Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 10 januari 2012.

Cultuurdinsdag, 10 januari 2012

Expositie over waterwegen toen en nu in Gorredijk

Gorredijk | Museum Opsterlân in Gorredijk komt komende zomer met een grote tentoonstelling over het belang van de waterwegen in Opsterland. De expositie heet Fracht oer ’t wetter en zal van juni tot en met november in het museum te zien zijn. Mensen met verhalen, documenten of foto’s over deze waterwegen uit het verleden, worden opgeroepen zich te melden.

Cultuurdinsdag, 10 januari 2012

Expositie over waterwegen toen en nu in Gorredijk

Gorredijk | Museum Opsterlân in Gorredijk komt komende zomer met een grote tentoonstelling over het belang van de waterwegen in Opsterland. De expositie heet Fracht oer ’t wetter en zal van juni tot en met november in het museum te zien zijn. Mensen met verhalen, documenten of foto’s over deze waterwegen uit het verleden, worden opgeroepen zich te melden.

Economiedinsdag, 10 januari 2012

Valkema in Leeuwarden overgenomen

Leeuwarden/Heerenveen | Toyota-dealer Valkema Leeuwarden gaat verder onder de naam Galema. Bote Galema uit Dronrijp neemt het bedrijf over. Daarbij gaan zeventien werknemers over. Voor de Valkema-garage in Heerenveen is de toekomst nog onzeker. Valkema ging aan de crisis ten onder en de directeur heeft inmiddels faillissement aangevraagd. Afgelopen week haalde de importeur de auto’s in Heerenveen weg. Voor klanten heeft de overname geen gevolgen.

Economiedinsdag, 10 januari 2012

Grafisch bedrijf neemt Groningse drukker over

Franeker | De Telenga Media Groep in Franeker heeft opnieuw een overname gedaan. Drukkerij Van Denderen in Groningen wordt, inclusief tien medewerkers, ingelijfd. Telenga is druk met consolidaties om in de lastige markt renderend te blijven. Afgelopen jaar werden al de activiteiten van Agropers grafische producties in Sneek en Textieldruk Leek overgenomen. Volgens directeur Danny van Bronkhorst gaat ook dit jaar de schaalvergrotingsslag door.

Hoofdartikeldinsdag, 10 januari 2012

Longklachten en de vraag naar het goede

Het Astma-fonds heeft de publiciteit gezocht met onder meer cijfers over longklachten in verband met fijnstof. Een van de redenen is dat de Randstad voor mensen met longklachten een steeds slechtere leefomgeving is.

Regiodinsdag, 10 januari 2012

Storing bij ov-chipkaart: reizigers zijn er helemaal klaar mee

Reizigers en vervoerbedrijven hebben het gehad met de problemen met de ov-chipkaart. Gisteren lag het systeem van beheerbedrijf Trans Link Systems urenlang plat. Arriva gaat de schade verhalen.

Regiodinsdag, 10 januari 2012

Ambtelijke en bestuurlijke fusie een jaar vervroegd

Joure | De drie gemeenten Lemsterland, Skarsterlân en Gaasterlân-Sleat willen toch op 1 januari 2013 een ambtelijke en bestuurlijke fusie doorvoeren. Dat betekent dat de drie colleges en de gemeenteraden gezamenlijk vergaderen. De formele fusie van de drie gemeenten is op 1 januari 2014. Dan wordt de nieuwe gemeentenaam Friese Meren ingevoerd. De verkiezingen vinden in het najaar van 2013 plaats.

Regiodinsdag, 10 januari 2012

Nijpels kan overstappen: groen tanken kan nu om de hoek

Rijden op groengas is heus niet zo eng als veel mensen denken. Ed Nijpels gaat dat bewijzen door een paar weken op groengas te rijden. Hij kan nu in de buurt van zijn woonplaats groengas tanken.

Regiodinsdag, 10 januari 2012

NAM vindt grootste gasveld in jaren bij Ee

Ee | ,,Een mooie opsteker voor de NAM.” Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij zijn ze tevreden met de vondst van een gasveld met de grootte van vier miljard kubieke meter bij Ee. Sinds 1995 is er niet zo’n groot gasveld gevonden in Nederland. Inwoners van Ee hoeven zich geen zorgen te maken voor overlast, benadrukt de NAM.

Regiodinsdag, 10 januari 2012

Friesland College maakt in 24 uur krant

Leeuwarden | ,,We maken vaak genoeg kranten over het Friesland College. Maar we willen nu graag eens een beeld van binnenuit schetsen van hoe het leven hier is, wat je hier beleeft en leert. Het verhaal van de cursisten en medewerkers zelf dus.” Frency van den Broek leunt ontspannen achterover in het atrium van het Friesland College in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2012

Schuld bekennen voor verzwegen rol bij slavernij

Schuld bekennen en vergeving vragen maakt de weg vrij voor een eerlijke en vrije relatie. Daarom is het goed dat Nederlanders schuld bekennen voor de slavenhandel.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2012

Boston leerde van misbruikcrisis

Boston | Tien jaar nadat het grootschalige misbruik in het aartsbisdom Boston in de VS naar buiten kwam, heeft kardinaal Sean O’Malley opgeroepen tot ,,blijvende waakzaamheid’’. Volgens hem is er veel bereikt, maar moet er nog steeds gewerkt worden aan het herstel van vertrouwen. In 2002 kwam de krant The Boston Globe voor het eerst met verhalen over het misbruik door priester John Geoghan. Dat leidde tot een stroom aan andere zaken, die, uiteindelijk, een soort domino-effect veroorzaakten wereldwijd.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2012

Nieuwe stichting behoud kerken presenteert plannen

Elburg | Iemand moet het doen. Dat is het devies van Maarten Seijbel (73), die een paar maanden geleden de Stichting Steun Onderhoud en Restauratie van Historische Nederlandse Kerkgebouwen heeft opgericht. Volgende week woensdag maakt de stichting in de Grote kerk van Elburg haar plannen bekend.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2012

Bidden voor vervolgde christenen

Leeuwarden | In de Fonteinwijkgemeentes van de Protestantse Gemeente (in wording) van Leeuwarden begint deze maand een gebedsgroep die voor vervolgde christenvrouwen gaat bidden. Het initiatief Women to Women komt van Open Doors, een stichting die zich inzet voor vervolgde christenen. De gebedsgroep komt eens in de twee maanden een ochtend bij elkaar. Open Doors verstrekt informatie over vervolgde christenvrouwen, zodat er gericht voor hen kan worden gebeden. Meer informatie via Saakje van IJs, germenvanijs@kpnmail.nl of 058-2130400.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 januari 2012

Gebed voor elke jongere in Hoorn

Hoorn | Gemeenteleden van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Hoorn bidden de eerste tien weken van dit jaar dagelijks voor tieners in hun gemeente. Zeventig kerkleden bidden ieder voor een jongere. Omdat zoveel mensen gehoor gaven aan de oproep kregen ook de acht- en negenjarigen en de twintig- en eenentwintigjarigen een biddend gemeentelid achter zich. De gebedsactie Tien voor tieners is een initiatief van Youth & I samen met andere christelijke jeugdorganisaties. Hun doel is dat zoveel mogelijk kerken en gemeenten in Nederland aandacht aan tieners besteden.

Sportdinsdag, 10 januari 2012

Friese talenten kijken uit naar Jeugd Olympische Winterspelen

Heerenveen | Daar zitten ze dan, in Thialf: Aafke Soet (Heerenveen) en Suzanne Schulting (Tijnje), beiden veertien jaar jong en Fries schaatstalent. En komend weekeinde twee van de Nederlandse sporters die meedoen aan de allereerste Jeugd Olympische Winterspelen, gehouden in het Oostenrijkse Innsbruck. Soet zal er shorttracken, Schulting komt in actie als langebaanschaatser.

Sportdinsdag, 10 januari 2012

De diepgaande middenvelder: verhalen uit een voetbalhart

Het boek De diepgaande middenvelder en andere voetbalverhalen is het vierde boek van de hand van Sneker Harry Walstra. Op het cover siert een foto van Kristen Nygaard, een Deense middenvelder die furore maakte bij AZ. Een titel met een dubbele bodem, want de architect op het Alkmaarse middenveld moest het tijdens zijn loopbaan helemaal niet hebben van zijn ‘diepgang’. Maar na zijn actieve carričre moest Nygaard als mens door een heel diep dal gaan.

Sportdinsdag, 10 januari 2012

Ter Heide op huurbasis van Emmen naar Zwolle

Zwolle | FC Zwolle heeft met onmiddellijke ingang Ruud ter Heide gehuurd van FC Emmen. De koploper van de eerste divisie heeft dat gedaan voor de rest van het seizoen. Ter Heide (29) speelde eerder onder andere voor Cambuur, AGOVV en FC Twente.

Sportdinsdag, 10 januari 2012

Nic. zet coach Nijdam na nul uit zes op straat

Groningen | Korfbalclub Nic. uit Groningen heeft coach Albert Nijdam vanwege de teleurstellende resultaten van de ploeg in de Korfbal League van zijn taken ontheven. Na zes wedstrijden bungelt de Groningse ploeg puntloos onderaan de ranglijst.

Sportdinsdag, 10 januari 2012

‘Paris Saint-Germain gaat bieden op Assaidi’

Heerenveen | Volgens diverse Franse media staat Paris Saint-Germain op het punt een bod uit te brengen op sc Heerenveenspeler Oussama Assaidi.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties