Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Een maďskolf lijkt op een neus
SIPPIE MIEDEMA
Drachten - Aanpakken en de fantasie gebruiken: met deze instelling begon Antsje Schaap uit Rottevalle zaterdag aan haar opdracht op het Fries kampioenschap bloemschikken.
Schaap en haar opponenten moesten van groente, fruit en ander organisch materiaal een gezicht maken. Een moeilijke opdracht, maar het resultaat mag er zijn. Schaap maakte een robuuste manfiguur met baard en werd tweede in de ereklasse.
Het Fries kampioenschap bloemschikken werd georganiseerd door de Drachtster afdeling van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP). Minke van der Meulen mocht dit jaar de thema’s bedenken voor de bloemenliefhebsters: de beginners kregen de opdracht een oogstmand te maken.
De gevorderden mochten zich uitleven in het maken van een ‘hoorn des overvloed’ en de allerbeste amateurs moesten een gezicht maken. ,,Meestal krijgen de bloemschiksters op een kampioenschap de opdracht iets straks te maken, met folie en zo. Persoonlijk houd ik daar niet van. Ik houd meer van de barokke stijl’’, verklaart Van der Meulen haar keuze.
Het materiaal die de 47 deelneemsters moesten gebruiken, bestond uit herfstbloemen en -bladen, zaden en herfstfruit. In het clubblad van de Drachtster vereniging zette Van der Meulen een oproepje aan alle leden om materialen uit de tuin te regelen. Een hele kar met takken en bloemen werd opgehaald. Sommige materialen bleken echter niet voorhanden. ,,Ik had een aantal mensen gevraagd om oude groentesoorten te telen. Maar dit bleek een slecht jaar. De rode boerenkool is bijvoorbeeld mislukt. Jammer, ik had net zulke mooie plannen met die groente.’’
Het maken van gezichten van groente en fruit, de opdracht die de deelneemsters in de ereklasse kregen, is eigenlijk de oervorm van bloemschikken. De Italiaanse portretschilder Guiseppe Archimbolo werd er beroemd mee. Hij schilderde de vorsten niet zoals ze eruitzagen, maar verving de wangen door rode appels en de neus door een oranje wortel. Schaap had nog nooit eerder iets dergelijks gemaakt. ,,Ik maak meestal wat moois voor in huis.’’ De Rottevalster liet zich inspireren door het fruit. ,,Dan denk je: wat lijkt het meest op een neus. En toen dacht ik aan aan maďskolf.’’ Knoflookteentjes deden dienst als tanden. Citroenschijven met spruitjes bleken prima dienst te doen als ogen en een doorgesneden kool bleek net een oor.
Het werk van Schaap in de hoogste klasse werd gepasseerd door het kunststuk van E. Schotanus-Soeting uit Harich. In de A-klasse kreeg M. Wassenaar-Jonker uit Franeker de eerste prijs. G. de Jongh kreeg de eerste prijs bij de beginners.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties