Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Marianne van Hall hoge nieuwkomer op Friese CDA-lijst
Leeuwarden – Marianne van Hall-Disch uit Leeuwarden is de hoogste nieuwkomer op de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de statenverkiezingen in maart.
De oud-wethouder van de gemeente Appingedam, sinds anderhalf jaar directeur van de stichting Kinderopvang Leeuwarden, wordt door het bestuur voorgesteld op nummer 3.
De huidige gedeputeerden Jan Ploeg en Piet Bijman staan op 1 en 2; de zittende statenleden Harry Oosterman en Afra Schouten op 4 en 5. De gemiddelde leeftijd van de eerste twintig CDA-kandidaten is ruim 52 jaar; de jongste van hen (statenlid Sjoerd Galema, op nummer 11) is 40.
Mevrouw Van Hall was eerder kandidaat voor de Tweede Kamer en voor de gemeenteraad van Leeuwarden. Ze zegt dat ze ,,verrast en vereerd’’ is door haar hoge notering voor Provinciale Staten. Als het CDA drie gedeputeerden mag leveren – waar de partij op rekent – staat ze echter niet te dringen: ,,Mijn prioriteit ligt bij de stichting Kinderopvang Leeuwarden, dat heb ik ze ook beloofd toen ik hier kwam werken’’.
Ook volgens vice-voorzitter Jan van Kampen van CDA Fryslân staat Van Hall niet op 3 om daarmee aan te kondigen zij gedeputeerde of fractieleider wordt; ,,Daarbij kijken we meer naar Harry Oosterman en Ad van der Ham’’, de nummers 4 en 6 op de lijst. Dat Afra Schouten op 5 staat is volgens Van Kampen meer ,,vanwege het vrouwelijke element’’. De hoge notering van Schouten is opmerkelijk omdat zij in 1999 – toen ze al vier jaar ervaring had – aanvankelijk op een onverkiesbare plaats werd voorgesteld en pas door ingrijpen van de kiesverenigingen op plaats 16 belandde. ,,De afgelopen vier jaar heeft ze hard gewerkt en indruk gemaakt’’, zegt Van Kampen.
De statenleden Elizabeth de Groot, Enneüs Heerma, Piet Pauzenga en Henk Pruiksma komen niet meer voor op de kieslijst. Karel Lever – het jongste statenlid (35) – staat op een onzekere 21-ste plaatst. Nieuw in de top 20 zijn Tineke Schokker-Strampel (Eastermar, 10), Nienke Zijlstra-de Boer (Koudum, 12), Henk van der Veen (Dokkum, 14), Cees Vos (Stiens, 15), Geert Benedictus (Joure, 17) en Anton Wallast (Sneek, 18).
De oudgedienden Frans Kuipers en Teun Los keren wel terug, maar niet op hoge plaatsen: respectievelijk 13 en 16. Zij moeten ‘mentor’ worden van de nieuwelingen. Ze beginnen aan hun vierde termijn.
Drie van de eerste vijf kandidaten (Bijman, Van Hall en Schouten) zijn katholiek. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het Friese CDA, waar protestanten vanouds domineren. Volgens Van Kampen speelt de kerkelijke achtergrond van de kandidaten geen rol meer: ,,Ik weet niet eens wie katholiek of protestant zijn.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties