Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 1 februari 2010.

Cultuurmaandag, 1 februari 2010

Bart van der Wielen wint solistenconcours

Sumar - Bart van der Wielen heeft zaterdag het 36e solistenconcours gewonnen van de Federatie van Muziekverenigingen en Drumbands in Tytsjerksteradiel. Hij kreeg voor zijn optreden op de bariton 91,5 punten, wat goed is voor een eerste prijs met lof. Van der Wielen kwam uit in de tweede divisie. De muzikant van De Bazuin in Oentsjerk won het concours vorig jaar ook al.

Economiemaandag, 1 februari 2010

Milieustrijd om de kastomaat

Zoetermeer - Stichting Milieu Centraal en het Productschap Tuinbouw twisten over het duurzaamheidsaspect van Nederlandse kasgroente. Volgens de stichting is het duurzamer om de vitaminen uit Spanje te halen. Het Productschap betwist dit en zegt dat het beter is om de groenten in Nederlandse kassen te telen.

Hoofdartikelmaandag, 1 februari 2010

Het feest van de ChristenUnie...

Het feest van de ChristenUnie was voor veel leden - en buitenstaanders - een bijzondere gebeurtenis. De perikelen die er waren om GPV en RPF bij elkaar te brengen zitten velen nog in het geheugen. Na tien jaar blijken de verschillen die er waren overbrugbaar; het is een terechte keuze geweest om te fuseren.

Regiomaandag, 1 februari 2010

Lijst zwakke studies ‘deuk in het imago’

Leeuwarden - Twee opleidingen van het Friesland College staan op de lijst van ‘zwakke opleidingen’ die de Onderwijsinspectie vandaag op internet publiceert. De school noemt de publicatie een deuk in het imago: het zou om slechts 0,4 procent van alle opleidingen (vierhonderd) van het Friesland College gaan.

Regiomaandag, 1 februari 2010

De Oase, een ander thuis om in te sterven

Dokkum - Een aparte plek waar een mens in alle rust, comfort en waardigheid afscheid kan nemen van het leven.

Regiomaandag, 1 februari 2010

Schapen lopen via ijsslootje weg op

Dokkum - Een kudde schapen heeft gistermiddag voor gevaarlijke situaties gezorgd op de N361, de weg van Aldtsjerk naar Dokkum. De schapen liepen ter hoogte van de afslag naar Burdaard op het asfalt. De dieren waren de weg opgelopen via een een bevroren slootje naast hun weiland.

Regiomaandag, 1 februari 2010

‘Wy rinne net mei yn ’e lanlike pas’

Wel op de kieslijst, maar naar verwachting net niet in de raad. Jouke Jongsma staat op de achtste plek voor Ooststellingwerfsbelang. Staat hij er voor nop? En hoe kijkt hij aan tegen de komende verkiezingstermijn?

Regiomaandag, 1 februari 2010

Unieke vondst slaat een brug naar vroegste Friese christenen

Raerd - Bij de restauratie van de Laurentiuskerk in Raerd is een bronzen ornament gevonden dat mogelijk teruggaat tot de achtste eeuw. Het bijzonderste aan de detectorvondst is dat er een afbeelding van Christus op te zien is.

Geloof & Kerkmaandag, 1 februari 2010

Tv-dominee David Maasbach houdt dienst in Leeuwarden

Leeuwarden - David Maasbach, de tv-dominee uit Den Haag, komt komende zondag naar Leeuwarden voor een kerkdienst. Maasbach, de oudste zoon van prediker Johan Maasbach, is wekelijks te zien bij de commerciële zender SBS6.

Geloof & Kerkmaandag, 1 februari 2010

Kijk met de ogen van buitenstaander naar je kerk

Ds. Hans van Ark en Nynke Dijkstra-Algra trekken door het land met tachtig bijeenkomsten. ‘s Middags voor predikanten en kerkelijk werkers, ‘s avonds voor kerkenraden, evangelisatiecommissies en andere belangstellenden. Op de bijeenkomsten wordt een map met dertig kansrijke missionaire modellen gepresenteerd en uitgedeeld. Model 9 en 10 gaan over gastvrije vieringen.

Sportmaandag, 1 februari 2010

Aris legt Nijmegen in de verlenging over de knie

Nijmegen - De Friesland Aris heeft zaterdagavond na een zenuwslopende wedstrijd bij Nijmegen in overtime aan het langste eind getrokken. Hoewel de Leeuwarder basketballers halverwege het reguliere laatste kwart nog tien punten voorsprong hadden, hadden ze de zoemer nog nodig om een verlenging af te dwingen. Daarin had Aris de zenuwen het beste in bedwang.

Sportmaandag, 1 februari 2010

De Waterpoort gaat vol gas

Sneek - De korfballers van De Waterpoort zijn weer een stapje dichterbij promotie naar de eerste klasse gekomen. In eigen huis werd belager De Parabool zaterdag op grotere afstand gezet. In de praktijk heeft de Sneker koploper de tweede klasse B al achter zich gelaten.

Sportmaandag, 1 februari 2010

Niet alleen groeibriljantjes, maar ook gouddelvers

Heerenveen - Een tevreden organisatie, zoveel publiek dat er bijna niet eens meer plaats was om alle mensen te bergen en ook nog het nodige succes voor regionale troeven. Ergo? Het Nederlands kampioenschap zwemmen voor junioren (NJK) in Heerenveen was vanuit Fries oogpunt een daverend succes voor alle betrokkenen. Sportief gezien niet in de laatste plaats voor de groeibriljantjes van het Orca Regionaal Talententeam (ORT). Zij waren enkele van de voorbeelden van Fries zwemsucces in het imposant mooie bad van HZPC in het Sportstad Heerenveen-complex.

Sportmaandag, 1 februari 2010

Flyers blijven wisselvallig met nederlaag en zege

Heerenveen/Amsterdam - De ijshockeyers van Haje Flyers zullen alle zeilen moeten bijzetten om de play-offs nog te halen. De Heerenveners hadden zaterdagavond weliswaar geen kind aan Amsterdam (2-7), maar gingen een dag eerder in eigen huis de boot in tegen directe concurrent Geleen (3-5). Met nog zes wedstrijden te gaan in de eredivisie, is het zo langzamerhand buigen of breken voor de ploeg van trainer Dave Hyrsky.

Sportmaandag, 1 februari 2010

Een kapitein die misschien wel te vroeg werd geboren

De magie van fotografie is dat je beelden - veel meer dan tekst - in je geheugen kunt opslaan. Als je even niet oppast grijpen ze je nog steeds naar de keel. Neem die foto genomen in de Venlose De Koel in het late voorjaar van 1982 waarop een juichende Eddy Bosman met de handen omhoog wegloopt. Boy Nijgh wil hem knuffelen, maar hoe pak je iemand vast als je zelf ook wil juichen? Flits! De fotograaf schiet zijn plaatje. Twee gespreide armen, die schuin omhoog evenwijdig lopen aan die van Bosman. Meer is er van Nijgh niet te zien.

Sportmaandag, 1 februari 2010

‘Als Sven Kramer in de baan komt zet ik zeker de wekker’

Over elf dagen beginnen in Vancouver de XXI Olympische Winterspelen. Ook zo’n zin in?

Sportmaandag, 1 februari 2010

Krachthonk, winkelen of kunstgras huren?

Er was een tijd waarin voetbalwedstrijden werden afgelast en je dan als speler met vriendin of vrouw kon (of moest) gaan winkelen. Of je kon met je vrienden eindelijk weer eens naar sc Heerenveen of een Formule 1 Grand Prix op tv kijken. Maar tijden veranderen. Want tegenwoordig betekent afgelasting naast ‘gewoon trainen’ soms het krachthonk in. Of zelfs het huren van kunstgras. Een rondje langs de (kunstgras)velden.

Sportmaandag, 1 februari 2010

Bergsma schaart zich tussen de grote mannen

Techendorf - Nog nooit had Jorrit Bergsma een schaatswedstrijd over 200 kilometer gewonnen. Zijn primeur bewaarde hij tot een aansprekend moment: zaterdag op de Oostenrijkse Weissensee. De 23-jarige schaatser uit Aldeboarn won tussen de bergen van Karinthië de Alternatieve Elfstedentocht. Bergsma ontsnapte in de finale uit een kopgroep van vier man en reed solo naar de eindstreep. Jens Zwitser uit Katwijk eindigde op vijf meter achterstand als tweede. Douwe de Vries uit Heerenveen legde beslag op de derde plaats.

Sportmaandag, 1 februari 2010

Rode kaart van Janmaat nekt Heerenveen

Den Haag - De rode kaart van Daryl Janmaat, op slag van rust, heeft sc Heerenveen zaterdagavond in Den Haag genekt. Na een probleemloze eerste helft glipte de wedstrijd tegen ADO Den Haag na de pauze met twee omstreden doelpunten door de vingers van de geplaagde Friese club.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties