Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 1 oktober 2012.

Cultuurmaandag, 1 oktober 2012

Drie kunstenaars in race voor Hannie Mein Kunstprijs

Wolvega | Kunstenaars Peter Hiemstra, Christiaan Kuitwaard en Marjolein Spitteler zijn genomineerd voor de Hannie Mein Kunstprijs 2012, een prijs die eens in de drie jaar wordt toegekend aan een in de Stellingwerven werkende kunstenaar. Dat heeft de jury bekendgemaakt. De prijs, 2000 euro, wordt op 13 oktober uitgereikt. Voor de prijs hadden zich 23 kunstenaars aangemeld. Een expositie met de ingestuurde werken is tot 27 oktober te zien in de Hannie Mein Galerij in Wolvega.

Cultuurmaandag, 1 oktober 2012

Muziekestafette levert ruim 12.000 euro op voor Grote Kerk

Drachten | De muziekestafette in Drachten heeft 12.131 euro opgeleverd. Daarmee is het initiatief een groot succes geworden. Dat meldt initiatiefnemer Aukje de Bildt van de protestantse gemeente Drachten vanochtend. Van donderdag tot en met zondag traden 75 artiesten 77 uur lang, onafgebroken, op in de Grote Kerk in Drachten. Het evenement werd opgezet om geld in te zamelen voor restauratie van de kerk. De totale kosten voor deze opknapbeurt bedragen 8,5 ton.

Economiemaandag, 1 oktober 2012

Open Huizen Dag trekt evenveel bezoekers

Nieuwegein | De Open Huizen Dag was zaterdag goed voor 107.000 bezoeken aan woningen. Dat heeft de NVM, die de dag organiseert, zaterdag aan het einde van de dag bekendgemaakt. Het aantal bezoekers was in het algemeen beter in de grote steden dan op het platteland. In Fryslân was het volgens de NVM ook rustiger dan in de rest van het land. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars spreekt van een ,,succes” en noemt de dag een effectief middel om een huis onder de aandacht van kopers te brengen. Iedere zes maanden is er een Open Huizen Dag. De vorige keer, in maart, werden praktisch evenveel woningen bezocht, aldus de NVM. In totaal konden zaterdag 50.000 woningen worden bezichtigd. Gemiddeld kreeg 1 op de 3,5 deelnemende woning zaterdag geen bezoek.

Hoofdartikelmaandag, 1 oktober 2012

Zelfverdediging is óók een delicate kwestie

Slachtoffers van bijvoorbeeld inbraken of geweld moeten beter beschermd worden. Die overtuiging nestelt zich steeds dieper in het maatschappelijk en politiek bewustzijn. Dat blijkt uit maatregelen die het mogelijk maken dat slachtoffers spreekrecht hebben tijdens een rechtszaak. De confrontatie tussen slachtoffer(s) en dader(s) is vaak heel moeilijk, maar heeft op veel slachtoffers een heilzame werking.

Regiomaandag, 1 oktober 2012

Friezen hebben recht op Omrop Fryslân

Warns | Praten over de Friese Beweging roept bij sommigen al gauw de associatie op met het zich afzetten tegen Den Haag en Hollanders in negatieve termen. Maar de laatste jaren wordt er op een positievere manier gewerkt aan de positie van de Friese taal. En daarmee is ook de relatie tussen Omrop Fryslân en de Friese Beweging beter geworden.

Regiomaandag, 1 oktober 2012

Grote opkomst voor DNA-onderzoek

De Westereen | 2300 Mannen zijn zaterdag komen opdagen voor het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Vaatstra. Dat is een kwart van de 8080 mensen die in totaal zijn uitgenodigd om mee te doen.

Regiomaandag, 1 oktober 2012

Zaailand of Wilhelminaplein

Leeuwarden | Zaailand, Nieuw Zaailand of Wilhelminaplein? Verwarring alom over de nieuwe naam van het vernieuwde stadsplein in Leeuwarden, dat dit weekeinde is geopend.

Geloof & Kerkmaandag, 1 oktober 2012

Kerkraam maken in de kinderboekenweek

Voor de zesde keer geeft het Centrum voor Levensbeschouwing in Leeuwarden een katern uit over het thema van de Kinderboekenweek. Deze keer staan scheppingsverhalen uit de verschillende religies centraal.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Fabriek net naast het podium in Veenoord

Veenoord | Dirk Fabriek is er zaterdagavond niet in geslaagd om in de prijzen te vallen bij de 58e editie van de Gouden Helm speedway wedstrijden. Op de grasbaan van Veenoord moest de oud-Jubbegaster genoegen nemen met een vierde plek. De Pool Mariusz Fierlej greep de eerste plaats.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Dacey Boko verrast vriend en vijand in Joffer Prijs

Wolvega | ,,Nee, dat had ik niet verwacht”, was het eerlijke antwoord van Frank Crebas toen hem na de winst in de Joffer Prijs werd gevraagd of hij hier rekening mee had gehouden. Niet alleen won zijn Dacey Boko het hoofdnummer: ze kraakte ook bijna het in 1997 door Nigel Stardust behaalde nationale record voor tweejarige dravers. Nigel liep destijds een kilometertijd van 1.14,6 en daar bleef Dacey Boko zaterdag in Wolvega slechts 0,1 seconde boven.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

De Haan pakt eindelijk goud met De Jong Renner

Marnerwaard | Dokkumer Sierk Jan de Haan is zaterdag in het shirt van zijn Brabantse wielerploeg De Jonge Renner kampioen van Nederland geworden. Voor De Haan was het op het kazerneterrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in de Marnerwaard bij Zoutkamp na brons en twee keer zilver eindelijk raak in het clubkampioenschap.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Boer troeft op Thialf Das en Oenema af

Heerenveen | Margot Boer heeft zaterdag op Thialf de eerste trainingswedstrijd over 500 meter gewonnen. De sprintster uit Grou noteerde een tijd van 39,19 en troefde daarmee Anice Das uit Heerenveen (40,00) en Thijsje Oenema uit Joure (40,15) af. Bij de heren won de Amerikaan Daniel Greig in 37,01.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Kersbergen naar primeur in 30e Joustermerkeloop

Joure| De dertigste editie van de Joustermerkeloop betekende zaterdag rond het middaguur een primeur voor Immy Auck Kersbergen. De 25-jarige atlete uit Wommels zegevierde in haar eerste wedstrijd over Tien Engelse mijl in een tijd van 1.04,35. De zege kwam ook voor Kersbergen zelf als een verrassing. ,,Het was mijn eerste wedstrijd over 16,1 kilometer en ik had niet verwacht dat ik hier meteen zou winnen”, vertelde de atlete van Lionitas.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

‘Goede benen’ ontbreken bij shorttracktop

Heerenveen | Het seizoen voor de shorttrackers is afgelopen weekeinde in Thialf begonnen. Tijdens de Invitation Cup, waar plaatsing voor de worldcups op het spel stond, moest er vooral wedstrijdritme worden opgedaan. Sjinkie Knegt, die zilver pakte op de 500 meter, mist nog ‘de goede benen’. Bij de dames kon Rianne de Vries niet overtuigen.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Ook weer eens wat nieuws, eindigen met elf tegenstanders op het veld

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen sc Heerenveen - NAC Breda (2-0).

Sportmaandag, 1 oktober 2012

‘Heerenveen krijgt pas echt een boost als het ook van Vitesse wint’

Met een 2-0 zege op NAC Breda behaalde sc Heerenveen zaterdagavond in de zevende speelronde de eerste competitiezege. Is de ban voor de ploeg van trainer Marco van Basten nu gebroken of maakt één zwaluw nog geen zomer?

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Van Quatrebras naar Cambuur

Soms heb je ze ineens, van die gesprekken die je op ideeën brengen, die je dingen laten inzien. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld. Met doelman Theo Timmermans, goalie van Veendam, keek ik vooruit op het duel van zijn club tegen Cambuur (vanavond aan de Langeleegte). Een Friese goalie bij de opponent dus. Is dat bijzonder? Mwoah. Even verderop, in Emmen, zit er nog een: Harm Zeinstra.

Sportmaandag, 1 oktober 2012

Het Fries elftal aller tijden, en dan van u!

Op woensdag 17 oktober speelt Heerenveen tegen een elftal van de beste Friese amateurvoetballers. Voorafgaand aan het duel stelt het Friesch Dagblad de vraag: hoe ziet uw favoriete Fries elftal er uit? Maar let op: het gaat ons niet om de kwaliteit, maar vooral om de kleurigheid van het team. Pijnig uw hersens en stel een ludiek elftal samen met uitsluitend linkspoten, boerenzonen, langharigen, stadsjongens, kunstenaars of wat u maar wilt. Zoals gezegd: het gaat niet om de kwaliteit. Dus een ieder die een bal vier meter vooruit kan schieten, heeft recht op een plaats in uw team. De winnaar krijgt een eervolle vermelding in de krant van 16 oktober en ontvangt bovendien een sportboekenpakket ter waarde van 100 euro.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties