Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Achtergrondmaandag, 28 oktober 2002

‘Ook illegaal kind heeft recht op onderwijs’
MARION VAN ’T VERLAAT
Amsterdam - Er moet een fonds komen dat voorziet in de onderwijskosten van illegale leerlingen. moet voorlichting over de vreemdelingen- en onderwijswetgeving scholen duidelijk maken dat ze illegale jongeren mogen toelaten op hun onderwijsinstelling. Deze aanbevelingen staan in het rapport Tussen recht en realiteit dat de kinderrechtenorganisatie Defense for Children (DfC) schreef in opdracht van de rooms-katholieke internationale ontwikkelingsorganisatie Cordaid.
DfC biedt het rapport morgen aan bij de Tweede Kamer.
Aanleiding voor het onderzoek waren herhaalde berichten dat scholen illegale leerlingen weigerden. Dit komt doordat veel onderwijsinstellingen denken dat het toelaten van illegale leerlingen een illegale activiteit is, zo blijkt uit het onderzoek dat Simone Bommeljé en Cordula Braat van het DfC uitvoerden. ,,Zij hebben tientallen telefoontjes gepleegd met iedereen die maar iets te maken heeft met dit onderwerp’’, vertelt Stan Meuwese, directielid van DfC. ,,Denk bijvoorbeeld aan schoolhoofden, vluchtelingenorganisaties en organisaties die opkomen voor de belangen van illegalen.’’
Ondanks de ‘koudwatervrees’ van onderwijsinstellingen en het gebrek aan de juiste informatie schuiven dagelijks nog tussen de tien- en twintigduizend illegale kinderen en jongeren in de klassen aan, schat DfC. Vijf- à tienduizend van hen zitten op de basisscholen, tussen de vier- en achtduizend volgen het voortgezet onderwijs en rond de duizend à tweeduizend doen een middelbare beroepsopleiding. Deze leerlingen hebben het geluk dat hun ouders of kleine particuliere fondsen de kosten kunnen ophoesten.

Slag om de arm

DfC houdt wel ,,een enorme slag om de arm’’ met deze cijfers, benadrukt Stan Meuwese, directielid van DfC. ,,Alleen al de onduidelijkheid over de definitie van een illegaal, vertekent de cijfers.’’ De scholen in stedelijke achterstandswijken herbergen de meeste illegale leerlingen. Meuwese: ,,Zij dragen alle lasten. Als meer scholen door goede voorlichting illegale leerlingen toelaten, kunnen de lasten gespreid worden.’’
Meuwese vindt het ,,belachelijk’’ dat de VVD-er Blok scholen wil verplichten de illegale leerlingen aan te geven bij de vreemdelingenpolitie. ,,Wat is dat voor idiote verkiezingsretoriek’’, foetert hij. ,,Dat maakt mij echt kwaad. Hij verwijst naar de afspraak in het regeerakkoord om illegaliteit harder aan te pakken, maar vergeet daarbij voor het gemak dat we hier in Nederland ook met z’n allen hebben afgesproken om de rechten van kinderen te beschermen!’’, aldus Meuwese.
,,Onze overheid heeft de plicht iedereen die in Nederland verblijft onderwijs aan te bieden.’’ Hij verwacht dat het CDA met de steunbetuiging aan dit voorstel van Blok ,,heel wat uit te leggen heeft aan de achterban’’.
DfC pleit bij de Tweede Kamer, behalve voor voorlichting, ook voor een vervolgonderzoek naar illegale leerlingen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties