Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Echtpaar Ytsma deelt 65 jaar lief en leed
Veenwoudsterwal – ,,Wij zagen meteen wat in elkaar’’, vertelt de 86-jarige Elizabeth Ytsma-Postma uit Veenwoudsterwal. Vandaag is ze 65 jaar getrouwd met Alle Ytsma (87). In café hotel Dűke Lűk in Veenwouden vieren ze hun feest samen met negen kinderen, negentien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.
Elizabeth ontmoette Alle toen ze zestien was. Hij was boerenknecht bij de buren van haar zus, die toen al was getrouwd. ,,Ik kwam daar vaak. Ik herinner me nog goed dat we elkaar plaagden met water.’’
Elizabeth en Alle trouwden 65 jaar geleden in Damwoude. Na hun huwelijk verhuisden ze naar Opeinde bij Drachten. Alle bleef werken bij de boer. Zijn weekloon was twaalf gulden. En daar ging twee gulden en een kwartje huur vanaf. Ruim had de familie het niet. De krant, het Friesch Dagblad , kregen ze van de buren.
Mevrouw Ytsma herinnert zich de oorlogstijd nog als de dag van gisteren. Ze denkt er nog elke dag aan. Vooral de laatste oorlogsmaanden waren erg dreigend. In de buurt van Opeinde werden destijds verschillende razzia’s gehouden. Hierbij werd onder anderen een kleine jongen doodgeschoten. Omdat het in Veenwousterwal veiliger was, trokken Elizabeth en Alle tijdelijk in bij de ouders van Elizabeth. Haar moeder had nog een kamer over met twee bedsteden, waar het gezin verbleef. Alle en Elizabeth hadden toen drie kinderen.
Snel na de oorlog in 1946 kocht de familie het huis aan De Wal in Veenwoudsterwal waar ze nog steeds wonen. Tot 1957 bleef Alle boerenknecht. Dat werd toen te zwaar. Nadat de familie Faber van het haardenbedrijf, in het dorp kwam wonen, werd Alle daar klusjesman. Elizabeth droeg de zorg voor het huishouden en de negen kinderen. Ze hebben drie dochters en zes zonen.
Lezen is een favoriete bezigheid van de vrouw. Als haar man de afwas doet, vermaakt ze zich met Friese boeken, streekromans en verzetromans. Alle kan zich niet zo zetten tot het lezen van een boek. Via de blindenbibliotheek luistert hij naar cassettebandjes waar de boeken op ingesproken zijn. Luisteren doet het echtpaar ook naar kerktelefoon op zondagochtend. Geloof is het belangrijkste in het leven, zegt Elizabeth Ytsma. Het echtpaar is lid van de gereformeerde kerk in Veenwoudsterwal.
De televisie kan hun weinig schelen. Naast nieuws kijken, luisteren ze op zondagochtend graag naar zangprogramma’s. Het doet hen denken aan de tijden dat ze zelf lid waren van het koor van hun kerk. Elizabeth is daar 46 jaar lid van geweest, Alle 48 jaar.
Het grootste geluk van het echtpaar is hun gezin.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties