Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 april 2011.

Cultuurvrijdag, 1 april 2011

Honderdste voorstelling ‘Kredo’ in café in Akkrum

Akkrum - De locatievoorstelling Kredo van Gerrit Breteler wordt op 13 april voor de honderdste keer gespeeld. Dat heeft actrice Anke Bijlsma van toneelgezelschap Achmea Culpa gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 1 april 2011

Vijfde tentoonstelling NOK in Drentse boerderij

Leeuwarden - De vijfde editie van NOK Kunst uit het Noorden vindt dit jaar plaats in Drenthe. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld. Op het jaarlijkse evenement wordt werk tentoongesteld van beginnende en gevestigde beeldend kunstenaars uit de drie noordelijke provincies. De afgelopen twee jaar werd de expositie gehouden in Museum Belvédère in Oranjewoud, daarvoor twee keer op Landgoed Nienoord in Leek. Dit jaar is de historische boerderij Egberts Lent in Nieuw-Annerveen het decor van de tentoonstelling.

Economievrijdag, 1 april 2011

Opnieuw staking Romein Beton

Gorredijk - Voor de tweede dag op rij staken de werknemers van Romein Beton. Gisteren werd in de ochtend het werk neergelegd en vandaag wordt opnieuw de hele dag gestaakt. Vorige week vrijdag staakte het personeel voor het eerst voor een beter sociaal plan. De werkgever en de bonden kunnen het nog niet eens worden over de ontslagvergoeding. De werkgever biedt 160.000 euro minder dan wordt gevraagd. Romein Beton heeft zijn hoofdvestiging in Dodewaard en is onderdeel van BTE.

Economievrijdag, 1 april 2011

Rechtzaak tegen extreme bescherming ggo-zaden

New York - Een groep van Amerikaanse biologische boeren en zadenverkopers heeft multinational Monsanto voor de rechter gesleept. Het consortium wil voorkomen dat het chemische bedrijf zijn patenten op genetisch gemanipuleerde zaden tot in extreme verdedigt. Monsanto heeft zaden ontwikkeld, de zogenaamde RoundupReadygewassen, die zodanig behandeld zijn dat ze blijven leven bij het gebruik van het bestrijdingsmiddel Roundup waarbij onkruid wel doodgaat.

Economievrijdag, 1 april 2011

Voorbeeldcontract LTO Nederland voor uitzendwerk

Den Haag - LTO Nederland heeft een voorbeeldovereenkomst gemaakt voor het inhuren van uitzendkrachten. Tuinders die zaken doen met uitzendbureaus, kunnen aan de hand daarvan zelf bepalen onder welke voorwaarden ze met de bureaus in zee gaan. Dat geeft de tuinder een sterkere positie, aldus de land- en tuinbouworganisatie.

Hoofdartikelvrijdag, 1 april 2011

Ontevreden...

Nederlanders zijn een beetje optimistischer geworden over hun land, zo meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deze week. Van de bijna duizend mensen die meededen aan een kwartaalenquête is 32 procent tevreden over hoe het nu gaat met Nederland. Dat is 8 procent meer dan eind vorig jaar. Verder blijkt een meerderheid van de mensen vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer en in de regering. Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat er te negatief over allochtonen wordt gesproken. Aan de andere kant vindt ook de helft dat Nederland zijn eigenheid verliest en steeds meer mensen maken zich zorgen over het aantal immigranten.

Regiovrijdag, 1 april 2011

‘Je ziet het niet, maar dat hele gebied is vervuild’

Harlingen - Jacob Namminga is net terug van een Greenpeace-missie in Japan. Als stralingsdeskundige van Greenpeace onderzocht hij of de straling ook buiten de dertigkilometerzone rond Fukushima op een gevaarlijk niveau zit. ,,Onze vermoedens dat daarbuiten ook sprake is van een schadelijk niveau van straling, bleken juist.”

Regiovrijdag, 1 april 2011

Een oriëntatiepunt vanaf de Snitsermar

Sneek - De stad Sneek weer zichtbaar maken. Dat is de boodschap van de Commissie Realisatie Stadstoren Sneek. Gisteren ontvouwde de commissie haar plannen voor de bouw van een 72 meter hoge toren aan de Singel in het centrum van de stad. Zeilers op het Sneekermeer krijgen er een prachtig oriëntatiepunt bij.

Regiovrijdag, 1 april 2011

Glibberend over met poep bezaaide rails

Leeuwarden - Je moet een beetje geluk hebben met het weer als je wilt laten zien hoe leuk een toeristische activiteit is.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 april 2011

Veelbetekenende tocht naar Groate Kerk en geboortedorp

Aukje de Bildt, kerkelijk werker uit Drachten, wandelt langs 77 Grote Kerken in Nederland. Voor het Friesch Dagblad schrijft ze over haar ervaringen.

Geloof & Kerkvrijdag, 1 april 2011

Op zoek naar ouderling via speeddate

Britsum - Veel gemeenten worstelen ermee: hoe vinden we genoeg kerkenraadsleden? De Gereformeerde Kerk te Britsum, Koarnjum, Jelsum kiest voor een originele aanpak: mensen die geschikt worden geacht voor het ambt van diaken of ouderling kunnen op ‘speeddate’ bij de huidige ambtsdragers.

Sportvrijdag, 1 april 2011

Drachtster Visser fluit zaalkorfbalfinale

Drachten - Alle Visser is aangewezen als scheidsrechter voor de zaalkorfbalfinale van de Korfbal League in Ahoy op 16 april. De 50-jarige Visser wordt gezien als de beste scheidsrechter in korfballand. Hij leidt wekelijks een duel uit de Korfbal League en was tevens actief als arbiter bij het EK vorig jaar in Nederland. Hij floot daar de troostfinale. Als assistent in Jan Willem Ulkeman benoemd. Welke teams tegen elkaar zullen strijden om de landstitel is nog niet bekend.

Sportvrijdag, 1 april 2011

Dost terug op trainingsveld

Heerenveen - Bas Dost heeft gisteren de training bij sc Heerenveen hervat. De aanvaller had de laatste anderhalve week last van een ontstoken teen. ,,Volgens mij ging het wel goed”, concludeerde Jans tot zijn tevredenheid. Samir Fazli, Filip Djuricic en Mika Väyrynen trainden gisteren apart van de groep omdat zij afgelopen dinsdag nog voor hun land in actie kwamen. Heerenveen hervat de competitie morgen tegen Excelsior. Trainer Ron Jans kan dan niet beschikken over Viktor Elm. De Zweed heeft een schouderblessure. Arnold Kruiswijk is geschorst. Christian Grindheim lijkt wel op tijd fit te zijn. De middenvelder heeft wat last van zijn lies.

Sportvrijdag, 1 april 2011

Cambuur dubt over linksbackpositie

Leeuwarden Bob Schepers zal vanavond uit tegen BV Veendam vermoedelijk geen rentree in de basiself bij SC Cambuur maken. Hij is niet helemaal fit, hoewel de vleugelaanvaller de laatste weken sneller dan verwacht herstelde van een hamstringkwetsuur. Fysiek leed is er ook bij linksback Martijn van der Laan. Die zou sowieso al ontbreken tegen zijn oude club door een schorsing, maar ook de komende weken is hij niet inzetbaar. Gezien eerdere bezetting dit jaar op de linksbackpositie zou het inzetten van Kevin Diaz logisch zijn, hoewel Dennis van der Ree het de laatste keren als linksback beter deed dan de Fransman. Omdat Oguzhan Türk een linksbenige speler is, kan ook hij in aanmerking komen, al lijkt dat voor een belangrijk duel als tegen nummer vier Veendam geen voor de hand liggende keuze. Overigens heeft Cambuur aanvaller Kelvin Bossman (20) voor de rest van dit seizoen ter beschikking. Hij komt over van Jong FC Groningen. Vermoedelijke opstelling: Meul; Van der Wal, Hese, Luirink, Diaz; Beekmans, Van der Heide, Guijt; Prent, De Vries, Reza.

Sportvrijdag, 1 april 2011

Cambuur op bezoek bij ‘wonder van de Langeleegte’

Voor wie nog een boek over voetbal wil schrijven, zou de tegenstander van SC Cambuur van vanavond een dankbaar onderwerp zijn: BV Veendam. Aanrader voor de titel? ‘Het wonder van de Langeleegte’. Want dát is precies wat zich het afgelopen jaar voltrok bij de eerstedivisionist in de Veenkoloniën. Eind vorig seizoen nog failliet verklaard, maar inmiddels de trotse nummer vier op de ranglijst. De Leeuwarders mogen vanavond op bezoek bij Veendam, de ploeg met het meest bizarre verhaal van alle opponenten dit seizoen.

Sportvrijdag, 1 april 2011

Westra op waarde geklopt in De Panne

De Panne - Lieuwe Westra is er in de slottijdrit van de Driedaagse De Panne net niet in geslaagd om het eindklassement op zijn naam te schrijven. De renner van Vacansoleil-DCM kreeg klop van de Belg Sébastien Rosseler, die de Fries zowel in de daguitslag als in de eindstand naar de tweede plaats verwees. ,,Ik kon niet harder”, aldus Westra. ,,De sterkere tijdrijder heeft gewonnen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties