Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Reclameborden breken als luciferhoutjes
Leeuwarden - De storm die zondag door Nederland raasde, zorgde ervoor dat veel sportevenementen niet door konden gaan.
De eredivisiewedstrijden FC Utrecht - FC Zwolle en RBC Roosendaal - FC Groningen en het eerstedivisieduel Go Ahead Eagles - FC Den Bosch, die alle drie om 14.30 uur zouden beginnen, werden vanwege de harde wind afgelast. In het amateurvoetbal ging zondag maar een enkel duel door.
Scheidsrechter Luijten besloot in overleg met brandweer en politie dat het door de harde windstoten te gevaarlijk was om te voetballen in stadion De Galgenwaard in Utrecht. Zijn collega Haverkort kwam in Roosendaal om 13.00 uur tot dezelfde conclusie. Daar was al een reclamebord naar beneden gekomen en thuisclub RBC Roosendaal kon de veiligheid van spelers en publiek niet garanderen. De spelersbus van FC Groningen was toen, anderhalf uur voor de geplande wedstrijd, nog in een stapvoets tempo onderweg.
In het stadion in Deventer waaide het zo hard dat reclameborden als luciferhoutjes doormidden braken en dikke stukken hout over het veld vlogen. Go Ahead besloot dat voetballen onverantwoord is.
Ook het betaalde voetbal in Duitsland en België ondervond problemen van de storm. Trainer Erik Gerets van Kaiserslautern zag het competitieduel van zijn werkgever met Bochum wegens hevige windstoten afgelast. In België ging Excelsior Moeskroen tegen Sint Truiden niet door.

Doel weggeblazen

Tegen beter weten in begonnen de twee scheidsrechters en de spelers van Bloemendaal en Klein Zwitserland zondagmiddag aan de hockeywedstrijd in de hoofdklasse. Na amper tien minuten werd het duel alsnog afgeblazen. De reden was simpel: één van de doelen op het veld van Bloemendaal weigerde in de zware storm te blijven staan. Nadat het ‘hok’ voor de derde keer tegen de reclameborden was geschoven, vond de arbitrage het welletjes. Op de wedstrijd waren slechts 100 toeschouwers afgekomen, mede door verkeersproblemen in de buurt van ’t Kopje waar omgewaaide bomen voor veel overlast zorgden. Normaal trekt een thuisduel van de landskampioen ruim 1500 mensen.
De storm had ook gevolgen voor de korfbalcompetitie, waarin inhaalprogramma was vastgesteld. De drie geplande overgangsklassewedstrijden gingen niet door en naar schatting is ongeveer 90 procent van de zondag vastgestelde wedstrijden niet gespeeld. Ploegen gaven vaak al van tevoren aan het onverantwoord te vinden om op reis te gaan. Zaterdag werden in Fryslân al veel korfbalduels afgelast vanwege de slechte toestand van de velden.
De storm speelde ook de draverijen en rennen op Duindigt parten. De koersdag werd geannuleerd. Comitévoorzitter Ype Tel zei dat het onverantwoord was vanwege het risico op rondvliegend hout. ,,Maar ook voor de deelnemers was het onverantwoord om met vrachtwagens en trailers over de weg naar Duindigt te komen.’’
De afgelasting betekent een forse schadepost voor de Wassenaarse baan. Vandaag wordt beslist of de koersdag, met het klassieke H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal op het programma, woensdag alsnog wordt verreden.
Zelfs de ijshockeywedstrijden van zondag die in ijshallen gespeeld worden konden niet doorgaan. Vanwege de harde wind was het te gevaarlijk voor Amsterdam en Nijmegen om met de spelersbus naar respectievelijk Geleen en Tilburg te reizen. Wanneer de wedstrijden worden ingehaald is nog niet bekend.
De voor zondag geplande internationale veldrit in het Belgische Vossem werd wegens de slechte weersvoorspellingen afgelast. Met zware windstoten tot 130 kilometer per uur wilde de organisatie geen riscio nemen. In overleg met de burgemeester en politie besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd te schrappen. De Nederlandse renners Richard Groenendaal en Gerben de Knegt zouden aan de wedstrijd meedoen. Ze zijn door de organisatie ingelicht. ,,Het is voor het eerst dat ik dit meemaak’’, aldus Groenendaal. ,,Ik weet wel dat mijn vader een keer niet heeft kunnen crossen in Oss wegens de ijzel. Het is wel heel uitzonderlijk, maar als de veiligheid van ons en de toeschouwers niet kan worden gegarandeerd, is dit de beste beslissing.’’

Rogge vast

Wegens het noodweer kon Jacques Rogge zondagmiddag niet het congres World Sport for All op Papendal openen. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité kon niet vliegen van Genève op Schiphol, als gevolg van de storm.
De toespraak van Rogge had het hoogtepunt moeten zijn van de eerste dag van World Sport for All, een internationale bijeenkomst over de relatie tussen top- en breedtesport. Er zijn zo’n vijfhonderd deelnemers aan het congres.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties