Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 1 november 2004.

Bijschriftmaandag, 1 november 2004

Een nieuwe bijbelvertaling

‘Uw woord is een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad’

Cultuurmaandag, 1 november 2004

Talent verdient een actuele komedie

Hoe je het ook wendt of keert, tijden en ook de daarin heersende moraal veranderen. Een huwelijkskomedie die geschreven is halverwege de jaren zestig kent andere opvattingen over wat kan en wat niet kan dan een komische zedenschets anno 2004. Slippers van Alan Ayckbourn werd pakweg dertig jaar geleden door Mary Dresselhuys en Guus Hermus op de planken gezet en volgens bijgevoegde publicatie ‘met enorm succes’. De vroegere ontvangst van deze komedie is geen garantie voor de waarde van de voorstelling nu; ook al spelen er ook ditmaal ervaren en getalenteerde acteurs in.

Cultuurmaandag, 1 november 2004

Latijns-Amerikaans feestje in Harmonie

Een nieuw fenomeen: een feestje in de Leeuwarder Harmonie. Niet in één of meerdere zalen, maar gewoon in de hal. Normaliter nood je de gasten in de huiskamer, of in de zomerse tuin, maar in De Harmonie is de Foyer ruim genoeg voor een feestje.

Cultuurmaandag, 1 november 2004

‘Ruth’ van Smilde is acceptabel oratorium

De componist, musicoloog en theoloog Bernard Smilde heeft al een aantal Fryske oratoria op zijn naam staan zoals De bruiloft te Kana en Mozes , oratoria die goed in het gehoor liggen en mede door het gebruik van bekende psalmen en gezangen ook bij een grote groep mensen heel herkenbaar is. Met het bijbels oratorium Ruth heeft Bernard Smilde weer een heel acceptabel werk voor solisten, koor en orkest aan het geheel toegevoegd.

Cultuurmaandag, 1 november 2004

Het wordt ook even stil in Van Dik Hout

Tien jaar bestaat Van Dik Hout alweer. De Nederlandse softrock- formatie speelde vrijdagavond voor 750 fans in muziekcentrum Schaaf. Voorlopig voor de laatste keer, omdat Van Dik Hout in navolging van De Dijk en Golden Earring een jaartje vrij neemt. ,,Zalen Schaaf! Bedankt!’’

Cultuurmaandag, 1 november 2004

Stilzwijgende glansrol Landré

Of Niemandsland van Harold Pinter door het Nationale Toneel nou het meest spraakmakende toneelstuk is waarmee Lou Landré afscheid gaat nemen - op 20 november bereikt Landré de pensioengerechtigde leeftijd - valt nog maar te bezien. Daarvoor heeft hij in zijn glansrijke carrière te veel fantastische karakterrollen neergezet, waaronder de absoluut schitterende vertolking van Willy Loman in De dood van een handelsreiziger bij het RO-theater zo’n vijftien jaar geleden.

Cultuurmaandag, 1 november 2004

Vonken bij Ellen ten Damme

De programmering van het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft de laatste jaren wel wat verandering ondergaan. Er wordt samengewerkt met verschillende pop- en jazzgroepen en zelfs met rappers. Een bijzondere samenwerking vond afgelopen week plaats in Groningen, Drachten en Hoogeveen.

Dossiermaandag, 1 november 2004

Zwaan-kleef-aan


Dossiermaandag, 1 november 2004

Misplaatste geuzennaam


Economiemaandag, 1 november 2004

Bedrijven sporten voor Talma Sionsberg

Dokkum - De bedrijvensportdag van de Rotaryclub Dokkum heeft afgelopen zaterdag in totaal 25.000 euro aan sponsorgeld opgebracht voor een plaatselijk en een internationaal project. Het lokale project betreft de MRI-scan voor het ziekenhuis Talma Sionsberg. Het internationale project betreft de ondersteuning van de Stichting Schone Poort, een organisatie die zijn oorsprong vindt in Zwaagwesteinde en zich in Zuid-Afrika inzet voor kinderen die met de geboorte met aids zijn besmet. Sportieve winnaar van de dag was het team van de brandweer.

Hoofdartikelmaandag, 1 november 2004

De spanning…

De spanning over de afloop van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is groot. De peilingen geven aan dat er sprake is van een nek-aan-nekrace. De Democraten hopen op een hoge opkomst, die is gunstig voor de kansen op een overwinning van Kerry.

Regiomaandag, 1 november 2004

Plan Friese Iederwijsschool

Regiomaandag, 1 november 2004

Dorpshuis Nijega vier keer zo duur


Regiomaandag, 1 november 2004


Geloof & Kerkmaandag, 1 november 2004

‘De goddelozen zijn zo gek nog niet’

Leeuwarden - Hoe maakt je De Nieuwe Bijbelvertaling cool en populair onder een breed publiek? In de NBV-hype werd de televisiekijker zaterdagavond getrakteerd op een heuse bijbelkwis. In het format van de Nationale Nieuwsquiz presenteerden Philip Freriks en Mieke van der Weij de eerste Nationale Bijbeltest. We konden ons meten met een aantal bijbelse referentiegroepen en de onvermijdelijke Bekende Nederlands zoals Maarten Spanjer of Hennie Huismans. Dit alles volgens de trend om de bijbel vooral ‘leuk’ te brengen.

Geloof & Kerkmaandag, 1 november 2004

Johannes-evangelie ‘Jongerenbijbel’ uit

Leeuwarden – Als vooruitgave van de Jongerenbijbel , die in het najaar van 2005 verschijnt, is vorige week ook het evangelie volgens Johannes in de stijl van de Jongerenbijbel in De Nieuwe Bijbelvertaling verschenen.

Geloof & Kerkmaandag, 1 november 2004

36 uur voorlezen uit de NBV

Drachten - Meer dan zeventig lezers die in totaal 36 uur lazen uit De Nieuwe Bijbelvertaling . Het gebeurde zaterdag en gisteren tijdens de Bijbelleesestafette in de Grote Kerk in Drachten. ,,De HEER liet Jona opslokken door een grote vis. Drie dagen en nachten zat Jona in de buik van die vis.”

Geloof & Kerkmaandag, 1 november 2004

Voor iedere gehandicapte een maatje

Beetsterzwaag - Veelal wordt er op bijeenkomsten gesproken óver mensen met een verstandelijke beperking. Zaterdag in Beetsterzwaag was het anders. Mensen met een verstandelijke beperking waren dit keer met hún maatjes gekomen. De ‘Samen-Doe-Dag’ bleek een schot in de roos.

Sportmaandag, 1 november 2004

Soms zit het mee, soms zit het tegen bij FTTC

Franeker - Soms zit het mee en soms zit het tegen. En dat geldt zeker voor tafeltennisvereniging FTTC uit Franeker. De club dreigde aan het topsportstreven onderuit te gaan omdat er achter de drie divisieteams geen aanvulling was, maar dit seizoen heeft FTTC ineens weer acht seniorenteams, waarvan er vijf in de afdeling Friesland spelen. De jeugd stroomt door en de kans lijkt groot dat ze ook lid blijven.

Sportmaandag, 1 november 2004

Tinga weet nu zijn plaats wel

Assen - Na tien keer starten voor de wintertriatlon in en rond Assen, weet Lemster Tiedo Tinga wel wat zijn plaats is. Zaterdag kwam hij na 20 kilometer hardlopen, 100 kilometer fietsen en nog 40 kilometer schaatsen als derde over de eindstreep. Alweer derde, want het was al de vijfde keer dat Tinga niet verder kwam dan brons, één keer werd het zilver.

Sportmaandag, 1 november 2004

Veel kritiek op Fries dartstoernooi

Heerenveen – Te druk, te klein, te lang. En alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, zo luidt een oud-Hollands gezegde. Zondag werd dat in Heerenveen bewaarheid. Het waren namelijk enkele van de kritische geluiden tijdens het dartstoernooi Open Friesland. Dat werd gehouden in het Fryslân FunPlaza van het Abe Lenstra-stadion,. Wereldkampioen Raymond van Barneveld was er ook. Maar hij was not amused : ,,Dit is belachelijk.”

Sportmaandag, 1 november 2004

Ondermaats Heerenveen steelt overwinning bij Den Bosch

Den Bosch – Als een dief in de nacht vertrok SC Heerenveen zondagmiddag uit Den Bosch met drie punten in de tas. Een overwinning die gezien de stand op de ranglijst niet bijzonder was, maar waar de Friese ploeg op basis van het gebodene in het stadion van FC Den Bosch geen recht op had. Vriend en vijand waren het er wel over eens dat het een gestolen zege was, maar daar schoot thuisclub bitter weinig mee op.

Sportmaandag, 1 november 2004

Woon!Aris lacht gevestigde orde in het gezicht uit

Leeuwarden - Oké, het was leuk geweest. Woon!Aris had een leuk debuut in de eredivisie gehad. Zaterdag zou de ploeg van Tom Simpson door kampioenskandidaat Eiffel Towers toch zeker op zijn plaats gewezen worden. Niet dus. De Leeuwarders blijven gewoon stunten tegen de gevestigde namen. Het sprookje duurt voort.

Weermaandag, 1 november 2004

Wolken en wat zon

Vandaag overheersen wolken, maar kan de zon gaandeweg de dag hier en daar doorbreken. Het blijft overwegend droog en de noordoostenwind neemt toe tot matig, 3, in het Waddengebied tot 5 bft. Het wordt 12 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties