Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 1 augustus 2005.

Bijschriftmaandag, 1 augustus 2005

Geloven

Het zou mij niets verwonderen als er de afgelopen dagen lezers van deze rubriek zijn geweest die gemompeld hebben ,,die dominee uit Berlikum kan wel mooie praatjes houden over genieten en zo, maar die bijschriften zijn toch bedoeld voor geloof!’’

Dossiermaandag, 1 augustus 2005

Heerenveense oefenpotjes


Dossiermaandag, 1 augustus 2005

Bloemen verwelken en zoenen vergaan


Hoofdartikelmaandag, 1 augustus 2005

Wim Duisenberg

Er zijn weinig mensen van het kaliber van Wim Duisenberg die zo veel waardering krijgen als mens en respect als financiële man. Na zijn plotselinge dood blijkt hoe zeer hij door mensen die hem hebben gekend, was geliefd vanwege zijn karakter en gedrag: aimabel, vriendelijk en recht door zee. De waardering voor Wim Duisenberg als financiële man is ook groot. Zijn optreden tijdens de voorbereidingen voor de euro, als voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft internationaal veel indruk gemaakt. Daarvoor, als president van de Nederlandse Bank, heeft Duisenberg de basis gelegd voor zijn carrière als hoogste Europese financiële man. Met name bij de Duitsers verdiende hij de ereprijs, tijdens het monetaire conflict tussen Frankrijk en Duitsland, begin jaren ’90. De Fransen wilden de door de Duitse hereniging verzwakte D-mark uit het Europese Monetaire Stelsel stoten. Duisenberg, gesteund door premier Kok, heeft de Fransen kunnen tegenhouden. Die houding heeft hem in de ogen van Duitsland en andere landen geschikt gemaakt voor de topbaan bij de Europese bank. Verder kreeg hij veel waardering voor zijn optreden als ‘mr. Euro’.

Regiomaandag, 1 augustus 2005

Vernieuwde Van Manen eerste

Grou – De vernieuwingen aan het Heerenveense skûtsje de Gerben van Manen hebben afgelopen zaterdag meteen het gewenste resultaat opgeleverd. Met een nieuwe mast, giek en zwaarden raasden de Heerenveners als eersten naar de finish. Ale Zwerver van het Lemster skûtsje werd tweede en Douwe Visser van Sneek eindigde als derde in de SKS-proloog. Brouwer dankte zijn overwinning mede aan een stommiteit van Douwe Visser van Sneek. Na de start op de Wijde Ee lag de Sneker Pan fier aan kop. Op het Pikmeer was er al een grote afstand tussen Sneek en Heerenveen. Terug op de Wijde Ee vergat Visser echter de extra ton die op de Ee was gelegd. De avond ervoor had Jan Feike Hoekstra van de skûtsjecommissie nog gewaarschuwd voor de nieuwe situatie. In de felheid van de wedstrijd was Visser dat vergeten.

Regiomaandag, 1 augustus 2005

Domste vraag ooit: geeft een bruine koe chocolademelk?

Driesum – Het moest er een keer van komen, zegt voorzitter Lieuwe Annema van de Stichting Paardendagen Driesum Wouterswoude. De afgelopen vier, vijf jaar was het steeds volop zomerweer met ‘it hynstefeest’, afgelopen zaterdag werden enkele onderdelen van de Boerendag afgelast vanwege het regenachtige weer. De trekkerbehendigheidswedstrijd en de optocht van oude trekkers gingen niet door. De organisatie van de Boerendag wilde niet dat er te grote sporen in het festivalterrein zouden komen voor het avondconcours.

Regiomaandag, 1 augustus 2005

Pas tweejarige merrie Jildau dagkampioene

Drachten – De pas elfjarige modelmerrie Hiltsje fan Nes heeft Koen en Nanke Klaren uit Akkrum al veel successen gebracht. Eerder vielen ze in de prijzen met Hiltsjes dochter de vijfjarige Berber fan Nes (thans eigendom van Piet Verweij in Lunteren) en haar vorig jaar goedgekeurde nu vierjarige zoon Dries (van Ed Constant in Wijdewormer). Afgelopen zaterdag boekte Hiltsjes dochter Jildau fan Nes succes in Drachten: ze werd de dagkampioene van de fokvereniging It Fryske Greidhynder. Saillant is dat om een pas tweejarig paard gaat. Op een grote keuring zoals die van It Greidhynder is het meestal een volwassen merrie die er met de titel vandoor gaat.

Regiomaandag, 1 augustus 2005

Geen incidenten op het Veenhoopfestival

De Veenhoop – Het Veenhoopfestival van het afgelopen weekeinde is naar schatting door twaalfduizend mensen bezocht. De toeloop van de festivalbezoekers zorgde niet voor incidenten. De politie hoefde niet in actie te komen, aldus woordvoerder R. Rambonet.

Regiomaandag, 1 augustus 2005

Regen leidt vooral tot klein leed

Leeuwarden – De regen van het afgelopen weekeinde heeft vooral voor klein leed gezorgd. Zo waren er her en der regenpijpen verstopt, of liepen kelders onder. Verder leidde de regen niet tot grote overlast in de provincie. Aardappeltelers kunnen nu even niet verder, maar raken nog niet in paniek.

Geloof & Kerkmaandag, 1 augustus 2005

Museum Catharijneconvent belicht kruistochten

Leeuwarden – Het Utrechtse Museum Catharijneconvent belicht vanaf 3 september het fenomeen van de kruistochten. De expositie toont circa honderd historische objecten en replica’s uit Europese musea.

Geloof & Kerkmaandag, 1 augustus 2005

Bevrijd op weg naar het eeuwige nu

Hein Stufkens is filosoof, dichter, leraar en schrijver van boeken op het terrein van spiritualiteit en bewustzijn. Deze zomer schrijft hij een serie over de zaligsprekingen van Jezus. Deel 4.

Sportmaandag, 1 augustus 2005

Mirjam Hollander is terug

Vrouwenparochie - Als toetje werd het publiek bij het 34ste concours hippique Sint Annaparochie getrakteerd op barrièrespringen en een kür op muziek. Nella Bijlsma (Gytsjerk) en Ellen Wynia uit Havelte eisten daarin de hoofdprijs op en in de dressuurrubriek was vooral het slotoptreden van Mirjam Hollander verdienstelijk.

Sportmaandag, 1 augustus 2005

Puntje-van-je-stoel-wedstrijd levert record op

It Heidenskip – Vorig jaar lukte het ‘slechts’ dertien keer en het record was tot dit jaar negentien. Maar zaterdag nam tijdens de Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip het aantal achttien-metersprongen een nieuwe vlucht. De 18.25 van Hannes Scherjon en 18.06 van Henk Schievink schonken hen niet alleen de winst bij respectievelijk junioren en senioren, maar waren nummertje negentien en twintig van dit seizoen. Een mooier decor dan één van de spannendste edities uit de zeventienjarige NFM-historie had er voor dit record niet kunnen zijn.

Sportmaandag, 1 augustus 2005

Heerenveen geeft niet thuis

Melle – De eerste nederlaag van SC Heerenveen in de oefencampagne was er één om snel te vergeten. De formatie van trainer Gertjan Verbeek gaf zaterdag in het Duitse Melle, in het oefenduel tegen Arminia Bielefeld, bijna massaal niet thuis. Het kleine verlies zei echter meer over de zwakte van de Bundesligaclub, dan over de kracht van de Friezen.

Weermaandag, 1 augustus 2005

Droog


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties