Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 februari 2007.

Cultuurzaterdag, 10 februari 2007

Friese liedjes van The Beatles in maak

Leeuwarden - Na Bob Dylan en Jacques Brel in het Fries, is het komend najaar de beurt aan ‘Beatles yn it Frysk’. Tenminste, als het aan de Leeuwarder muzikant en Beatlesfan Rinke Schroor ligt. Schroor is bekend van het duo Rinke en Wietske. Samen met vijf muzikanten wil hij onder de werktitel ‘Beatles yn it Frysk’ nummers van de legendarische band uit de jaren zestig op het podium brengen, zo maakte hij gisteren bekend.

Dossierzaterdag, 10 februari 2007

Pizza eten als Sytse niet thuis is

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren, maar wie is de persoon achter de lijsttrekker? Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geďnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân? Deel 6: Anita Andriesen, PvdA.

Dossierzaterdag, 10 februari 2007

Een hypotheek op het dure Nuon-huis

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen beloven de kiezers van alles. Misschien wel interessanter is de vraag wat ze de afgelopen vier jaar hebben gedaan en besloten. Deel 3: De Falcon-constructie.

Economiezaterdag, 10 februari 2007

Uitstel van betaling De Jong Installatie

Leeuwarden - De rechtbank van Leeuwarden heeft uitstel van betaling verleent aan Installatiebedrijf Jan de Jong uit die zelfde plaats. Het bedrijf kwam in de afgelopen maanden in problemen door verschillende oorzaken, meldt bewindvoerder van het bedrijf R. van der Spek.

Economiezaterdag, 10 februari 2007

‘Gedeeltelijk gehandicapten zeuren minder’

Sinds de overheid de uitkering heeft afgeschaft voor mensen die minder dan 35 procent afgekeurd zijn, heeft deze groep het niet makkelijk. Werkgevers staan niet te trappelen om deze gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers aan te nemen. Toch blijkt het in de praktijk goed mogelijk om een plek voor deze mensen te vinden. En dan blijken werkgevers ook te kunnen profiteren van gemotiveerde medewerkers. Het Friesch Dagblad portretteert de komende vijf weken bedrijven die gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst namen.

Hoofdartikelzaterdag, 10 februari 2007

Nederland controlestaat...

Het Rathenau Instituut publiceerde een onthullend rapport over de controlestaat die Nederland aan het worden is. Opsporingsdiensten beschikken over een groot arsenaal aan maatregelen en bevoegdheden die niet alleen ‘helpen’ bij de opsporing van mogelijke verdachten, maar die allerlei gegevens van nietsvermoedende burgers onder het bereik brengen van misdaad- en terreurbestrijders. Zonder dat tegen deze burgers welke verdenking dan ook bestaat.

Regiozaterdag, 10 februari 2007

Na het pardon kan het mooie werk beginnen

Leeuwarden - Het generaal pardon staat zwart op wit in het regeerakkoord. Na jaren van twijfel en teleurstellingen is dat een ware bevrijding voor duizenden asielzoekers en vrijwilligers. Maar in alle euforie moet niet worden vergeten dat het verhaal met een verblijfsvergunning nog niet afgelopen is. ,,Het is net alsof een plant na lange tijd weer water heeft gekregen, zo is de stemming hier veranderd”, zegt Willemijn van der Werff van de noodopvang in Witmarsum. ,,Mensen die altijd met hoofdpijn en spanningen zaten, lopen nu heel vrolijk rond.” Van der Werff schat dat zeventig asielzoekers onder de pardonregeling vallen en straks een verblijfsvergunning krijgen van de IND. Voor ruim twintig anderen zit dat er niet in.

Regiozaterdag, 10 februari 2007

Natte Boot in Houkesloot

Leeuwarden - Leeuwarden krijgt niet de natte versie van de watersporttentoonstelling Boot Holland, omdat de gemeente Leeuwarden zich aanvankelijk niet erg gastvrij opstelde. Daarom gaat de natte botenshow, die mogelijk al in september van dit jaar wordt gehouden, naar Sneek. Dat zei directeur Andries de Jong van het WTC Expo gistermiddag bij de opening van de zeventiende editie van Boot Holland.

Regiozaterdag, 10 februari 2007

Ooggetuige van boomplant én kap

Suwâld - Hij was er bij toen ze werden geplant. Het was in 1960, weet Douwe van der Heide uit Suwâld. Scholieren, onder wie Van der Heide, uit Suwâld en Tytsjerk mochten meehelpen bij het poten van tientallen bomen in de Aldemiede en de Lytse Geast in de streek. Het resultaat van deze noeste arbeid is binnen vijftig jaar alweer verdwenen: 48 populieren in de Aldemiede zijn onlangs gekapt, als ze al niet waren omgewaaid. Leuk is anders, vindt Van der Heide. ,,Maar ja, het is nu eenmaal zo.”

Regiozaterdag, 10 februari 2007

Betere zorg prematuur

Leeuwarden - Ouders van veel te vroeg geboren baby’s hoeven het eerste jaar niet meer naar het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige komt bij hen thuis. De huisbezoeken vormen een van de afspraken die het ziekenhuis MCL en de thuiszorgorganisaties het Friese Land en de Friese Wouden hebben gemaakt.

Regiozaterdag, 10 februari 2007

Na jaren ijveren: opvang bij eerwraak

Leeuwarden - Anke van Dijke, directrice van de Friese vrouwenopvang, en Tweede Kamerlid Mirjam Sterk bezochten december vorig jaar Berlijn. Op de agenda stond een bezoek aan een opvanghuis voor jonge slachtoffers van eerwraak. Dáár kon het al. Nu, na jaren pleiten, krijgt Fryslân ook zo’n opvang. ,,Dit probleem had erkenning nodig.”

Sportzaterdag, 10 februari 2007

Kramer ligt op koers voor de wereldtitel

Heerenveen - Halverwege de strijd om de wereldtitel allround, ligt Sven Kramer prima op koers voor zijn eerste eindzege op een WK. De 20-jarige schaatser uit Oudeschoot heeft dankzij een goede 500 meter en een sublieme 5000 meter de titel nu al binnen handbereik. Op de Fries stond in Thialf gisteren geen maat.

Sportzaterdag, 10 februari 2007

WK-titel is voor Wüst nog volop in zicht

Heerenveen - Toen Anni Friesinger gisteren over de finish gleed op het WK-ijs van Thialf, leek het alsof de Duitse op de 500 meter meteen een forse tik had uit zou delen aan Ireen Wüst. Maar schijn bedriegt: de Brabantse diende haar concurrente twee ritten later van repliek en gaf nauwelijks iets toe. Na de eerste afstand is het vrouwentoernooi daarom nog net zo spannend als daarvoor. Wüst had zich nauwelijks een beter begin kunnen wensen.

Sportzaterdag, 10 februari 2007

Cambuur verliest uitzicht op periodetitel

Sittard - Cambuur Leeuwarden kan de droom om deze jaargang nog een troostprijsje in de wacht te slepen, voorlopig weer ver weg duwen. Na twee overwinningen op rij ging het gisteravond in Limburg goed fout. Een terechte nederlaag zet de ploeg van trainer Wesseling weer hard terug op aarde.

Sportzaterdag, 10 februari 2007

Friese wielerkoersen

Leeuwarden - Het aantal wielerwedstrijden in Fryslân blijft dit jaar nagenoeg stabiel. Op de pas verschenen wielerkalender van Noord-Nederland zijn weinig grote veranderingen te vinden. In totaal worden er dit jaar in Friesland negentien criteria en omlopen georganiseerd. Er staan vijf klassiekers (waaronder één voor dames) op het programma en er worden vier jeugdwedstrijden gehouden.

Weerzaterdag, 10 februari 2007

Sneeuw en regen

Vandaag krijgen we te maken met natte sneeuw en later regen. Morgen hebben we ook perioden met regen. De temperaturen liggen vanmiddag rond 3 graden, morgen wordt het een stuk zachter met maxima rond 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties