Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Cultuurmaandag, 28 oktober 2002

Multiculturele productie zet aan tot nadenken
JACK FRÖLICH
Een opbloeiende liefde tussen een jongen en meisje is, ondanks het feit dat dit heel speciaal is, iets heel normaals. Wanneer het echter gaat om een meisje van het Friese platteland en een Koerdische jongen blijkt alles toch niet zo normaal te zijn.
Er wordt op veel manieren tegen deze verhouding aangekeken. Cultuurverschillen worden door de familie van zowel de jongen als het meisje aangedragen en ziedaar de problemen doemen op.
Tussen de Bergen en de Zee is de nieuwe theaterproductie van Frats in samenwerking met COS Fryslân, Keunstwurk Leeuwarden en Theaterwerk NL die zaterdagavond en zondagmiddag werd gespeeld in het Kleurrijk Beraad te Leeuwarden. Het project is bedoeld om een stimulans te geven aan culturele diversiteit in het aanbod van kleine theaters en culturele instellingen.
Het is heel bijzonder dat aan deze kleinschalige theaterproductie mensen met verschillende culturele achtergronden hebben meegewerkt. Zo zijn er een Nederlandse en Koerdische schrijver, Friese en Koerdische spelers, een regisseur met Indonesisch bloed, een regieassistent met een Turkse vader en een Hindoestaanse dansdocent. En naast Nederlands werd er ook Koerdisch en Fries gesproken wat het geheel een speciaal accent gaf.
Hiermee is Tussen de Bergen en de Zee de eerste multiculturele theatervoorstelling in Fryslân. De ontmoeting tussen de culturen krijgt door het gebruik van de verschillende talen meer kleur.
Shero en Femke zijn de personen om wie het draait in deze productie. Shero is een Koerdische jongen die samen met zijn oom Bejar naar Nederland is gevlucht. Hij moet goed zien om te gaan met de Nederlandse cultuur en zijn oom, die nog helemaal in de Koerdische cultuur leeft.
Femke is een boerendochter die een relatie krijgt met Shero, waar haar ouders op z’n zachtst gezegd niet erg blij mee zijn: ,,Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen”. Zo krijgen Shero en Femke direct te maken met hun verschillende achtergronden.

Levensecht

De problematiek wordt door beiden perfect uitgebeeld. Twee jongeren die zo levensecht spelen alsof ze zelf met deze problemen worstelen. De manier waarop ze met elkaar omgaan en naar elkaar kijken heeft iets van Romeo en Julia .
Ook de vader van Femke geeft een goed beeld van een Friese boer die de relatie van zijn dochter maar niets vindt. Behalve op het moment wanneer zijn dochter vertelt dat zij het heeft uitgemaakt. Dan bekijkt hij de situatie ineens met andere ogen en ziet de verschillen tussen zijn vrouw en hem toen zij nog jong waren.
De indringende teksten van Wouter Eizinga en Serdar Dosky worden afgewisseld met beweging op Koerdische muziek en westerse hiphop. De regie is in handen van Luuk Eisema, die met eenvoudige middelen, maar met veel zeggingskracht een stuk heeft neergezet dat tot nadenken stemt.
Voorstelling: ‘Tussen de bergen en de zee’ door Frats
Plaats: Kleurrijk Beraad in Leeuwarden
Belangstelling: uitverkocht

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Prachtig stuk en dit zeg ik niet alleen omdat ik serdar ken. het verhaal is voor mij persoonlijk ook heel herkenbaar, onbegrijpelijk is en zal het altijd blijven. Goed werk!

Nienke, leeuwarden - dinsdag, 31 maart 2009


cultuur
Familieberichten
Advertenties