Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 1 oktober 2008.

Economiewoensdag, 1 oktober 2008

Commotie vertraagt groei mkb-bedrijven

Leeuwarden – De wereldwijde commotie bij de financiële instellingen zorgt ervoor dat de mkb-bedrijven die willen investeren in uitbreiding dat minder goed kunnen. Banken lenen minder snel geld uit en voor veel bedrijven betekent dit dat ze hun uitbreidingen uitstellen of gefaseerd doorvoeren. Dat zegt regiomanager Ron van Gent van MKB Noord. ,,Wanneer bedrijven nu bij de bank komen ligt er een ander tarief dan ze gewend zijn.”

Economiewoensdag, 1 oktober 2008

Kleine banken houden vertrouwen in eigen kunnen

Leeuwarden – Een dag na ‘zwarte maandag’ op de beurzen in Europa lijken de stofwolken enigszins weggetrokken. Fortis heeft zich wat kunnen herstellen van alle klappen die het op de beurs heeft gekregen en ook ING liet enig herstel zien na een zeer bewogen weekeinde. Het vertrouwen in de grote banken heeft de afgelopen dagen forse klappen opgelopen omdat ze zomaar om kunnen vallen. Beleggers en spaarders hebben zich bij sommige banken massaal teruggetrokken. De kleine banken in Nederland, waaronder Friesland Bank hebben echter nog alle vertrouwen.

Hoofdartikelwoensdag, 1 oktober 2008

Eenzame wereldleider...

De volgende president van Amerika zal zich zijn baan anders hebben voorgesteld. Welke naam hij ook draagt, de opvolger van Bush ziet zich geconfronteerd met een flinke economische crisis. De plannen van de Republikeinse presidentskandidaat McCain om de belastingen te verlagen en die van zijn Democratische rivaal Obama om de gezondheidszorg te hervormen, kunnen zo de ijskast in. Omdat Amerika zit opgezadeld met een astronomisch hoog begrotingstekort en een instortende economie, is er weinig ruimte voor nieuw beleid. Het enige wat de volgende president kan doen, is de winkel draaiende houden.

Regiowoensdag, 1 oktober 2008

Voorouders makkelijk opzoeken, dankzij ‘Freonen’

Leeuwarden - Wie zijn mijn voorouders? Waar en wanneer zijn ze geboren en overleden? Wat deden ze voor werk? Hoe was hun levensstandaard? Het zijn vragen, die ieder mens zichzelf wel eens stelt. Steeds meer mensen gaan voor de antwoorden op onderzoek uit, en gaan graven in de archieven. Veel werk kan thuis, achter de computer, worden gedaan.

Regiowoensdag, 1 oktober 2008

Kievitseieren tellen via internet

Leeuwarden - De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) gaat NatuurNetwerk uit Vaassen inschakelen om de registratie van geraapte kievitseieren op te pakken. NatuurNetwerk is een bedrijf dat gespecialiseerd is in dataregistratie en - verwerking via internet. Door Ruurd Walinga.

Regiowoensdag, 1 oktober 2008

Een ‘harambaatje’, lekker én alcoholvrij

Appelscha - Het is aan huisarts Koen Bakker te danken dat Appelscha een sociaal-cultureel centrum heeft. Of een jeugdsoos, zoals de instelling in het begin heette.

Regiowoensdag, 1 oktober 2008

Zorgen bouw door ‘gierige’ overheden

Leeuwarden - Noordelijke bouwbedrijven komen in de problemen door de prijsstijging van brandstof en bouwmaterialen. Met name bouwbedrijven die voor overheden werken hebben het volgens de branche moeilijk. Overheden willen namelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Regiowoensdag, 1 oktober 2008

Ontvanger subsidie moet dat straks letterlijk tonen

Leeuwarden - Wie subsidie krijgt van de provincie Fryslân zal dat vanaf volgend jaar ook letterlijk moeten laten zien. De provincie wil voor de inwoners van Fryslân zichtbaarder maken wat de organisatie allemaal doet. Er zullen vanaf volgend jaar, of uiterlijk vanaf 2010, aanvullende subsidievoorwaarden worden gesteld op het gebied van publiciteit.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 oktober 2008

Nynke Dijkstra naar missionaire tak van PKN

Leeuwarden - Drs. Nynke Dijkstra-Algra gaat werken bij de nieuwe programmalijn Missionair Werk & Kerkgroei van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is dinsdag bekendgemaakt door de PKN. Haar aandachtsgebied zal met name liggen op het revitaliseren van bestaande gemeenten alsmede het pionieren in gebieden waar de kerkelijke gemeente (nagenoeg) verdwenen is. Op dit moment werkt zij al als gemeenteadviseur bij de Protestantse Kerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 oktober 2008

Eigen Tien Geboden voor Bloggers

Londen - Een blog - een dagboek op internet - moet voldoen aan de Tien Geboden voor bloggers. Dat betekent bijvoorbeeld geen overspel plegen of een vals getuigenis spreken op je weblog. Dit staat in de nieuwe regels van de Engelse Evangelische Alliantie.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 oktober 2008

Protestants Nijkleaster voor Fryslân

Bolsward - Ds. Hinne Wagenaar uit Wirdum wil met de Stifting Nijkleaster een klooster in Fryslân oprichten vanuit de protestantse traditie. ,,Protestanten meie ek bęst woartelje yn eigen tradysje’’, zei Wagenaar dinsdag tijdens zijn lezing in de parochiezaal van de Franciscuskerk in Bolsward. Door Maaike Ymkje de Jong.

Geloof & Kerkwoensdag, 1 oktober 2008

Veritas brengt diepgang in de studie

Leeuwarden - Studeren is meer dan alleen leerstof tot je nemen in voorbereiding op een later beroep. Het heeft te maken met een levenshouding. Daarom is er nu een Nederlandse afdeling van Veritas. Een platform voor studie en de grote levensvragen.

Sportwoensdag, 1 oktober 2008

Flyers versterkt zich verdedigend

Heerenveen Heerenveen Flyers heeft gisteren een drietal imports aan de selectie toegevoegd. De Canadese doelman Jay Chrapala en de verdedigers Travis Chapman (25) en JD McCabe (23) moeten voor de nodige stabiliteit in de Flyersdefensie gaan zorgen. Tegenvaller voor trainer Chris Eimers is dat na Jacco Landman nu ook Paul Kroon definitief een punt achter zijn actieve sportloopbaan zet. Kroon kiest voor zijn maatschappelijke carričre.

Sportwoensdag, 1 oktober 2008

Visser stapt op bij schaakbond

Meppel Yge Visser is opgestapt als coördinator Talentontwikkeling bij de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB). De oud-Sneker, tegenwoordig woonachtig in Mepper, kiest ervoor zijn passie voor trainen en coachen weer op te pakken. Daarbij werd hij te zeer gehinderd in zijn ambities bij de bond.

Sportwoensdag, 1 oktober 2008

Svec bij Heerenveen uit roulatie

Heerenveen Michal Svec is voorlopig uitgeschakeld bij sc Heerenveen. De Tsjechische middenvelder heeft last van een verzwikte enkel. De 21-jarige speler raakte maandag in het duel van Jong Heerenveen tegen Jong Vitesse (3-1) geblesseerd. Eind deze week hoort Svec hoe lang hij uit de roulatie zal zijn. Hij mist in elk geval de komende thuiswedstrijden tegen Vitoria Setubal (donderdag UEFA Cup) en Ajax (zondag).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties