Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 1 oktober 2015.

Achtergronddonderdag, 1 oktober 2015

Verzacht de dijk tussen wadbewoner, Waddenzee en wadbeschermer

Afgelopen zomer volgden we een theaterstuk over het wad langs de hele kust. Daarbij viel het mij op hoeveel bewoners zich nog sterk verbonden voelen met het wad, maar er in hun dagelijks leven nauwelijks meer komen.

Cultuurdonderdag, 1 oktober 2015

'Einum' nu ook als papieren uitgave

Leeuwarden - De met de Gysbert Japicxpriis 2015 bekroonde roman Einum van Koos Tiemersma is binnenkort ook in de boekhandel te krijgen. Eind deze week hoopt de Leeuwarder Uitgeverij Elikser de eerste papieren exemplaren van Einum, dat Tiemersma alleen als e-Book uitgaf, al in de winkels te hebben liggen. Op 10 oktober krijgt Tiemersma de belangrijkste literaire prijs van Fryslân uitgereikt in de Martinikerk van Bolsward. De jury was unaniem lovend over de roman over een klein buurtschap dat opgeheven dreigt te worden, zegt Jitske Kingma van Elikser. ,,Maar het komt niet vaak voor dat een boek dat zo goed is eigenlijk zo slecht bekend is bij het brede publiek. En dat verdient het wel, vandaar nu ook de papieren uitgave."

Cultuurdonderdag, 1 oktober 2015

Van Duuren wint Wildcard

Utrecht - Regisseur van de korte film Tussentijd, Christian van Duuren, heeft dinsdagavond tijdens het Nederlands Film Festival een Filmfonds Wildcard gewonnen. De wildcard behelst een subsidie van 80.000 euro om binnen twee jaar een nieuwe fictiefilm te maken. Tussentijd, een film over een getuige en het slachtoffer van een zwaar ongeval, werd vorig jaar gerealiseerd met prijzengeld (10.000 euro) dat Van Duuren kreeg door de eerste editie van de Nieuwe Competitie te winnen, een wedstrijd van het Noordelijk Film Festival. Tussentijd was van Duurens afstudeerfilm voor zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ging in première als de openingsfilm van het Noordelijk Film Festival vorig jaar in Leeuwarden.

Cultuurdonderdag, 1 oktober 2015

Pruiksma naar Martini Jongenskoor

Sneek - Hoite Pruiksma is de nieuwe artistiek leider van het Martini Jongenskoor Sneek. De dirigent, componist en organisator wordt vanuit de Nederlandse Bach Academie waar hij artistiek leider is, voor minimaal drie jaar gedetacheerd bij het koor. Samen met de huidige stafleden Trevor Mooijman en Vronie de Vreeze wordt Pruiksma verantwoordelijk voor de opleiding van de individuele zangers, de koorrepetities en de concerten. Ook gaat hij een koordirectiecursus verzorgen. Het eerste concert van het Martini Jongenskoor onder leiding van Pruiksma is morgen in Sexbierum.

Hoofdartikeldonderdag, 1 oktober 2015

Vluchtelingen in de samenleving

Ons land wordt geconfronteerd met enkele duizenden vluchtelingen die onderdak moeten hebben. De betrekkelijk plotselinge toestroom vraagt veel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en van gemeenten. In enkele dagen tijd moet onderdak worden geregeld in bijvoorbeeld sporthallen. Diverse gemeenten in Fryslân hebben zich veel moeite getroost om voor de vluchtelingen een beetje menswaardig verblijf in te richten. Gelet op de korte beschikbare tijd en de omvang van de stroom vluchtelingen is er veel goeds gebeurd. Tegelijkertijd is er sprake van merkwaardige gebeurtenissen. Een beeld daarvan zijn de bussen waarmee vluchtelingen worden vervoerd. Eerst zijn er de bussen om de mensen te brengen naar de plaats van bestemming - die in een enkel geval niet duidelijk was voor de buschauffeur. Vervolgens zijn er de bussen die mensen van de ene plek naar de andere vervoeren. De precieze reden voor de ritten naar andere bestemmingen - feitelijk kleine volksverhuizingen - is moeilijk te achterhalen. De reden zal wel voortkomen uit regels en voorschriften.

Regiodonderdag, 1 oktober 2015

Fryslân zorgt voor warme overdracht van vluchtelingen

Heerenveen - De verhuizing van 350 vluchtelingen van crisisnoodopvanglocatie verliep gistermiddag onder veel meer en betere begeleiding dan vorige week, toen ze aankwamen in Fryslân. De vluchtelingen verblijven de komende drie dagen in Gerkesklooster, Kollum en Workum.

Regiodonderdag, 1 oktober 2015

Samenwerking blijft, ondanks afketsen fusie

St.-Annaparochie - Ook al is een fusie tussen de christelijke schoolvereniging cbo G2 en de openbare Onderwijsgroep Fier van de baan, beide organisaties blijven nauw samenwerken. De basisscholen in Britsum/Koarnjum, Oudebildtzijl en Vrouwenparochie hoeven dus niet te vrezen voor verandering. ,,De kinderen zullen hier niets van merken", verzekert directeur Dietske Bouma van cbo G2. De koepel voor christelijk basisonderwijs op het Bildt en in Leeuwarderadeel zet de constructie rondom deze drie scholen voort.

Geloof & Kerkdonderdag, 1 oktober 2015

Aartsbisschop Welby: geld voor velen tiran

Londen - De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, zet zijn missie voort om te zorgen dat de kerk menssen beter leert omgaan met het onderwerp 'geld'. Hij hield deze week een speciale kerkdienst voor vrijwilligers uit Anglicaanse parochies uit Londen en Liverpool die zich bezig houden met schuldhulpverlening in hun lokale gemeenschappen. ,,De christelijke relatie en verhouding tot geld was op zijn zachts gezegd ambivalent.'' Welby, die zelf ooit een topbaan in de olie-industrie had, stelde dat geld ,,een heerser en tiran was in het leven van velen''.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties