Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 1 juli 2014.

Economiedinsdag, 1 juli 2014

Eerder ziekten in gewassen door betere groeiomstandigheden

Leeuwarden - ,,Er zijn boeren die te veel naar de kalender kijken bij de aanpak van ziekten en plagen, in plaats van eens goed te observeren hoe de gewassen het nu werkelijk doen. Dat leidt er nogal eens toe dat ze te laat zijn met de bestrijding van ziekten en plagen. Planten groeien dit jaar veel sneller dan normaal. Vooral de aardappelen die vroeg zijn gepoot, en gewassen die eerder zijn gezaaid", zegt akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van LTO Noord. ,,Dat betekent dat ze soms achter de feiten aanlopen en later dit seizoen wellicht iets minder opbrengst zullen binnenhalen."

Regiodinsdag, 1 juli 2014

De Lytse Jonker in Jonkerslân gaat dicht : het is goed geweest

De basisschool in Jonkerslân sluit deze week definitief de deuren. Morgen gaan de twintig leerlingen nog op schoolreis naar Slagharen en dan is het echt afgelopen, net als voor dertien andere scholen in de provincie. Acht daarvan gaan op in (vier) nieuwe samenwerkingsscholen. Voor de andere scholen valt echt het doek. In twee gevallen - Jonkerslân en Gersloot - gaat het om de laatste dorpsschool.

Regiodinsdag, 1 juli 2014

Ja-stem voor koopzondag valt verkeerd

Dokkum - De proef met een koopzondag in Dokkum - vanaf komende week - heeft de ChristenUnie in Dokkum een stroom van reacties opgeleverd. Veel leden van de achterban snappen niets van het stemgedrag van hun partij.

Regiodinsdag, 1 juli 2014

Proef met zelf collectief elektriciteit opwekken

Den Haag/Leeuwarden - Buurtbewoners en energiecoöperaties met zonnepanelen of een windmolen kunnen vanaf 2015 gezamenlijk - in een eigen netwerk - duurzame energie opwekken en gebruiken. Tot nu toe moeten ze hun productie verplicht leveren aan het openbare net - en daar ook weer stroom van betrekken.

Regiodinsdag, 1 juli 2014

Europaplein: turborotonde met tunnels

Leeuwarden - Na ruim drie jaar praten is er duidelijkheid over de toekomst van het Europaplein in Leeuwarden. Met een krappe meerderheid stemde de gemeenteraad gisteravond voor een turborotonde (dat is een rotonde met een extra baan voor rechtsafslaand verkeer) met fietstunnels: het voorstel van het college. Van de 38 aanwezige raadsleden stemden 21 in met het plan van wethouder Thea Koster. Zestien raadsleden stemden tegen, één onthield zich van stemming. Het alternatieve plan van de Vereniging Monument Europaplein - dat voorziet in een gelijkvloerse rotonde - kreeg uiteindelijk de steun van de NLP, de FNP, Verenigd Links, drie leden van D66 en twee leden van de PvdA: lang niet genoeg voor een meerderheid. Een andere poging om de turborotonde tegen te houden, strandde eveneens. Het voorstel van D66, de NLP, de FNP en Verenigd Links om het besluit over het Europaplein opnieuw uit te stellen, kreeg niet de steun van de andere partijen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties