwerk overeind. Erik Stoeten haalde een kopbal van Ype Haytema van de lijn en Ton Haarman schoot in kansrijke positie op de paal.

Tweede gele kaart

In het laatste half uur probeerde ONS Sneek met Rudy Mann voor Haytema nog meer aanvallende druk te maken. Toen Jan Gert Medendorp in de 73ste minuut na zijn tweede gele kaart van scheidsrechter D. Reitsma (Easterein) moest vertrekken leek het pleit beslecht in het voordeel van de thuisclub. ,,Ik wil niet zeggen dat je slecht speelt door de scheidsrechter, maar die rode kaart was absoluut onterecht. Ik vond dat hij wat met een oranje brilletje floot’’, zei Onclin.
Ook Valk was slecht te spreken over de arbitrage. ,,Het was naar beide kanten toe slecht al denk ik dat zij meer gedupeerd zijn dan wij. Maar wij willen graag met tempo en fel op de bal spelen en dat was niet mogelijk.’’ ONS Sneek kreeg in het resterende deel nog één goede kans, maar uit een voorzet van invaller Peter Valentijn kopte Mann uit stand over. Aan de andere kant ontsnapte de thuisclub zelfs nog aan de nederlaag toen een inzet van Nico de Jong na balverlies van Sandor van der Heide net geen doel trof.
ONS Sneek – Heerenveense Boys 0-0. Scheidsrechter: D.Reitsma (Easterein). Rode kaart: Jan Gert Medendorp (Heerenveense Boys). Gele kaarten: Peter Valentijn (ONS Sneek) en Harrie Ter Beeke (Heerenveense Boys).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties