Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 1 april 2006.

Cultuurzaterdag, 1 april 2006

Expositie Fries Museum rond aids-problematiek

Leeuwarden - In het Fries Museum in Leeuwarden is vrijdag een tentoonstelling geopend die de aandacht moet vestigen op de aids-problematiek. De tentoonstelling Access for All is een project van de Stichting ArtAids, een initiatief van schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens.

Cultuurzaterdag, 1 april 2006

Racoon en The Sheer op Befrijdingsfestival

Leeuwarden - De Zeeuwse band Racoon is dit jaar de grote publiekstrekker tijdens het Befrijdingsfestival Fryslân. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De band sluit het festival op 5 mei af met een optreden in de Arendstuin in Leeuwarden. The Sheer is dit jaar de helikopteract die de provincie aandoet.

Cultuurzaterdag, 1 april 2006

Tema Fryske Boekewiken 2007: Bergen fersette

Ljouwert - De Fryske Boekewiken krije tenei in tema. Dat hat Stichting It Fryske Boek freed bekend makke. It tema fan 2007 is ‘Bergen fersette’. It is keazen yn oerlis mei de skriuwer fan it Frysk Boekewikegeskink, Koos Tiemersma fan Kollumersweach.

Economiezaterdag, 1 april 2006

’s Ochtends in de kas, ’s avonds op tafel

Nog een weekje en dan is het weer zo ver, de landelijk georganiseerde Kom in de kas. Dit jaar doe ik ook mee. In mijn kas van net geen hectare groot is het altijd druk, zo ook vandaag. Mijn vaste werknemer Yoran, mijn vader en ik beginnen de dag dan ook vroeg met de oogst van paksoi, veldsla, rucola, winter postelein, raapstelen, seldery, peterselie en spinazie zodat de Zaai-Ster (groothandel in biologische verswaren) om half tien zijn auto hier kan laden. Zij brengen dan meteen het fruit mee dat ik in mijn winkeltje verkoop. Ook voor de winkel, die op woensdag en zaterdag de hele dag open is, snijden wij die dag de producten vers uit de kas. Klanten krijgen zo een product dat ’s morgens nog in de kas staat en ’s middags al op tafel staat. Na tienen moet er geplant worden. Tussen de bedrijven door wordt er ook in de tuin rondom het huis gewerkt. Die krijgt dit jaar een flinke opknapbeurt. Tegen zevenen doe ik nog een laatste rondje door de kas.

Economiezaterdag, 1 april 2006

Wet voor commerciële ruimtevaart

Den Haag – Bedrijven die commerciële activiteiten in de ruimte willen beginnen, moeten daarvoor eerst een vergunning aanvragen. Ook moeten zij zich verplicht verzekeren. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken, waar de ministerraad gisteren mee instemde. In het wetsvoorstel worden spelregels vastgelegd voor activiteiten in de ruimte, zoals lanceringen en het besturen van satellieten.

Economiezaterdag, 1 april 2006

Twee nieuwe trailers voor Broersma

Heerenveen – Transportbedrijf Broersma in Heerenveen heeft gisteren twee nieuwe trailers in gebruik genomen, in de kleuren van zijn klant Linpac Plastics. Broersma verzorgt de logistiek van deze plasticfabrikant. Broersma groeit flink na de overname door transportbedrijf Bakker Logistiek Groep uit Zeewolde. In 2003 ging het bedrijf failliet. Na een weinig succesvolle doorstart nam Bakker het bedrijf twee jaar geleden over. Inmiddels werken er weer honderd mensen bij Broersma.

Economiezaterdag, 1 april 2006

Nieuwe mestvergister bij Leeuwarder boer

Leeuwarden – Goed voor het milieu en het levert nog flink wat op ook. Gisteren toonde melkveehouder S. Tamminga, tot voor kort CDA-gemeenteraadslid, zijn nieuwe mestvergistingsinstallatie aan gemeenteraadsleden, ambtenaren en medewerkers van de nabijgelegen militaire luchthaven.

Economiezaterdag, 1 april 2006

Nieuwe hal Koninklijke Smilde Heerenveen

Heerenveen - Voedingsfabrikant Romi Smilfood, dochter van Koninklijke Smilde, heeft gisteren zijn nieuwe fabriekshal in Heerenveen geopend. In de nieuwe fabriekshal heeft Romi de twee productielijnen van de gesloten fabriek in Vlaardingen geplaatst. Koninklijke Smilde wil de productie van margarines, oliën en vetten concentreren in Heerenveen. Door deze verplaatsing van werk ontstaan in Heerenveen 22 nieuwe banen. In de bestaande fabriekshal van Romi werken 120 mensen.

Hoofdartikelzaterdag, 1 april 2006

Het lijden…

We mogen de periode voor Pasen volgens velen niet meer zo noemen: de lijdenstijd. Maar wie goed kijkt, ziet in het verhaal over de gebeurtenissen voor Pasen één groot getuigenis over het grote lijden. Niet alleen van Jezus, maar ook van mens en wereld.

Regiozaterdag, 1 april 2006

College ‘Kollum’ ziet niks in vakantiepark

Kollum – De plannen voor een grootschalig vakantiepark op het voormalige acz-terrein de Poelpleats zijn door het college van B en W van Kollumerland afgewezen.

Regiozaterdag, 1 april 2006

Geen eitje voor burgemeester Galema

Burgemeester Galema van Vlieland is de enige burgemeester in Fryslân die deze week geen kievitsei kreeg. Dat Galema ooit nog eens een ‘earste ljipaai’ zal krijgen in haar loopbaan is ook nog maar sterk de vraag.

Regiozaterdag, 1 april 2006

VZ 2000 Grootegast neemt VVD’er over

Grootegast – Het nieuwe college van B en W in Grootegast bestaat niet alleen uit de twee grootste partijen CDA en VZ2000 maar ook uit de VVD, al verloor die laatste partij bij de verkiezingen flink.

Regiozaterdag, 1 april 2006

Onenigheid om brede coalitie Littenseradiel

Wommels - De CDA-fractie in Littenseradiel houdt een wrange smaak over aan de onderhandelingen over nieuwe wethouders. De partij zegt zeer teleurgesteld te zijn in de PvdA en VVD. Gisteren presenteerden deze partijen twee nieuwe wethouders. Volgens PvdA-fractievoorzitter Jan Waterlander is het bijzonder dat de vier partijen in Littenseradiel afspraken hebben gemaakt over de vorming van een raadsbrede coalitie.

Regiozaterdag, 1 april 2006

Nazorg met gps-techniek

Leeuwarden – Aaisikers gaan over een paar jaar met een zakcomputertje het land in om de locaties van de nesten met eieren in te toetsen. Nu moeten de nazorgers nog uitgebreid leren hoe ze de gevonden legsels duidelijk in kaart kunnen brengen. Met de nieuwste technieken op het gebied van het Global Positioning System (gps) is dat straks overbodig, voorspelt voorzitter Anne Osinga van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW). ,,De boer kin straks mei in soart fan TomTom maklik de nęsten mei de aaien opspoare.’’

Regiozaterdag, 1 april 2006


Sportzaterdag, 1 april 2006

Cambuur en Eindhoven maken show

Eindhoven - Met FC Eindhoven - Cambuur Leeuwarden als maatstaf, zouden alle wedstrijden om des keizers baard moeten zijn. Want uiteraard ging het gisteravond in het Jan Louwers Stadion in Eindhoven helemaal nergens om. En toch, of misschien wel daarom, was het een uiterst amusant dat in een terecht 3-3 gelijkspel eindigde.

Sportzaterdag, 1 april 2006

Cambuur vraagt om surseance van betaling

Leeuwarden - Eindelijk is de teerling geworpen en zijn de tijden van onduidelijkheid voorbij. Voetbalclub Cambuur Leeuwarden gaat volgende week formeel over tot de aanvraag om betalingen aan crediteuren op te schorten. Surseance van betaling in jargon. Dat betekent dat een bewindvoerder zal worden aangesteld die tot een vergelijk met de overgebleven crediteuren moet komen. Dat was gisteren de uitkomst van een inderhaast belegd crisisberaad tussen de gemeente, de zogenoemde Oranje Bierhuisgroep en Cambuur.

Sportzaterdag, 1 april 2006

Heerenveen gaat met Friend en Johnson op Canadese toer

Heerenveen – SC Heerenveen gaat met ingang van volgend seizoen op de Canadese toer. Gisteren verzekerde de Friese eredivisionist zich van de diensten van twee aanvallers van het Noord-Amerikaanse continent.

Weerzaterdag, 1 april 2006

Zacht weekend


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties