Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 1 april 2016.

Economievrijdag, 1 april 2016

Handen wassen met een paar vingerhoedjes water

Leeuwarden - Met tien milliliter water per wasbeurt en zonder zeep krijgen leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden schone handen. Sinds kort hangt er in het bijgebouw op proef de Hydrowashr, een vinding van oud-leerling en oud-docent Jan Melein.

Economievrijdag, 1 april 2016

Vliegveldjes Drachten en Ameland groeien

Drachten - Het aantal vluchten op de vliegveldjes bij Drachten en op Ameland groeit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoofdartikelvrijdag, 1 april 2016

Vrouwen en mannen zijn toch niet gelijk

Het denken over mannen en vrouwen ondergaat een nieuwe impuls: de vrouw en de man zijn toch echt verschillende mensen, zo wordt steeds vaker bevestigd. Bijvoorbeeld in medisch onderzoek, met name van het hart. Sommige wetenschappers menen dat de gangbare methoden van onderzoek van het hart vooral van toepassing zijn voor mannen en niet voor vrouwen. Dat heeft gevaarlijk consequenties. Bijvoorbeeld bij het al dan niet onderkennen van een hartaanval. De verschijnselen van een hartaanval bij vrouwen passen niet op die van een hartaanval bij mannen. Onderzoek en diagnose blijken te zijn ontwikkeld voor mannen. Vrouwen hebben niet dezelfde verschijnselen als mannen, er is nadrukkelijk sprake van een 'mannelijke hartaanval’ en een 'vrouwelijke hartaanval’ Medici erkennen nu dat ze verschijnselen bij vrouwen niet herkennen als verschijnselen van een hartaanval. Er lopen vrouwen rond met onverklaarde klachten die verschijnselen van een niet herkende hartaanval.

Regiovrijdag, 1 april 2016

Open Heilige Huizen laat kinderen kennismaken met gebouw en geloof

Sneek - Elk jaar doet Sneek in september mee aan de Open Monumentendag. Kinderen blijven dan meestal thuis, viel het organiserende comité op. Jammer, want Sneek heeft heel wat te bieden als het om cultureel erfgoed gaat.

Regiovrijdag, 1 april 2016

Dorpsgezichten opgeknapt

Holwerd - Het beschermd dorpsgezicht in Ee, Metslawier, Holwerd en Paesens-Moddergat is dankzij een subsidie-experiment aanzienlijk verbeterd. De afgelopen drie jaar zijn in de dorpskommen 106 panden opgeknapt. Een aanzienlijk deel van de uitgevoerde werkzaamheden was niet gedaan zonder inmenging van de zogenaamde DOM-subsidie, zo staat in een tussentijdse evaluatie.

Regiovrijdag, 1 april 2016

Nij Beets boos om lange sluiting van kanaal


Geloof & Kerkvrijdag, 1 april 2016

Ontmoeting in Holwerd rond hoopvolle verhalen over compassie

Holwerd - Inspiratie, muziek, bezinning en ontmoeting. Dat zijn de ingrediënten van de bijeenkomst Kom voor Passion! die vanavond de in theaterzaal van multifunctionele accommodatie de Ynset in Holwerd wordt gehouden.

Sportvrijdag, 1 april 2016

Van Anholt vertrekt, Marzo tekent twee seizoenen bij

Heerenveen - Pele van Anholt moet op zoek naar een nieuwe club. In samenspraak met de speler zelf heeft de technische leiding van Heerenveen besloten de optie in het aflopende contract van de 24-jarige middenvelder niet te verlengen. ,,We hebben een goed gesprek gehad", aldus technisch directeur Hans Vonk. ,,Pele vindt zelf ook dat hij toe is aan iets anders."

Sportvrijdag, 1 april 2016

Barto en Bakens koesteren de herinnering aan 14 april 2013

De Graafschap versus SC Cambuur, dat is de nummer 17 van de eredivisie versus de nummer 18. Twee teams, gescheiden door één punt, strijdend tegen rechtstreekse degradatie. Een cruciaal duel dus en dat brengt herinneringen boven. Want bij De Graafschap - Cambuur gaan de gedachten al snel terug naar 14 april 2013. Ook bij huidig Cambuurspeler Martijn Barto en bij zijn toenmalige ploeggenoot Tim Bakens, tegenwoordig jeugdtrainer bij uitgerekend De Graafschap.

Sportvrijdag, 1 april 2016

Dank aan 'The Big Fella’

Tijdens mijn grote NHL-reis maak ik een aantal uitstapjes naar basketbal. Ik had besloten een tweede wedstrijd van de Detroit Red Wings te laten schieten (ik moest er 900 kilometer voor rijden) en daarvoor in de plaats een basketbalwedstrijd van de Milwaukee Bucks te bezoeken. Dat was vanuit mijn standplaats Chicago dichterbij. En het was weer een club en stadion méér om op je lijstje te hebben. Maar voor de rest, ach: Milwaukee Bucks tegen New Orleans Pelicans, een tussendoortje.

Sportvrijdag, 1 april 2016

Kaatsvergadering heeft allure van 'goednieuwsshow’

Franeker - De Algemene Vergadering van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) vond gisteravond voor het eerst plaats in Bloemketerp. Met ingang van dit jaar zal de vergadering één keer per jaar plaatsvinden omdat de traditionele najaarsvergadering komt te vervallen. Het was niet de enige nieuwigheid, de kaatsbond vaart een nieuwe koers en ziet de toekomst met een batig saldo over het jaar 2015 zonnig tegemoet.

Sportvrijdag, 1 april 2016

'Superblije’ Westra: ik was wel toe aan een zege

De Panne - Een omhelzing, een grijns en een duim omhoog. De blijdschap was duidelijk zichtbaar bij Lieuwe Westra toen gisteren bleek dat hij na de afsluitende tijdrit de eindwinnaar was van de Driedaagse De Panne-Koksijde. De Friese wielrenner was echter meer dan alleen blij. Opluchting, dát was ook een woord dat van toepassing was op hem. ,,Ik voelde de druk en was zenuwachtig. Dat heb ik anders niet zo, maar ik had nu van tevoren echt zweethandjes, hoor."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties