Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Schade door storm valt mee in Fryslân
Leeuwarden – Dakpannen die van het dak vielen en bomen die in hun val auto’s en huizen beschadigden. De schade door de storm die zondag Nederland teisterde, viel in Fryslân relatief mee.
Er is vooral veel materiële schade; gewonden vielen er niet in Fryslân. Verzekeraars hebben gisteren en vanochtend duizenden telefonische schadeclaims van mensen en bedrijven uit het hele land ontvangen.
Het gebied rondom de Achmeatoren in Leeuwarden is gistermiddag afgezet nadat er omstreeks vier uur een dakplaat naar beneden was gevallen. De brandweer heeft een loszittende dakplaat van de gevel afgehaald. De brandweer en de gemeente zijn vanmorgen een onderzoek begonnen naar de precieze oorzaak van de val. Het gebied is inmiddels weer opengesteld.
Over de totale schade kunnen verzekeraars nog weinig zeggen. ,,Die zal zeker in de miljoenen euro’s lopen’’, aldus een woordvoerder van Interpolis. Interpolis vreest vooral de schade in de agrarische sector. In de glas- en tuinbouw heeft de Rabobank-dochter 80 procent van de markt in handen.
Bij de schadeverzekeringsmaatschappijen in Fryslân was het vanochtend topdrukte. ,,De telefoon rinkelt eigenlijk constant’’, vertelt A. Timmer van de Onderlinge Leeuwarder in Leeuwarden. ,,De schadeclaims vallen mee. De meesten hebben betrekking op weggewaaide dakpannen. Mensen hebben overigens een eigen risico tot ruim 225 euro, dus de kleine schadeclaims worden niet uitgekeerd.’’ De Onderlinge Leeuwarder kreeg vanochtend slechts twee forse schadeclaims; van bomen die tegen huizen zijn gewaaid.
E. Huisman van Zevenwouden Algemene Friese Onderlinge Schadeverzekeringsmaatschappij in Heereveen heeft het sinds de zware storm in 1990 niet meer zo druk gehad. ,,De telefoon staat roodgloeiend, en dan is het nog maar ochtend.’’ Huisman zegt naast de ,,gebruikelijke’’ schadegevallen als omgewaaide schuttingen en weggewaaide dakpannen, ,,opvallend’’ veel forse claims binnen te krijgen. ,,Veel bomen die tegen huizen zijn gewaaid.’’
Enkele boten in de haven van Koudum zijn gisteravond scheef komen te liggen door de storm. ,,Echte schade hebben de boten niet’’, vertelt W. Postma van de haven. ,,Er zijn wat touwen losgewaaid en er is wat water in sommige boten gekomen, maar in het algemeen valt het mee.’’ In de haven van Workum viel de schade mee door tijdige inspanningen van havenmedewerkers. ,,Het weer heeft ons gisteren aardig beziggehouden’’, vertelt havenmeester H. Douma. ,,We hebben meteen alle loshangende dingen aan de boten verwijderd of stevig vastgemaakt.’’
Op verschillende plaatsen in de provincie zijn mensen gisteren gestrand als gevolg van de harde storm. Eilandgasten besloten een nachtje langer te blijven en treinreizigers konden na acht uur ’s avonds niet meer reizen. De veerdiensten ondervonden weinig hinder van de zware storm, die op zijn hoogtepunt windkracht twaalf bereikte. Er vielen in totaal twee boten uit, de laatste boot van Vlieland en Terschelling naar Harlingen en de laatste afvaart van Ameland naar Holwerd. ,,Veel mensen hebben hun plannen bijgesteld en besloten een nachtje langer op het eiland te blijven’’, aldus directeur P. Melles.
Personenvervoerder Arriva heeft in haar werkgebied Zuidoost-Fryslân na acht uur ’s avonds het openbaar vervoer stopgezet. Na acht uur werden alleen nog de lopende ritten afgemaakt. Rond negen uur ’s avonds stonden alle Arriva-bussen stil. ,,Het is donker, er liggen takken op de weg. Uit voorzorg hebben we besloten, net als in andere delen van het land, de bussen van de weg te halen’’, zegt regiomanager Leo Wanders.
NoordNed, die het bus- en treinvervoer in een groot gedeelte van de provincie verzorgt, heeft de dienstregeling ondanks de storm voortgezet. Volgens woordvoerster Erica Krikke ondervonden treinen en bussen geen hinder. Wel liepen treinen en bussen vertraging op.
Ondanks vooraankondigingen zijn toch enkele reizigers vast komen te zitten op de stations op het NS-traject Leeuwarden-Heerenveen-Zwolle. De NS stopten vanaf acht uur ’s avonds met rijden, omdat het te gevaarlijk werd in verband met de bovenleidingen.
De taxi’s in de provincie zijn zoveel mogelijk in bedrijf geweest. Taxi Arriva in Sneek heeft het met name gistermiddag ,,razend druk’’ gehad met het vervoeren van gestrande watersporters. De varensgasten kwamen onder meer vast te liggen voor de Jelteslootbrug bij Hommerts, omdat de bruggen niet meer openging.
De storm hield enkele vakantiegangers langer in Fryslân dan gepland. Bij hotel Galamadammen in Koudum bleven vier gasten maar een nachtje extra slapen.
Wetterskip Fryslân heeft op vier plaatsen ‘beperkte dijkbewaking’ ingesteld. De Friese boezem, het geheel van alle binnenwateren, stond gemiddeld vier centimeter hoger dan gemiddeld. In Harlingen stond het water 1.85 meter boven het normale peil. Er zijn heel veel bomen omgewaaid in de provincie.
De politie had het erg druk met meldingen en het regelen van het verkeer. Op de Leeuwarderweg onder Sneek viel een boom op een rijdende personenauto. De inzittenden kwamen met de schrik vrij. Op de A7, rijksweg Joure-Heerenveen zijn diverse dakplaten van het BP-station eraf gewaaid. De weg is een tijdje afgesloten geweest voor het verkeer.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties