Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Heerenveenfans sluiten Samaras in de armen
BERT KALTEREN
Heerenveen – Voor de zeventienjarige Georgios Samaras was het debuut in de thuiswedstrijd tegen Excelsior een droom die uitkwam. Toen de 1.93 meter lange aanvaller van A-junioren aan de warming up begon, werd Samaras door de toeschouwers hartstochtelijk toegejuicht.
Het was duidelijk dat de Friese achterban het geschutter van de beide Friese spitsen Romano Denneboom en Stefan Selakovic, die aanvallend opnieuw geen potten konden breken, meer dan beu was.
Ook met de zeventienjarige Griekse debutant Georgios Samaras (voor Selakovic) in de spits konden de Friezen niet doordrukken. ,,Hij heeft tijdens de training laten zien dat hij geweldig kan voetballen al kwam dat er tegen Excelsior niet echt uit’’, aldus trainer Foppe de Haan. Hij wilde de Griek aanvankelijk pas na de winterstop bij de selectie halen. Dat gebeurde nu vorige week al, nadat De Haan een maand geleden al eens had overwogen Samaras over te hevelen. Dat ging toen vanwege een scheenbeenblessure niet door.
De A-junior is bezig aan zijn tweede seizoen bij Heerenveen en maakte medio 2001 op zestienjarige leeftijd de overstap van OFI Kreta naar de Friese club. Hij tekende een tweejarig contract met een optie voor nog eens drie seizoenen. Samaras is topscorer bij de A-junioren met zes treffers in zeven duels. Daarnaast deed hij drie keer mee met het beloftenteam van trainer Jan de Jonge. ,,Het is alsof ik droom’’, zei Samaras die tegen Excelsior een kwartier mocht meedoen in de hoofdmacht.
,,Ik train sinds woensdag met de A-selectie mee en vrijdag hoorde ik van de trainer dat ik op de bank mocht zitten. Als je dan de kans krijgt om te spelen is dat helemaal mooi. Ik was niet nerveus. Ik moest gewoon doen wat ik normaal ook doe’’, zei de Griek. Hij kwam medio 2001 samen met zijn moeder en zus naar Heerenveen. In mei van dit jaar voegde ook vader en oud-international Ioannis Samaras, die zijn baan als trainer bij OFI Kreta had opgezegd, zich bij het gezin in Heerenveen om zijn zoon te begeleiden.

Wat onwennig

Zijn eerste actie lukte, waarna Excelsior-doelman Zbigniew Malkowski in een lichamelijke tweestrijd kennis maakte met de Griek. ,,Dat is mooi, want hij laat zich in elk geval gelden’’, vond De Haan. Daarna kon de slungelachtige aanvaller die wat onwennig over het veld voortbewoog zich niet of nauwelijks onderscheiden. ,,Het was voor mij de eerste keer dat ik voor zoveel publiek speelde. Een fantastisch gevoel. Ik was blij dat mijn familie daar op de tribune getuige van is geweest.’’
,,Mijn vader dacht dat ik bij Heerenveen meer kans zou hebben om te slagen als profvoetballer, dan wanneer ik in Griekenland zou blijven’’, vertelde Georgios Samaras. De Griek vindt dat hij het eerste jaar al behoorlijk wat geleerd heeft in Fryslân. ,,Ik ben het eerste jaar enorm vooruit gegaan. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de goede begeleiding bij Heerenveen. In Griekenland is dat toch duidelijk minder goed geregeld.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties