Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 mei 2007.

Economiedinsdag, 1 mei 2007

Hema volgend jaar op Urk

Urk Urk krijgt volgend jaar een Hema-vestiging. De winkel krijgt een plekje in het derde en laatste deel van het winkelcentrum Urkerhard. Na de zomer wordt begonnen met de uitbreiding van dit complex dat straks tienduizend vierkante meter vloeroppervlak gaat tellen. Klaas Houwer, die een Hema-filiaal in Emmeloord runt, zet de Urker vestiging op.

Economiedinsdag, 1 mei 2007

Laatste dorpswinkel Achlum gesloten

Achlum Jan (69) en Hieke (67) van Dijk uit Achlum zijn afgelopen weekend met hun dorpswinkel gestopt. Het echtpaar nam in 1962 de zaak over van ‘heit’ Tjerk die de bakkerszaak op zijn beurt in 1930 van zijn vader Klaas had overgenomen. Tot 1980 bakte Jan van Dijk nog brood in Achlum. Geen van hun vier kinderen had zin om de zaak over te nemen, zodat de laatste winkel van het dorp nu gesloten is. De dorpelingen bedankten het echtpaar met muziek en een rondgang door het dorp.

Economiedinsdag, 1 mei 2007

Acties truckers van start met konvooirijden

Amsterdam - De acties van vrachtwagenchauffeurs zijn vandaag van start gegaan, meldde FNV-bestuurder J. Heilig vandaag. Honderd truckers hebben in onder meer Amsterdam en Rotterdam in konvooi gereden om aandacht te vragen voor hun arbeidsconflict met de werkgevers. De acties hebben volgens Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID) niet geleid tot files, omdat de truckers niet op de snelweg verschenen. Zij waren dat wel van plan, maar de politie stak daar een stokje voor. Vanaf morgen starten de acties in het Noorden. Pagina 11: Truckersacties van start.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

‘Ligt Kollum aan het water dan?’

Kollum - Een watersportplaats bij uitstek, vindt burgemeester Bilker van Kollumerland ‘zijn’ dorp. De haven ligt vrijwel middenin het dorp, bootjesmensen kunnen er gezellig winkelen en daarna hun weg vervolgen naar Dokkum of Lauwersoog. Alleen moeten ze dat nog even weten. Hij kreeg het deze week nog van iemand te horen, toen hij vertelde van het nieuwe zeilevenement in zijn gemeente. ,,Ligt Kollum aan het water dan?”

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Bosvelt voelt zich nog steeds ’n groot kind

Heerenveen - Paul Bosvelt speelt morgenmiddag het allerlaatste competitieduel van zijn loopbaan. ,,Het is mooi geweest’’, gaf hij eerder al aan, toen hij bekend maakte na afloop van dit seizoen te gaan stoppen. En zo denkt de 36-jarige middenvelder van SC Heerenveen er nog steeds over. Bosvelt hoopt met zijn ploeggenoten in een heuse finale tegen Feyenoord met succes een gooi te doen naar de vijfde plaats. Zijn laatste kunstje in de competitie.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

‘Kollumer Kat’ is voor Jan van der Hout

Kollum - Tien jaar geleden riep hij al dat de brug over het Sylster Ryd beweegbaar gemaakt moest worden. Nu heeft hij het eindelijk voor elkaar. Dat verdient een onderscheiding, vindt burgemeester Bilker van Kollumerland. En wel de hoogste onderscheiding in Kollum: ‘de ridderorde van de Kollumer Kat’.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Komerk is eindelijk klaar

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Ambtsgebed minder vaak uitgesproken

Leeuwarden - In steeds minder gemeenten in Nederland wordt voorafgaande aan de raadsvergadering een ambtsgebed uitgesproken. Van de 443 gemeenten spreken nog 94 burgemeesters het gebed uit, waarvan zeven Friese. Dat blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Hoogtijdagen van de taptoe zijn voorbij

Bolsward - Showband Pasveer uit Leeuwarden hoeft deze Koninginnedag voor het eerst in jaren niet op te treden. Sinds mensenheugenis treedt het topkorps op tijdens de Oranjetaptoe in Bolsward. De organisatie schrapte de voorstelling dit jaar om financiële redenen. Het goedkopere Jong Advendo uit Sneek neemt de plaats van Pasveer in.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Geen pannenkoeken, wel race in Appelscha

Appelscha - ,,Tsjonge, wat balen zeg.” Carolina Verhoeven kan er niet over uit. Ze had alles tot in de puntjes voorbereid. Gecheckt of ze stroom had, of de stroomplaten het deden. En op het moment supręme gaat het toch nog mis: brandt een van de elektrische kooktoestelletjes door. De allereerste pannenkoekrace in Appelscha viel daardoor een beetje in het water. ,,Nou ja, dan doen we het in de zomer gewoon nog een keer.”

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Toerisme heeft ook schaduwkant

Earnewâld - Met een ferme slinger aan de scheepsbel opent de nieuwe feankeninginne Tamara van der Klok (18) het watersportseizoen in haar dorp. In heel Nederland is 30 april vooral de dag van vrijmarkten, maar in Earnewâld vieren ze op Koninginnedag de komst van vakantiegangers naar het dorp.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Paar incidenten tijdens rustige Koninginnedag

Kollum/Leeuwarden - Koninginnedag is in Fryslân in het algemeen rustig verlopen, stelt de politie. Hier en daar waren incidenten.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Auteursrecht Reidingpark

Drachten - Ingrijpen in het Reidingpark, ontworpen door ir. Hein Otto (1916-1994), in Drachten kan niet zomaar. Dat stelt Sj. S. Osinga uit Drachten. Volgens Osinga rust het auteursrecht van het park bij de erven van Otto.

Regiodinsdag, 1 mei 2007

Huurhuizen in provincie geďsoleerd

Bolsward - Ongeveer tienduizend huurhuizen op het Friese platteland krijgen dubbele beglazing, muur- en dakisolatie en andere maatregelen om de woningen energiezuinig te maken. Wooncorporatie Welkom trekt de komende vijf jaar, vijftien miljoen euro uit voor die operatie. Zittende huurders krijgen geen huurverhoging.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 mei 2007

CMC Mensen met een Missie bestaat 75 jaar

Den Haag - De katholieke missionaire ontwikkeling-sorganisatie CMC Mensen met een Missie bestaat 75 jaar. Ze waren ‘globalisten van het eerste uur’, staat in het jubileumboekje. ,,Kleinschaligheid, een pioniersgeest en de wil om over grenzen heen te kijken’’, is voor directeur Manon Vanderkaa de essentie voor de organisatie.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 mei 2007

Kritische rol kerken nodig op Oost-Timor

Dili - Oost-Timor gaat een spannende tijd tegemoet. Volgende week is de tweede ronde van de verkiezingen. Sinds 2004 werkt Geert Klaassen met zijn vrouw als uitgezonden medewerker van ICCO en Kerk in Actie in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. ,,Een kritische rol van de kerk is nodig, maar dan wel over de gevolgen van bijvoorbeeld het regeringsbeleid.”

Geloof & Kerkdinsdag, 1 mei 2007

God in Nederland

Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een wat kriebelig gevoel krijg als het zoveelste onderzoek naar het wel en wee van de christelijke religie in Nederland gepubliceerd wordt.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 mei 2007

Het hele gezin in één keer gedoopt


Geloof & Kerkdinsdag, 1 mei 2007

Achlumers eten voor vrienden in Yeji

Achlum - Gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Achlum-Hitzum schoven zondag aan in het dorpshuis in Achlum voor een diaconaal diner voor Ghana. Op de slotzondag van het kerkelijk seizoen had Sieds de Jong samen met ds. Alie Reitsma-Ferwerda en een groep van twintig catechisanten een zevengangendiner georganiseerd. Volwassenen betaalden tien euro, kinderen konden voor de helft minder aanschuiven.

Geloof & Kerkdinsdag, 1 mei 2007

Haagsma en Nicolai koninklijk geëerd

Leeuwarden/Tijnje - Zondagsschooljuf Taapke Nicolai-Adema (57) uit Tijnje is zondag koninklijk onderscheiden. Ze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In een bijzondere dankdienst in de kerk van Tijnje spelde burgemeester Heldoorn van Opsterland haar de versierselen op en reikte Nicolai de bijbehorende oorkonde uit.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Heerenveen-talenten zien kansen op EK

Heerenveen – Luciano Narsingh (16) en Johnny de Vries (17); twee talenten uit het B1-team van SC Heerenveen met een missie. Morgen beginnen zij met Oranje onder 17 aan het EK in België. ,,We hebben veel kans om te winnen.”

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Sprik eerste koning van het kaatsseizoen

Drachten - Herman Sprik uit Witmarsum is de eerste kaatskoning van het seizoen 2007. Op de door-elkaar-lotenwedstrijd voor heren senioren in Drachten zegevierde de voorinse gisteren met Douwe Anema uit Nes en Peter van Dijk uit Sint Jacobiparochie door in de finale met 5-2 en 6-6 te winnen van Sjoerd Boonstra uit Akkrum, Feiko Broersma uit Easterlittens en Hendrik Tolsma uit Goutum. De derde prijs was voor Karel Nijman uit Leeuwarden Julius de Jong uit Ee en Lennart Adema uit Makkum.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Steigenga beste Fries in ronde van Beilen

Beilen - Sierd Steigenga uit Exmorra was gistermiddag de beste Friese coureur in de wielerronde van Beilen. De koers werd gewonnen door Berry Nagelhout uit Doornspijk.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

‘Hansson vertrekt naar Stade Rennes’

Heerenveen - Petter Hansson vertrekt na dit seizoen bij sc Heerenveen. De aanvoerder van de Friese club speelt de komende drie jaar voor het Franse Stade Rennes. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De 22-voudig Zweeds international was ook in beeld bij Atalanta Bergamo, maar koos uiteindelijk voor de nummer zes van de Franse Ligue 1.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Davids op routine naar zege


Sportdinsdag, 1 mei 2007

Korfballers Noord delven het onderspit

Assen - Het korfballandschap in ons land is verdeeld in vijf districten en één keer per jaar komt de jeugd van die vijf districten bij elkaar om uit te maken wie het sterkst is in de categorieën -12, -14, -16 en -19 jaar. Dit jaar was de organisatie in handen van ASKO in Assen en die maakten er een uitstekende korfbaldag van met schitterend weer, veel publiek en natuurlijk, want uiteindelijk ging het daarom, leuke wedstrijden om naar te kijken.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Stof, dikke kluiten en decibels in Kollum

Kollum - Voor het 27ste jaar staat ‘Kollum’ op de kalender van de Noordelijke Autocross Club. Voor de rijders in de zes verschillende klassen wordt het een gevecht tegen elkaar, voor het publiek wordt het op bepaalde plekken een gevecht tegen het stof en de rondvliegende kluiten.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Slag om de Lauwers eindigt onbeslist

Opende - De Slag om de Lauwers. In een boek over de geschiedenis van Noord Nederland zou deze veldslag best voor kunnen komen. Toch hoeft men niet ver de historie in te duiken om de uitslag van deze ‘slag’ te vinden. Gisteravond werd in Opende voor de derde keer gestreden om de Slag om de Lauwers, genoemd naar het kleine riviertje dat de natuurlijke grens vormt tussen Fryslân en Groningen. De krachtmeting tussen de beste voetballers van Achtkarspelen en het Westerkwartier eindigde onbeslist: 1-1.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Alves schiet Heerenveen in de prijzen

Heerenveen - SC Heerenveen heeft gisteren toch nog een doelstelling gehaald. De vijfde plaats leek lange tijd te hoog gegrepen voor de Friezen, die op de slotdag Feyenoord eigenhandig uit de topvijf wipten. Met dank aan Afonso Alves. De Braziliaan schoot Heerenveen met vier treffers in de prijzen en verzekerde de club van Europees voetbal.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Heerenveen laat Alves niet gaan

Heerenveen - Als het aan SC Heerenveen ligt, speelt de Braziliaanse topschutter Afonso Alves ook volgend seizoen nog in het Abe Lenstra Stadion. ,,Onze supporters, onze sponsors, iedereen bij de club zal dat toejuichen, denk ik”, liet voorzitter Koos Formsma gisteren weten.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Turner uit Lemmer pakt brons en is Nederlandse smaakmaker bij EK

Amsterdam – Maar weinig mensen hadden het verwacht en hij zelf al helemaal niet, maar toch was Epke Zonderland dit weekeinde de Nederlander die de show stal tijdens de Europese kampioenschappen turnen in Amsterdam. De 21-jarige Lemster zette zaterdag al een uitstekende prestatie neer met een zesde plaats op de meerkamp, maar verraste gisteren nog meer met het brons op brug. ,,Waar mijn grenzen liggen? Geen idee.”

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Boy Waterman definitief naar AZ

Heerenveen - AZ heeft doelman Boy Waterman (23) definitief overgenomen van SC Heerenveen. De doelman ondertekent een contract voor vier jaar. Heerenveen maakte gisteren bekend dat beide clubs tot een akkoord waren gekomen.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Eerste rel eredivisie dames al geboren

Heerenveen - De eredivisie voor dames moet nog beginnen of de eerste rel is al geboren. FC Twente houdt zich niet aan de regels en nu moet Heerenveen noodgedwongen in zee gaan met de amateurs van Oranje Nassau. De beoogde satellietclub was Be Quick’28, maar die ziet alle internationals vertrekken naar Enschede.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Afonso Alves: ‘Mijn eerste treffer? Een bello goal’

Heerenveen - Michael Dingsdag vergeet de pijn van de kramp in zijn kuiten, Lasse Nilsson twijfelt over zijn toekomst bij SC Heerenveen en Afonso Alves wekt de indruk dat hij zijn optreden tegen Feyenoord de normaalste zaak van de wereld vindt.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Mulier onttroont Minnertsga

Weidum – Pim Mulier won de Bangma-partij in 2004 voor het eerst in de zijn rijke historie. Witmarsum toonde gisteren aan dat het winnen van de openingsklassieker bij het kaatsen geen incident was. Herman Sprik, Folkert van der Wei en Gert Jan Meekma waren in de finale in Weidum te sterk voor Minnertsga, dat de voorgaande twee edities op zijn naam schreef.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

‘Mei kop yn ’e wyn’ over jarige Afsluitdijk

Witmarsum - Sportvereniging Friesland (lees: Jan Kooistra) staat erom bekend dat elke gelegenheid wordt aangegrepen om er een loopfestijn aan vast te knopen. Dus draafden zaterdag bijna vierhonderd atleten over de jarige Afsluitdijk.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Cambuur neemt afscheid met prima zege

Leeuwarden - Op gepaste wijze nam Cambuur Leeuwarden afscheid van het seizoen 2006-2007 met een klinkende zege op FC Omniworld. Hierdoor verbeterde de ploeg van Gerrie Schouwenaar de povere prestatie van een seizoen eerder. Toen was een 15de plaats op de ranglijst het hoogst haalbare. Jeroen Ketting was gisteravond de grote uitblinker met twee treffers.

Sportdinsdag, 1 mei 2007

Profronde van Fryslân veelbelovend

Leeuwarden - De Noord-Nederland Tour is dood. Lang leve Fryslâns Moaiste, oftewel de Friese profronde. Het ruim 200 kilometer lange traject voert door veel moois in de provincie. De belangstelling van wielerploegen om op 27 juni deel te nemen is groter dan ooit.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties