Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 18 juni 2018

Entertainen en goed blazen valt nog niet mee
In Surhuisterveen werd zaterdag de tiende editie van het entertainmentconcours Surventobrass gehouden. Opnieuw was de beste band niet de leukste.
Vanwege het lustrumfeestje van Surventobrass was er dit keer ook een jeugdeditie. Op vrijdagavond kwam al zo'n tien jeugdbands in actie om een programma van twintig minuten neer te zetten met een hoog amusementsgehalte. ,,De bern hiene it better begrepen as de folwoeksenen", aldus Hiltsje Huisma van de organisatie.
De entertainmentprijs ging naar Eenhoorn Brass uit Bitgummole, terwijl de muzikaliteit van De Bazuin C Oentsjerk het beste was. De solistenprijs ging naar Krista van der Vinne (14) uit Drogeham van Koperensemble De Wâldsang uit Buitenpost
Voor een harmonie, fanfare of brassband valt het niet mee om een entertainmentprogramma van een half uur te brengen. Volgens jurylid Alex Schillings, hoofdvakdocent hafabra aan het conservatorium van Den Haag en Zwolle, scoort een vereniging op het ene of het andere onderdeel goed, zo vertelde hij zaterdagavond toen hij met muziekschooldirecteur Anne van der Sluis en cabaretier en journalist Ruurd Walinga van deze krant in de jury zat.
Muzikanten
De geschiedenis van Surventobrass leert ook dat zelden een vereniging met zowel de muziek- als de entertainmentbokaal naar huis gaat.
In de B-groep waar vijf Friese brassbands meededen, ging de entertainmentprijs naar Soli Deo Gloria uit Rinsumageast. De band bleef in haar keurige outfit spelen, maar had een duidelijke rode draad door de show. Een verliefde muzikant die valt op het mooie meisje in het rode jurkje in het korps stal de show. Er was een subtiele interactie met de zaal en dat was wat er nou net miste bij de veel beter musicerende Looft den Heer uit Bitgummole. De muzikanten maakten er een prachtig feestje van, maar helaas uitsluitend op het podium en met elkaar. De toeschouwers in de zaal werden er niet deelgenoot van. Vandaar dat het lager geklasseerde Soli Deo Gloria de hoofdprijs won. De solistenprijs ging naar Rianne Looyenga-de Ruiter uit Bitgummole op bugel die haar solo fraai uit het hoofd speelde.
Prijzen
In de A-groep ging de beste band op papier, regerend NBK-kampioen eerste divisie Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg, finaal onderuit op het entertainmentpodium. Hoewel de band zeker niet slecht speelde, scoorde men slecht op het punt van timing. Bovendien ging men over hun half uur-limiet heen, hetgeen strafpunten opleverde.
De meest publieksvriendelijke show gaf David uit Zwolle. Spelend in witte pakken sneden ze dreigend de milieuproblematiek aan in een onheilspellend decor compleet met mistkanon. Muzikaal won Brassband Amersfoort. De beste solist was Wim van Loon van Oefening en Uitspanning op kornet.
De tiende editie trok zaterdagavond een slordige vierhonderd bezoekers in De Flambou.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0 |


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties