Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 10 januari 2006.

Bijschriftdinsdag, 10 januari 2006

Afvallen

Het is niet zo dat, wanneer je eenmaal het geloof hebt aangenomen, je dat geloof ook altijd wel zult behouden.

Cultuurdinsdag, 10 januari 2006

Unieke mosterdpotten voor museum Drachten

Drachten – Museum Smallingerland in Drachten is twee antieke zilveren mosterdpotten rijker. Het gaat om twee bijzondere potten uit 1713 en 1720 die gemaakt zijn door de Drachtster zilversmid Hinricus Lindinga. De mosterdpotten zijn van grote waarde omdat ze aantonen dat Drachten niet altijd zo arm is geweest als altijd werd aangenomen. Maandag kreeg het museum de aanwinsten in bruikleen van de gemeente Smallingerland, die de zilveren potten aankocht.

Dossierdinsdag, 10 januari 2006

Een zwarte overlever in een blanke wereld


Economiedinsdag, 10 januari 2006

Zalm: laat minister lonen onderwijstop bepalen

Groningen - De minister van Onderwijs zou de salarissen van topbestuurders in het onderwijs moeten goedkeuren. De regering heeft dat soort beslissingen te veel uit handen gegeven. Dat zei minister Zalm van Financiën gisteren tijdens een gastcollege over Corporate Governance (behoorlijk bestuur) voor studenten van de Hanzehogeschool Groningen.

Economiedinsdag, 10 januari 2006

Vacatures drijven Asset Control naar Amsterdam

Beetsterzwaag - Asset Control International bv uit Beetsterzwaag gaat dit jaar een nieuw kantoor openen in Amsterdam. Volgens directeur Ger Rosenkamp ligt een fors en structureel personeelsprobleem in Fryslân ten grondslag aan de beslissing. Asset Control heeft naast Beetsterzwaag ook kantoren in Londen en New York.

Hoofdartikeldinsdag, 10 januari 2006

Het bos van Schinveld…

Dagenlang beheerst het bos in Schinveld het nieuws. Vooral de lotgevallen van de actievoerders, die zich hebben verschanst in boomhutten, lijken nieuws van groot formaat. De luisteraar/kijker in Nederland wordt bij wijze van spreken tot op de man/vrouw nauwkeurig op de hoogte gehouden. In de nieuwsbulletins is de stand van zaken in het koude bos belangrijker dan de conditie van de Israëlische premier Sharon.

Regiodinsdag, 10 januari 2006

Zwartrijder kan desnoods gevangenis in

Leeuwarden – Mensen die bij herhaling zonder kaartje in de trein worden betrapt, krijgen voortaan een minimale boete van 260 euro. Desnoods kunnen ze ook gevangenisstraf krijgen. Dat hebben de spoorwegen gisteren gemeld.

Regiodinsdag, 10 januari 2006

Vijftien druktechnieken op één plaat

IJlst – U weet niet wat koppermaandag is? Geeft niets hoor. Gilles Hennus, de kunstenaar die dit jaar de Kopper prent mocht ontwerpen voor de Friese afdeling van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO), moest zelf ook even ‘googlelen’, bekende hij gisteren in IJlst. ,,Zo kwam ik erachter dat het gaat om de eerste maandag na Driekoningen, de dag waarop de drukkersgezellen van oudsher een mooie prent mochten drukken met het materiaal van hun meester. Die prent werd dan rondgebracht bij de klanten, in ruil voor wat geld. En dat werd dan ’s avond op het kopperfeest verbrast. Kopperen is zuipen en achter de meiden aan.”

Regiodinsdag, 10 januari 2006

‘Nieuwbouw geeft museum niks extra’s’

Joure – Het Fries Museum hoort thuis in z’n huidige, historische onderkomen aan de Turfmarkt. Dat zei CDA-Tweede-Kamerlid Joop Atsma gisteren in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van CDA Fryslân in Joure. Atsma gelooft niet dat een splinternieuw gebouw aan het Zaailand het museum meerwaarde geeft, en vindt ook niet dat het Fries Museum zich moet profileren met moderne kunstexposities. Uit de huidige bezoekersaantallen (vorig jaar 54.000) blijkt volgens het Tweede-Kamerlid dat het Fries Museum het uitstekend doet. Verder vindt Atsma dat er kapitaalvernietiging plaatsvindt wanneer de huidige gebouwen aan de Turfmarkt hun museale bestemming verliezen. Tien jaar geleden, toen Atsma nog voorzitter van de CDA-Statenfractie was, heeft de provincie veel geld geďnvesteerd in onder meer een tunnel onder de weg door die de verschillende panden van het museum met elkaar verbindt.

Regiodinsdag, 10 januari 2006

Zalm hekelt verzet VVD’ers rond ozb

Oudeschoot - ,,Een typische bestuurdershouding.” Met deze woorden reageerde minister van Financiën Gerrit Zalm gisteravond op de weerstand onder een paar van zijn partijgenoten tegen het schrappen van het gebruikersdeel van de onroerende-zaakbelasting (ozb). Op de partijavond van VVD Friesland in Oudeschoot waren het de wethouders R. Kaastra uit Heerenveen en F. van Beek uit Skarsterlân die moeite hadden met de gevolgen van de maatregel. Tot nu toe konden gemeenten met de ozb hun burgers rechtstreeks belasten. Met het schrappen van het gebruikersdeel van de ozb is een belangrijk politiek middel voor de gemeente weggevallen, ook al komt er financiële compensatie via het gemeentefonds binnen.

Regiodinsdag, 10 januari 2006

Vertraging school Wommels

Wommels – De bouw van de brede school in Wommels loopt opnieuw vertraging op. De meerderheid van de gemeenteraad van Littenseradiel heeft gisteravond besloten verder onderzoek te doen naar de combinatie van zwembad en brede school. Burgemeester en wethouders willen niet aan het onderzoek meewerken.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2006

Het verhaal achter de kerkvereniging

Twee jaar nadat de (generale) synoden van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk besloten te verenigen in de Protestantse Kerk in Nederland, publiceerde ds. Barend Wallet het lijvige boek Samen op Weg naar de Protestantse Kerk in Nederland .

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2006

Internationale rechtsorde als maatstaf

In waarheid, vrede was op nieuwjaarsdag de titel van de boodschap van paus Benedictus XVI ter gelegenheid van Wereldvredesdag. Het is een van zijn eerste verklaringen over de internationale samenleving. De paus pleitte voor versterking internationale rechtsorde. Volgens Koos van der Bruggen van de Universiteit Leiden wijzen de uitspraken erop dat Rome de handhaving van het humanitaire recht zeer belangrijk acht.

Sportdinsdag, 10 januari 2006

De ‘Huntelaar van Sneek’ naar SC Heerenveen

Heerenveen – SC Heerenveen zal geen paniekaankopen doen om het verlies van de trefzekere spits Klaas Jan Huntelaar op te vangen. Dat maakte voorzitter Riemer van de Velde maandagavond bekend op de nieuwjaarsreceptie van club. De preses maakte van de gelegenheid gebruik spits Age Hains Boersma, de ‘Huntelaar van Sneek’ als nieuwe aankoop te presenteren.

Sportdinsdag, 10 januari 2006

Bij de Leij stunt op WK

Prestatyn - De Friese snookerspeler Gerrit bij de Leij (25) heeft maandag op het WK voor professionals in het Engelse Prestatyn voor een stunt gezorgd door de Brit Sean Storey met 10-4 te verslaan. De man uit Appelscha is nu nog drie zeges verwijderd van de eindronde met de beste 32 profs ter wereld in het fameuze Crucible Theatre in Sheffield. Hij speelt morgen tegen de Fin Robin Hull.

Weerdinsdag, 10 januari 2006

Regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties