Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 april 2003.

Bijschriftdinsdag, 1 april 2003

Losprijs

Het schijnt gebeurd te zijn in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Economiedinsdag, 1 april 2003

Doldwaze dagen op de beurs

De AEX heeft de laatste weken enorme koersbewegingen laten zien. In vier weken van 280 punten naar 220 punten, en nog sneller weer hersteld richting 280 punten. Door deze bewegingen is gebleken dat anticiperen op het verloop van de oorlog onbegonnen werk is.

Economiedinsdag, 1 april 2003

‘Opdracht rolt niet meer vanzelf uit de fax

Heerenveen - Door de gunstige econom ische omstandigheden waren veel Friese bedrijven jarenlang gewend dat orders gewoon uit de fax rolden. ,,En er is nog steeds genoeg werk, maar opdrachtgevers houden hun orders nu even vast.”, stelt Trinus Achtien, directeur van Achtien Hekwerk in Heerenveen.

Economiedinsdag, 1 april 2003

Helft van nieuwe bedrijven stopt binnen vijf jaar

Zoetermeer – De helft van nieuw opgerichte bedrijven houdt er binnen vijf jaar mee op. Ondanks de sterke stijging van het aantal starters de laatste tien jaar is het percentage ‘stoppers’ stabiel gebleven. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau EIM uit Zoetermeer.

Economiedinsdag, 1 april 2003

Desimo Leeuwarden boekt mega-order

Leeuwarden - Culinaire groothandel Desimo uit Leeuwarden gaat binnenkort alle bakkerijen van supermarktketen Laurus bevoorraden. Desimo had de nieuwe order hard nodig omdat de groothandel de afgelopen jaren veel omzet heeft verloren aan grote cateringbedrijven.

Hoofdartikeldinsdag, 1 april 2003

Formatie, problemen…

Het mocht niet langer uitblijven: een stap voorwaarts in de formatiepogingen van Balkenende en Bos. Want vriend en vijand zijn het erover eens: vertraging in de totstandkoming van een nieuwe regering is politiek, maatschappelijk en economisch onverantwoord. Nederland heeft intern grote problemen, op allerlei terrein, en internationaal zijn er zorgelijke ontwikkelingen. In Irak, maar ook in Europa. Zonder een ‘echte’ regering kan moeilijk adequaat worden gehandeld om de problemen het hoofd te bieden.

Regiodinsdag, 1 april 2003

Eerste repetitie locatiespektakel Kening Lear

Drachten – Zes zwarte Fryske hynders draven voor een soort koets, een enorm bouwwerk. De paarden trekken het gevaarte voort door de zandbak in het Fries Paarden Centrum (FPC) in Drachten. Aan de zijkanten van de bak hangen enorme doeken. Nu nog zijn die decorstukken behangen met zwart plastic. Tijdens de voorstelling van Kening Lear zullen er 7000 kleurrijke kledingstukken uit de middeleeuwen hangen. In die tijd speelt het in het Fries vertaalde Shakespeare-drama zich af.

Regiodinsdag, 1 april 2003

Smallingerland vol plannen

Drachten – Ouderen in de gemeente Smallingerland kunnen binnenkort gebruik maken van een maatjesproject. De politie gaat meer aandacht besteden aan vluchtelingenzorg op het asielzoekerscentrum (azc) en het plein voor de Lawei wordt vernieuwd. Ook komen er nieuwe rotondes, fietspaden, fietstunnels en woningen.

Regiodinsdag, 1 april 2003

Burgemeester wijst burgers op hulp

Het grijpt hem persoonlijk behoorlijk aan. De oorlog in Irak haalt ook bij burgemeester Ype Dijkstra van Boarnsterhim emoties en gevoelens van onmacht boven. Sinds het uitbreken van de oorlog is Dijkstra in gesprek gegaan met kerkelijke en humanistische instanties in de gemeente om hulp en zorg aan te kunnen bieden aan de inwoners van de gemeente.

Regiodinsdag, 1 april 2003

Burgum houdt hand op knip

Burgum – De gemeente Tytsjerksteradiel gaat de komende drie jaren flink bezuinigen. De bezuinigingen zullen de burgers op allerhande terreinen treffen. Daarnaast gaat de onroerende zaakbelasting (ozb) met een nog onbekend percentage omhoog. Op die manier hoopt de gemeente uit de rode cijfers te blijven. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde gistermiddag het collegeprogramma 2003-2006. De gemeenteraad heeft de aanzet gegeven voor het programma, het college is verantwoordelijk voor de exacte invulling.

Regiodinsdag, 1 april 2003

Meeste eizoekers in bezit van papieren

Drachten – De meeste kievitseizoekers in Fryslân zijn in het bezit van geldige documenten. Dat blijkt uit diverse controles die de politie de afgelopen weken heeft gehouden. Afgelopen weekeinde hielden zestien politiemensen van de stagegroep Drachten controles in de gemeenten Smallingerland, Opsterland, Achtkarspelen en Kollumerland op het rapen van kievitseieren. In totaal werden 42 eizoekers gecontroleerd. Op twee na konden alle rapers meteen een eierzoekkaart met nazorgpas tonen. Twee personen laten deze week hun papieren nog zien op het politiebureau. Zo niet dan krijgen ze een boete. Vorige week bleek bij een controle in Dongeradeel dat ook alle eizoekers in het bezit waren van de juiste documenten.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2003

Christenen in Irak kunnen bijbelteksten op de radio horen

Leeuwarden – De internationale evangelisatieorganisatie Trans World Radio (TWR) is begonnen met radio-uitzendingen voor Iraakse christenen.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2003

Kerk en vrijheid, gaan die samen?

Wanneer in 1963 de jonge rooms-katholieke theoloog Hans Küng een voordracht zal houden in de Verenigde Staten over het thema ‘Kerk en vrijheid’, zegt een hoogleraar aan de Yale universiteit in dat land: ,,Heel interessant. Ik weet dat er een kerk is, ik weet dat er vrijheid bestaat, maar ik wist niet dat kerk en vrijheid samengaan’’.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2003

Open Doors: 2,7 miljoen bijbels verspreid in 2002

Ermelo - In 2002 heeft Open Doors 2,7 miljoen bijbels, kinder- en studiebijbels en christelijke lectuur afgeleverd aan vervolgde christenen wereldwijd.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2003

Jeugd bisdom maakt ‘Bonifatiuslogboek’

Leeuwarden – Er gebeurt in de 84 parochies van het bisdom Groningen heel wat aan activiteiten voor tieners en jongeren (15-25 jaar), maar hoe inventariseer je dat op een leuke manier? Door de jeugd er zélf over te laten schrijven, zo dacht Agda Wachter, bisschoppelijk gedelegeerde voor het katholiek onderwijs, jongerenpastoraat en catechese.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2003

Van der Kamp weg als woordvoerder van SoW-kerken

Utrecht - Ds Klaas van der Kamp, teamleider communicatie en fondswerving van de Samen-op-Wegkerken, vertrekt per 1 mei naar uitgeverij Jongbloed in Heerenveen.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 april 2003

Meer concurrentie uitvaartbegeleiding

Leeuwarden - De Regionale Werkgroep Uitvaartbegeleiding (RWU) Fryslân heeft vorig jaar voor het eerst in acht jaar een lichte daling in het aantal aanvragen genoteerd. Niet omdat de behoefte aan sprekers bij een begrafenis of crematie afneemt, constateert de werkgroep, maar omdat de concurrentie groeit.

Weerdinsdag, 1 april 2003

Buiig en koud

Vanavond en vannacht trekt de regen weg naar Duitsland, maar daarachter zitten buien. Morgen blijft het buiig en koud met veel wind. Het wordt 7 ŕ 8 graden bij een matige tot harde noordwestenwind. Tijdens buien komen er windstoten voor.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties