Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 februari 2013.

Cultuurvrijdag, 1 februari 2013

Friese muzikant neemt debuutalbum live op

Leeuwarden | Fries om utens Simon Feenstra gaat zijn debuutalbum live opnemen. Het gaat om twaalf nummers die hij samen met zijn band, het Red Limo String Orchestra én met vijftig man publiek in één keer gaat opnemen. Feenstra doet dat omdat hij ‘een gezonde hekel heeft aan studio’s en geproduceerde muziek’, aldus een persbericht.

Cultuurvrijdag, 1 februari 2013

BUOG neemt publiek mee naar het jaar 2045

Leeuwarden | Het Leeuwarder theaterbedrijf BUOG komt met een nieuwe productie. Vrieslân Wunderlân is een satirische voorstelling die zich afspeelt in het jaar 2045. Vanuit dit jaar wordt het publiek rondgeleid in een museum over Fryslân aan het begin van de 21e eeuw.

Cultuurvrijdag, 1 februari 2013

Friese musea blij met voorstel erfgoedwet

Leeuwarden | Friese musea reageren positief op het advies van de Raad voor Cultuur voor herinrichting van de museale wereld. Met name het voorstel voor een erfgoedwet valt goed. ,,We hebben in Nederland nog geen museumwet. Als we daar nu aan beginnen, is het goed dat er meteen breder wordt gekeken naar hoe we met erfgoed moeten omgaan”, zegt Mirjam Pragt, museumconsulent van de Museumfederatie Fryslân.

Economievrijdag, 1 februari 2013

Flevodruk investeert 1,17 miljoen in nieuwe pers

Harlingen | In een zeer onstuimige markt investeert Flevodruk Harlingen met ruim een miljoen euro fors in extra drukcapaciteit. Het aantal opdrachten en nieuwe klanten namen volgens het bedrijf in de afgelopen jaren fors toe. Dit heeft geleid tot de aanschaf van een nieuwe Komori drukpers. Met deze nieuwe pers wordt de drukcapaciteit verdubbeld. De installatie zal medio mei 2013 plaatsvinden. Naast de handelsdrukkerij, is Flevodruk Harlingen ook landelijk actief op de kranten-rotatiemarkt en is vorig jaar begonnen met digitaal drukken in kleine oplages.

Hoofdartikelvrijdag, 1 februari 2013

De bouwsector en de Nederlandse economie

Het waren geen vrolijk makende cijfers die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Nederland deze week presenteerde. De malaise in de bouw houdt voorlopig aan, met een stevige daling van de werkgelegenheid in 2013 en 2014 en teruglopende investeringen in de sector, zo is de voorspelling. Pas in de jaren 2015 tot en met 2018 kan herstel optreden, met name in de woningbouw.

Regiovrijdag, 1 februari 2013

Moeten Friezen hun eigen wetten bedenken?

Leeuwarden | Een Fries die wil dat zijn eigen regelgeving ook in Fryslân wordt gemaakt. Volgens emeritus hoogleraar Herman Pleij is het op zich best goed. Het past bij het sterke identiteitsgevoel dat hier leeft. Maar er is een grens, betoogde hij gisteren tijdens het symposium Het geluid van Fryslân van Partoer, het Fries bureau voor sociaal-economische vraagstukken.

Regiovrijdag, 1 februari 2013

Fryslân zwijgt over akkoord

Leeuwarden | Zeven provincies hebben ingestemd met het principeakkoord dat hun koepelorganisatie IPO eerder sloot met het kabinet over de financiën van het rijk en van de lagere overheden. Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg stemden tegen. Fryslân onthield zich als enige van stemming.

Regiovrijdag, 1 februari 2013

Politie: sprake van inbraakgolf in januari

Leeuwarden | Inbrekers hebben in januari 231 keer hun slag geslagen in Fryslân. Dat is meer dan in januari 2012 en januari 2011. Toen kreeg de politie 208 en 190 keer te maken met inbraak en diefstal uit woningen.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 februari 2013

Ook in Jemen hebben islamisten nu de overhand

Bij Jemen, het verarmde Arabische land ingeklemd tussen twee van de meest radicale islamitische landen Saoedi-Arabië en Somalië, denkt men zelden aan christenen. Niet vreemd want er wonen haast geen christenen. Volgens schattingen is nog minder dan 1 procent van de Jemenitische bevolking niet-islamitisch.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 februari 2013

Een goed gesprek over seks gaat niet over wat wel of niet mag

Mensen enthousiast maken voor een goed gesprek over seks. Dat beoogt Arjet Borger met haar boek In gesprek over seks dat gisteren werd gepresenteerd. Nynke Dijkstra-Algra reageerde op het boek.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 februari 2013

Christelijke leiding weeshuis Marokko mag terugkomen

Rabat | De oorspronkelijke leiding van het christelijke weeshuis Village of Hope in de Marokkaanse bergen mag terugkeren. Dat bepaalde een lokale rechtbank kortgeleden, zo meldde Open Doors gisteren.

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Visser in selectie voor het Nederlands team

Gorredijk | Marjon Visser van LDODK is door bondscoach Jan Sjouke van den Bos opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands team voor de korfbalinterland komende zondag tegen België. Visser traint sinds de Korfbal Challenge eind vorig jaar al mee met de nationale selectie. De interland tussen beide korfbalgrootmachten wordt zondag in het Belgische Deurne gespeeld. Het is voor het eerst dat Visser in de Oranje-selectie is opgenomen.

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Aris naar halve finale van het bekertoernooi

Leeuwarden | De basketballers van Aris Leeuwarden hebben gisteravond probleemloos de halve finales bereikt van het nationale bekertoernooi. In sporthal Het Kalverdijkje maakte de formatie van trainer/coach Eric Braal tegen promotiedivisionist Cangeroes de honderd vol. Het werd 101-80, nadat de heenwedstrijd in Utrecht al met 55-82 was gewonnen door de Leeuwarders. De andere drie halve finalisten van het nationale bekertoernooi zijn Den Bosch, Leiden en Zwolle.

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Heerenveen bij laatste zestien in districtsbeker

Leeuwarden | De amateurs van vv Heerenveen hebben gisteravond op sportpark Skoatterwâld de laatste zestien bereikt van het districtsbekertoernooi. De zondagtweedeklasser nam een 3-0 voorsprong door doelpunten van Stefan Bollen (2x) en Rick de Vries, waarna Noordster nog terugkwam tot 3-2. In de achtste finales treft Heerenveen hoofdklasser ONS Sneek. Jubbega strandde in de derde ronde door een 2-4 verlies tegen ZBC. Het laatste duel (DTD - De Griffioen) is volgende week.

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Raitala: Elke wedstrijd is nu moeilijk voor Heerenveen

Heerenveen | Jukka Raitala maakte afgelopen zaterdag in Zwolle voor het eerst sinds twee maanden zijn rentree in de basis bij sc Heerenveen. De 24-jarige Finse vleugelverdediger mocht weer eens opdraven, net als vanavond in Waalwijk, als vervanger van de geblesseerde Arnold Kruiswijk. ,,Ik was blij dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer mee mocht doen in de hoofdmacht. En ik was wel tevreden over mijn eigen prestatie.”

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Column | Dromen van het profvoetbal

Eigenlijk staat m’n hele leven in het teken van voetbal. Zoals veel jongetjes wilde ik maar één ding: profvoetballer worden. Cambuur bood me een half jaar de kans op amateurbasis. Ik besluit om nog één keer alles op alles te zetten om m’n droom waar te maken. Ik ben nu 22. Dit is mijn laatste kans om profvoetballer te worden.”

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Öztürk en Cambuur zijn blij met transfer

Leeuwarden | De transfer was maandagavond al op handen en gisteren kwam kort na het middaguur vanuit Turkije via hemzelf uiteindelijk het verlossende woord: de jonge Cambuurverdediger Alim Öztürk (20) meldde dat hij de komende 3,5 seizoenen bij de Turkse eredivisionist Trabzonspor zal gaan spelen. ,,Het is rond. Een supermooie uitdaging.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties