Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 november 2005.

Cultuurdinsdag, 1 november 2005

‘The Syrian Bride’ opening filmfestival

Leeuwarden - De 27ste editie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden opent met de film The Syrian Bride . Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 1 november 2005

Oorlogscorrespondent van geweten

In Dokkum hebben ze het aangedurfd: twee keer Youp van ’t Hek op één avond met zijn Oudejaarsconférence 2005, getiteld Het zelfmoordcommando .

Dossierdinsdag, 1 november 2005

Abramovich zorgde voor cultuurschok bij CSKA Moskou


Economiedinsdag, 1 november 2005

Warmte leidt tot vroeg kiemende aardappelen

Holwerd – De hogere buitentemperaturen leiden tot opslagproblemen van de geoogste aardappelen. Daardoor stijgen de opbrengstprijzen voor de boer en de aardappelprijzen in de supermarkt. Volgens akkerbouwwoordvoerder U. Hiddema van LTO Noord zorgen de hoge temperaturen er voor dat aardappelen die nu in de bewaarschuren liggen, gaan kiemen. ,,De aardappelen zijn tot enkele weken terug ’s nachts gekoeld met lucht van rond de vijf graden Celsius. Door de hogere nachttemperaturen komen sommige aardappelen nu al uit de kiemrust.”

Economiedinsdag, 1 november 2005

‘Als we ergens aan beginnen, bijten we ons vast’

Winsum - Een nieuwe supermarkt in een dorp, midden in de prijzenoorlog. Jetske (39) en Siebe Tolsma (40) durven het. Vandaag openen zij de nieuwbouw van hun Coop in Winsum.

Economiedinsdag, 1 november 2005

Pallas Hotel heet voortaan Amicitia

Sneek – Het failliete Pallas Hotel in Sneek is verkocht. Het echtpaar Klemkerk, eigenaar van het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden en E10 bij Hurdegaryp, heeft de activa vrijdag gekocht. De rechter heeft vanmorgen ingestemd met de verkoop. C. Klemkerk in een toelichting: ,,Wij willen het bestaande bedrijf in verschillende segmenten opsplitsen: de restaurant- en partyzalen brengen we onder in verschillende bv’s. Ik denk bijvoorbeeld aan een barbecuerestaurant en een wokrestaurant.’’ Het hotel blijft gewoon open, en heet voortaan Amicitia Hotel Sneek. Frina, de moedermaatschappij van het Pallas Hotel, ging vorige maand failliet.

Hoofdartikeldinsdag, 1 november 2005

Het klimaat…

We kunnen er niets meer aan doen: het wordt warmer en natter in ons land. De klimaatveranderingen die de komende eeuw worden verwacht zijn voor het eerst voor Nederland in kaart gebracht. Het beeld is tamelijk schokkend, temeer omdat de veranderingen onafwendbaar zijn. Ook al zouden we alle auto’s laten staan, fabrieken sluiten, en vliegtuigen aan de grond houden, de veranderingen komen er.

Regiodinsdag, 1 november 2005

Veiligheid in geding door opwarming

Leeuwarden – De stijging van de zeespiegel brengt al de komende vijftig jaar de veiligheid van een groot deel van Nederland in het geding. Als gevolg van de temperatuurstijging gaat het waterpeil met mogelijk ruim een meter omhoog en het is de vraag of met conventionele middelen de veiligheid op het huidige niveau kan worden gehouden.

Regiodinsdag, 1 november 2005

Problemen in Leeuwarder Fonteingebied aangepakt

Leeuwarden – Leeuwarden gaat de problemen rondom de Mercuriusfontein harder aanpakken. De stad zet extra geld in om de overlast van drugsdealers en rondhangende groepen aan te pakken en het aantal geweldsincidenten te verminderen. Een motie van de VVD, ChristenUnie en CDA regelt dat hiervoor 60.000 euro extra wordt uitgetrokken.

Regiodinsdag, 1 november 2005

‘Iedereen uit de bijstand is een illusie’

Leeuwarden – Het granieten bestand: de aanduiding voor mensen die in de bijstand zitten en van wie wordt gemeend dat zij nooit een baan zullen vinden. Leeuwarden heeft tussen de duizend en elfhonderd van deze mensen. Ze zitten misschien wel dertig jaar achter geraniums en vrijwilligerswerk is wellicht het hoogst haalbare.

Regiodinsdag, 1 november 2005

Gezondheid van Friezen onder de loep

Leeuwarden – GGD Fryslân gaat onderzoek doen naar de gezondheid van Friezen. Deze week krijgen tienduizend mensen in de provincie een dikke enquête in de bus met vragen over hun leefgewoonten. Gemeenten kunnen op basis van de resultaten hun gezondheidsbeleid afstemmen.

Regiodinsdag, 1 november 2005

91 jaar en nog nooit een bekeuring gehad

Burgum – ,,U rijdt beter dan menig jongkerel.’’ De rij-examinator van Harm Oosterman uit Burgum was lovend toen hij Oosterman vorige week tijdens een rijtest naast zich in de auto had zitten. De 91-jarige Burgummer had op twee puntjes na een vlekkeloze rit afgelegd. ‘Keurig gereden’ stond er dan ook geschreven op het papiertje dat Oosterman na afloop mee naar huis kreeg.

Sportdinsdag, 1 november 2005

Sven Kramer geeft bij seizoensopening visitekaartje af

Heerenveen – Het rijden van Rintje Ritsma tijdens de World Cup-kwalificatie was maandag verrassend; dat van Sven Kramer verreweg het best. Hij gaf zijn visitekaartje af door bij de seizoenstart in Thialf de vijf kilometer te winnen in bijna een nieuw persoonlijk record. Bij de vrouwen konden Wieteke Cramer en Annamarie Thomas niet voor Fries succes zorgen.

Sportdinsdag, 1 november 2005

Ritsma morele winnaar bij start schaatsseizoen

Heerenveen – Tweede worden en toch een overwinning boeken. Rintje Ritsma, met zijn 35 jaar de veteraan van het langebaanschaatsen, deed dat maandag in Thialf bij de start van het schaatsseizoen. De Lemster verzekerde zich voor het eerst sinds vier jaar weer eens van een startbewijs voor de World Cups. Bij de kwalificatiewedstrijden daarvoor moest hij op de vijf kilometer alleen Sven Kramer voor zich dulden.

Sportdinsdag, 1 november 2005

Jan Bos plaatst zich niet op 500 meter

Heerenveen - Jan Bos heeft zich maandag niet weten te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden op de 500 meter. De voormalig wereldkampioen sprint kwam in de beide series niet verder dan de zevende en achtste plaats.

Sportdinsdag, 1 november 2005

Joey van den Berg naar FC Omniworld

Heerenveen – Joey van den Berg speelt de rest van het seizoen op huurbasis bij FC Omniworld,

Sportdinsdag, 1 november 2005

Tweede verlies op rij voor Heerenveen II

Heerenveen – Het belofteteam van Sportclub Heerenveen heeft maandagavond op sportpark Skoatterwâld een gevoelige nederlaag. Door een benutte strafschop van Anouar Diba verloor de ploeg van trainer Henk Herder met 0-1 van hekkensluiter NAC Breda.

Sportdinsdag, 1 november 2005

Sneu verlies Jong Cambuur Leeuwarden

Almere – Het belofteteam Cambuur Leeuwarden heeft maandagavond in Almere op een sneue wijze verloren van Jong Omniworld: 0-1.

Sportdinsdag, 1 november 2005

Dennis Mooij zwemt drie jaargangrecords

Amsterdam – Zwemmer Dennis Mooij van HZ&PC (Heerenveen) heeft tijdens de junior-jeugd wedstrijd in het Sloterparkbad in Amsterdam zijn klasse bewezen. Daar werd een klassement opgemaakt na drie afstanden, waarbij Mooij winnaar werd in de leeftijdscategorie van zestien en zeventien jaar.

Weerdinsdag, 1 november 2005

De bijzondere en zelfs historische maand oktober is ten einde. Met 13,3 graden als gemiddelde maand temperatuur is de Bilt geëindigd op een tweede plaats in de absolute ranglijst van deze eeuw. De eerste tien dagen van deze maand kwam in Leeuwarden het kwik niet onder de 15 graden uit en werd het de 10e zelfs 21 graden. Zwaagwesteinde kwam die dag zelfs tot 21,6 graden. Dat bleek ook direct de warmste dag van de maand te zijn. Opvallend was verder dat de hoogste etmaal temperatuur pas op de 30e gemeten werd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties